CCR amana a patra oara o decizie pe Codurile Penale

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 12:49
5869 citiri
CCR amana a patra oara o decizie pe Codurile Penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala, in proaspata sa componenta cu 3 judecatori noi, trebuia sa dezbata, miercuri, sesizarile formulate de USR, PNL si de presedintele Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Insa CCR a decis azi sa amane pana pe 4 iulie o decizie in acest sens. Este a patra oara cand Curtea amana decizia pe aceste sesizari.

Sesizarile se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, precum si a Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, dar si la Legea pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Si pe 4 iunie CCR a amanat pronuntarea pe obiectiile de neconstitutionalitate formulate de PNL-USR si de presedintele Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Judecator raportor pe Codul Penal este presedintele CCR, Valer Dorneanu. Codul de Procedura Penala intra in responsabilitatea lui Daniel Morar (fostul sef DNA), ca judecator raportor.

Obiectiile Opozitiei si presedintelui

Uniunea Salvati Romania a depus, impreuna cu PNL, doua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la proiectele de lege "prin care se aduc peste 300 de modificari nocive Codului Penal si Codului de Procedura Penala".

USR considera ca toate aceste modificari vin in contradictie nu numai cu statul de drept, "subrezind politica penala a Romaniei" si favorizand infractorii, ci si cu legea fundamentala.

Seful statului reclama in sesizare ca legea privind modificarea Codului Penal a fost supusa controlului anterior de constitutionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatand neconstitutionalitatea unora dintre dispozitiile sale.

"Insa, in procedura reexaminarii legii - deschisa potrivit art. 147 alin. (2) din Constitutie - Parlamentul a adoptat legea criticata cu depasirea limitelor fixate prin Decizia nr. 650/2018.

Astfel, cu ocazia punerii in acord a unora dintre dispozitiile legii, declarate neconstitutionale, cu Decizia nr. 650/2018, Parlamentul pe de o parte si-a ignorat obligatia constitutionala de a pune in acord textele din legea criticata cu decizii anterioare ale Curtii Constitutionale (...), iar, pe de alta parte, in procedura punerii de acord nu a realizat corelarile necesare, adoptand reglementari ce contravin principiului legalitatii (...) In procedura reexaminarii, Parlamentul a eliminat in integralitate modificarea art. 35 alin. (1) din Codul Penal, desi neconstitutionalitatea viza doar fraza a doua a acestui articol.

Pe de alta parte, eliminarea interventiei legislative asupra textului art. 35 alin. (1) din Codul Penal echivaleaza cu incalcarea obligatiei Parlamentului de a pune in acord acest text cu Decizia nr. 368/2017. Or, punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile instantei constitutionale a reprezentat un aspect asumat public, atat pe plan intern, cat si european si a constituit, asa cum am aratat anterior, una dintre ratiunile initiativei legislative", se arata in sesizarea presedintelui.

In document se mentioneaza, printre altele, ca termenul prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza, ce trebuie comunicat suspectului sau inculpatului, fara a mai fi necesara referirea la persoana, termenele de prescriptie fiind reglementate la art. 154 din Codul Penal, in functie de natura si gravitatea pedepselor prevazute de lege pentru infractiunile in cazul carora se aplica.

Potrivit jurisprudentei constante a CCR, considerentele deciziilor instantei de contencios constitutional au aceeasi forta obligatorie ca si dispozitivul.

"Or, Parlamentul in procedura deschisa potrivit art. 147 alin. (2) din Constitutie a operat modificari in continutul normativ al art. 155 Cod Penal cu ignorarea considerentelor Deciziei nr. 650/2018 par. 419 si 421", sustinea presedintele Klaus Iohannis.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CCR Coduri Penale , #cod penal