Noul Cod Penal: Cersetorii nu mai pot fi pedepsiti cu inchisoarea

Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:02
12499 citiri
Noul Cod Penal: Cersetorii nu mai pot fi pedepsiti cu inchisoarea
Foto: vasile-antipa.blogspot.com

Cersetorii nu mai pot fi pedepsiti cu inchisoarea, potrivit modificarilor aduse Codului Penal, care au intrat in vigoare incepand cu 1 februarie.

Vechea reglementare prevedea ca persoanele care pot munci, dar prefera sa le ceara bani trecatorilor ar putea ajunge dupa gratii, iar pedepsele variau intre o luna si trei ani de inchisoare.

"Fapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani", se preciza in art. 326 din vechiul Cod Penal, care nu se mai regaseste printre noile reglementari.

In schimb, prevederile recente se refera la cei care exploateaza minori sau persoane cu dizabilitati, punandu-i pe acestia sa practice cersetoria. Ei risca sa fie amendati sau chiar sa fie condamnati la inchisoare, cu pedepse intre sase luni si trei ani.

"Fapta persoanei care determina un minor sau o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiaza de foloase patrimoniale de pe urma acestei activitati se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda", se arata in art. 215 din noul Cod Penal, care se refera la exploatarea cersetoriei.

De asemenea, daca fapta este savarsita de "un parinte, tutore, curator ori de catre cel care are in ingrijire persoana care cerseste" sau "prin constrangere", aceasta se pedespseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani.

Nitu: Noul Cod penal nu e raiul infractorilor. E mult mai dur, chiar daca pedepsele sunt mai mici

Noile Coduri Penal si de Procedura Penala au intrat in vigoare pe 1 februarie si au starnit vii controverse in randul societatii civile si mai multor institutii, din cauza anumitor amendamente.

De exemplu, una dintre noile prevederi a fost criticata pentru ca nu le-ar mai da procurorilor posibilitatea sa intercepteze telefoanele suspectilor, fara sa ii instiinteze in prealabil.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Cod Penal cersetorie, #Cod Penal cersetorie inchisoare, #Cod Penal cersetori, #Cod Penal cersetori inchisoare , #cod penal