Parlamentarii nu se inghesuie sa conteste superimunitatea la CCR. Predoiu cauta semnaturi

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:11
2652 citiri
Parlamentarii nu se inghesuie sa conteste superimunitatea la CCR. Predoiu cauta semnaturi

Opozitia a anuntat ca doreste sa conteste modificarile Codului Penal votate marti de deputati la Curtea Constitutionala a Romaniei, insa pentru acest lucru trebuie sa gaseasca si doritori care sa-si puna semnatura pe sesizare.

Premierul Guvernului din umbra al PDL, Catalin Predoiu, a anuntat, joi, ca inca nu s-au strans toate semnaturile.

"Incercam sa obtinem semnaturile si speram sa le obtinem azi pe toate. Este vorba despre un obiectiv mai important in Romania decat pare la prima vedere. Nu e vorba numai de doua aliniate din Codul Penal. Este vorba de acte privind statul de drept si mentinerea integritatii. Acest mecanism sta la baza intrarii in UE, tine de statutul Romaniei in Uniunea Europeana. Nu vizeaza doar o lege si atat. Vizeaza angajamente ale Romaniei de a mentine statul de drept si de a mentine integritatea in functiile publice. Este vorba despre obligatii care tin de statutul Romaniei in UE, de aceea este atat de grava modificarea", a declarat Catalin Predoiu.

Vicepresedintele PDL a precizat in sesizarea catre Curtea Constitutionala se semnaleaza incalcarea articolului 16 din Constitutie. Articolul 16 stipuleaza catoti cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice si ca nimeni nu este mai presus de lege.

"Orice parlamentar ar trebui sa se gandeasca la faptul ca este vorba despre interese fundamentale ale Romaniei", a daugat Catalin Predoiu.

Tise reclama reincriminarea insultei si a calomniei

De asemenea, vicepresedintele PDL, Alin Tise, a anuntat ca va sesiza CE si comisarul european pe Justitie pentru reincriminarea insultei si calomniei in Codul Penal, reclamand incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale si libertatea de exprimare a jurnalistilor.

"Consideram ca reincriminarea insultei si calomniei in Codul Penal este un pumn in gura presei, un atac la libertatea de exprimare, prin care se urmareste eliminarea presei incomode. USL demonstreaza ca, prin ceea ce face in fiecare zi, ataca statul de drept si democratia. PDL va sesiza la institutiile europene, Comisia Europeana si comisarul european pentru Justitie, incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor si a libertatii de exprimare a jurnalistilor, in cazul in care USL nu renunta si nu modifica aceasta prevedere din Codul Penal", a spus Tise.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

De asemenea, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, printre care si unele aduse in completarea articolelor privind insulta si calomnia.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Curtea Constitutionala modificari Cod Penal, #CCR sesizare superimunitate, #parlamentari imunitate cod penal CCR , #cod penal
Comentarii