Alerta meteo: Cod portocaliu de vijelii si ploi torentiale in sud-vestul tarii

Sambata, 03 Mai 2014, ora 18:12
2977 citiri
Alerta meteo: Cod portocaliu de vijelii si ploi torentiale in sud-vestul tarii
Foto: Adevarul

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata dupa-amiaza, un cod portocaliu de ploi si vijelii pentru trei judetele din sud-vestul tarii, respectiv Mehedinti, Gorj si Caras-Severin.

Atentionarea meteo va fi in vigoare de duminica de la ora 1.00 pana la ora 11.00. In zonele mentionate se vor semnala ploi torentiale si instabilitate atmosferica.

Cantitatile de apa vor depasi in cele trei judete 50 - 60 de litri pe metru patrat.

Astfel, ANM a schimbat codul galben emis sambata dimineata in cod portocaliu in cazul celor trei judete.

Furtuni in jumatate din tara

De asemenea, aproape jumatate din tara se afla sub incidenta unui cod galben de furtuni, care va intra in vigoare in aceasta seara.

Cod galben de vijelii pentru aproape jumatate din tara

Avertizarea este valabila de sambata, ora 22.00, pana luni, la ora 9.00, pentru zonele centrale, de vest, de sud-vest si de nord ale tarii. In aceste regiuni va ploua semnificativ si se va semnala instabilitate atmosferica.

"In intervalul mentionat, vor fi averse ce vor avea caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina, indeosebi in sud-vestul tarii si in zonele de deal si de munte.

Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 l/mp si izolat 50 l/mp, in noaptea de sambata spre duminica in Banat, Oltenia si nord-vestul Munteniei, iar in cursul zilei de duminica si in noaptea de duminica spre luni si in sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum si in zona Muntilor Apuseni si local a Carpatilor Orientali", se precizeaza in atentionarea meteorologilor.

Inundatii in sud-vest

In plus, hidrologii au emis, sambata, un cod portocaliu si un cod glaben de inundatii pentru mai multe judete din sud-vestul tarii, care vor intra in vigoare tot din aceasta seara.

Vin din nou viiturile - cod portocaliu de inundatii in mai multe judete

Astfel, atentionarile Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) sunt valabile incepand de sambata de la ora 23.00 pana luni la ora 14.00.

Avertizarile hidrologilor vizeaza mai multe rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Hunedoara, Olt, Valcea si Sibiu. In aceste zone exista un risc major de viituri, inregistrandu-se cresteri de debite si niveluri pe unele rauri, cu depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie, scurgeri pe versanti, torenti si paraie cu posibile efecte de inundatii locale.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cod portocaliu ploi, #cod portocaliu vijelii, #cod portocaliu sud vest , #cod portocaliu