Vreme rea in toata tara: Vin doua zile cu ploaie, frig si vant puternic. La munte vor fi fenomene meteo extreme

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 07:07
11281 citiri
Vreme rea in toata tara: Vin doua zile cu ploaie, frig si vant puternic. La munte vor fi fenomene meteo extreme
Foto: ANM

Frigul, ploia, vantul si chiar zapada se vor instala, incepand de duminica dimineata, in intreaga Romanie. Un cod galben de vant, frig si precipitatii mixte este valabil in toata tara incepand de duminica, in timp ce pentru regiunile montane a fost emis cod portocaliu.

Vremea rea va tine cel putin pana luni seara. Senzatia de frig va fi accentuata de vantul puternic, care in zona montana va ajunge la rafale si de 120 km/ora.

Astfel, de duminica, de la ora 10:00 si pana luni, la ora 23:00, este valabila o avertizare cod galben pentru intreaga tara. In aceasta perioada, vantul va fi intens si disconfortul termic accentuat. Precipitatii mixte se vor inregistra in nord, nord-vest si in centrul tarii.

Intensitatea vantului va fi in crestere in toate regiunile, cu viteze la rafala in general intre 55 si 70 km/h si local 75...85 km/h. Temperaturile vor scadea in toata tara, iar vantul puternic va amplifica senzatia de frig.

In vestul, centrul si nordul tarii vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminica spre luni, in Maramures, Transilvania si zona deluroasa a Crisanei si a Moldovei se vor semnala precipitatii mixte.

La munte, fenomenele meteo vor fi mult mai severe. Vantul va bate cu multa putere, va ninge viscolit si se va aseza un strat consistent de zapada.

De duminica, de la ora 10:00, pana luni la ora 23:00, in zonele montane este valabil un cod portocaliu de viscol si zapada.

Vantul va sufla tare, rafalele vor depasi 80...90 km/h, iar pe creste 100...120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scadea temporar sub 50 m si se va depune un strat consistent de zapada.

Deja, sambata, la Balea Lac a nins ore intregi, iar in unele zone, zapada a ajuns sa masoare si 30 de centimetri. Viscolul puternic a imprastiat-o peste tot in jur si mai multe masini au ramas blocate in nameti.

Iarna in toata regula este si in Poiana Brasov. Sus, in varful masivului Postavaru, au fost - 4 grade Celsius. In zona Padina-Pestera, din muntii Bucegi, zapada masoara 15 centimetri.

De asemenea, Drumul National 7 C - Transfagarasan s-a inchis de sambata, cu trei zile inainte de termen, deoarece circulatia rutiera este impracticabila. Transfagarasanul se inchide, in mod obisnuit, din 1 noiembrie, intre kilometrul 104 (Piscu Negru - jud. Arges) si kilometrul 130,8 (Balea Cascada - jud. Sibiu). Pana in 15 iunie, la Balea Lac se va putea ajunge doar cu telecabina de la Balea Cascada, aceasta fiind pusa in functiune din 23 octombrie.

Totodata, au fost inchise pana la primavara si mai multe trasee din Muntii Bucegi. Reprezentantii Salvamont Prahova avertizeaza ca la altitudini mai mari de 2.000 de metri ninge viscolit, sambata, si niciun mijloc de transport pe cablu nu functioneaza.

Salvamontistii si jandarmii montani avertizeaza daca vreti sa urcati in munti, sa fiti echipati corespunzator, sa aveti anvelope de iarna si haine groase.

Temperaturi care de vor inregistra duminica in unele orase:

Bucuresti: Max: 13 grade C - Min: 10 grade C

Baia Mare: Max: 10 grade C - Min: 5 grade C

Brasov: Max: 10 grade C - Min: 6 grade

Cluj-Napoca: Max: 10 grade C - Min: 6 grade C

Constanta: Max: 13 grade C - Min: 11 grade C

Craiova: Max: 15 grade C - Min: 9 grade C

Galati: Max: 13 grade C - Min: 10 grade C

Iasi: Max: 12 grade C - Min: 8 grade C

Suceava: Max: 9 grade C - Min: 6 grade C

Timisoara: Max: 13 grade C - Min: 7 grade C

Si luni, vantul va bate cu putere si temperaturile vor scadea si mai mult. La munte va continua sa ninga, iar in regiunile din nord, nord-vest si centru va fi lapovita. In depresiuni va fi foarte frig, temperaturile vor ajunge pana la minus opt grade celsius.

Temperaturi care de vor inregistra luni in unele orase:

Bucuresti: Max: 14 grade C - Min: 5 grade C

Baia Mare: Max: 8 grade C - Min: 4 grade C

Brasov: Max: 10 grade C - Min: 3 grade C

Cluj-Napoca: Max: 8 grade C - Min: 4 grade C

Constanta: Max: 16 grade C - Min: 7 grade C

Craiova: Max: 15 grade C - Min: 6 grade C

Galati: Max: 14 grade C - Min: 5 grade C

Iasi: Max: 13 grade C - Min: 4 grade C

Suceava: Max: 10 grade C - Min: 5 grade C

Timisoara: Max: 13 grade C - Min: 6 grade C

Marti este posibil sa apara soarele, insa va fi in continuare frig, accentuat de vantul acre va bate puternic in sudul, estul si centrul tarii, dar si in zonele montane. Maximele nu vor depasi 11 grade, in timp ce noaptea, in depresiuni, temperaturile vor ajunge din nou aproape de pragul gerului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cod portocaliu vant frig zapada, #prognoza meteo octombrie , #cod portocaliu