Nu mai scapam de inundatii: Noi avertizari cod portocaliu si galben

Vineri, 08 August 2014, ora 13:10
1858 citiri
Nu mai scapam de inundatii: Noi avertizari cod portocaliu si galben

Hidrologii au instituit, vineri, doua avertizari de tip cod galben si portocaliu de inundatii pentru mai multe rauri din vestul tarii.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA) a anuntat ca in regiunile vestice se vor inregistra, pana sambata, scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu depasiri ale cotelor de aparare.

Astfel, un cod portocaliu de inundatii este valabil de vineri, de la ora 11.00, pana sambata, la ora 12:00, pe raul Moravita - curs inferior (sector indiguit - judetul Timis).

De asemenea, de vineri, ora 15:00, avertizarea hidrologilor intra in vigoare pe raurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin superior, Barzava, Moravita (judetele Caras Severin si Timis).

INHGA arata ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.

Totodata, de vineri, ora 11:00, pana sambata, ora 12:00, se instituie cod galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin mijlociu, Timis superior, Caras, Cerna (judetele Caras Severin si Timis), Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Motru, Gilort superior si afluentii mici ai Jiului din judetele Mehedinti, Gorj si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj si Valcea, afluentii mici ai raului Vedea din judetele Olt, Arges si Teleorman, Glavacioc (judetele Teleorman si Giurgiu).

De asemenea, incepand de vineri, ora 15:00, codul galben este valabil pe raurile mici din bazinele hidrografice: Crasna superioara (judetul Salaj), Crisul Repede superior (judetul Cluj), Crisul Negru superior si mijlociu (judetul Bihor), Crisul Alb superior (judetele Hunedoara si Arad) si afluentii Muresului din judetul Hunedoara.

Totodata, in intervalul vineri, ora 15:00 - sambata, ora 2:00, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si in alte bazine hidrografice mici din zonele de deal si de munte din vestul si centrul tarii, cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Maramures, Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj, Alba, Mures si Sibiu.

D.T.

Risc de inundații în 12 județe. Cod portocaliu și galben pentru depășirea cotelor de apărare a râurilor FOTO
Risc de inundații în 12 județe. Cod portocaliu și galben pentru depășirea cotelor de apărare a râurilor FOTO
Hidrologii anunţă, marţi, 23 aprilie, risc de inundaţii cu posibilie depăşiri ale cotelor de apărare pe râuri din opt bazine hidrografice. Au fost emise avertizări cod galben şi cod...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cod portocaliu inundatii, #cod galben inundatii, #inundatii vest , #cod portocaliu