Avertizare de calatorie: Cod rosu de vant in Croatia, caderi abundente de zapada in Bulgaria, furtuni si valuri violente in Grecia

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 07:18
5144 citiri
Avertizare de calatorie: Cod rosu de vant in Croatia, caderi abundente de zapada in Bulgaria, furtuni si valuri violente in Grecia
Foto: meteo-alarm

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau calatoresc pe teritoriul Republicii Croatia ca, in conformitate cu datele transmise de autoritatile locale, incepand de vineri, au fost emise coduri portocaliu si rosu de vant, cu intensificari puternice la rafala.

Potrivit unui comunicat al MAE, prognozele meteorologice pentru canalul Velebit, golfurile Kvarner si Kvarneric, nordul Dalmatiei indica o inrautatire a conditiilor atmosferice - vant extrem de puternic, cu o viteza de peste 110 km/h, care creeaza probleme serioase in transportul maritim si in furnizarea energiei electrice.

Sambata, regiunea Rijeka, canalul Velebit, golfurile Kvarner si Kvarneric, Dalmacija, Istra, Split, Dubrovnik se afla sub avertizare meteorologica Cod rosu de vant extrem de puternic, cu o viteza de pana la 120 km/h, iar regiunea Gospic se afla sub Cod portocaliu de vant, mai arata sursa citata.

Astfel, MAE recomanda, pentru informatii actualizate, consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate, Autoritatii Portuare Croate si a Agentiei Croate de Aviatie Civila.

In situatii de urgenta, pe teritoriul Croatiei poate fi apelat numarul european unic de urgenta 112.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Croatia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Ninsori abundente si polei in Bulgaria

De asemenea, ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Bulgaria ca, in conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie si Hidrologie bulgar, incepand cu ziua de vineri mai multe regiuni vor fi afectate de caderi insemnate de ninsoare, insotite de conditii de formare a poleiului.

In acest sens, au fost emise urmatoarele coduri de atentionare meteorologica:

- pentru vineri - cod galben de vant in regiunile Pleven, Lovech, Gabrovo, Velico Tarnovo, Ruse, Razgrad, Silistra, Dobrich, Varna, Sumen, Targoviste, Stara Zagora, Sliven, Burgas, Haskovo, Iambol;

- pentru sambata - cod galben de ninsoare cu strat de 10 - 15 centimetri, formare de polei, combinate cu vant puternic (in special in regiunile muntoase), pe intreg teritoriul tarii.

MAE le recomanda soferilor sa conduca preventiv, cu viteza adecvata, si sa aiba autovehiculele echipate pentru circulatie pe drumurile publice in conditii de iarna, sa respecte strict semnalizarea rutiera temporara montata si indicatiile/ semnele organelor de control aflate la fata locului. Pe perioada instituirii codurilor de atentionare meteorologica este posibil ca unele categorii de drumuri sa fie inchise circulatiei rutiere din cauza formarii troienelor de zapada sau a vizibilitatii reduse in conditii de viscol puternic.

Totodata, ministerul roman mentioneaza ca informatii actualizate despre starea vremii pot fi obtinute de pe site-ul www.weather.bg, informatii despre starea actuala a drumurilor de pe aplicatia gratuita LIMA (doar in limba bulgara) www.lima.api.bg, de pe pagina Agentiei "Infrastructura Rutiera" - www.api.bg si non-stop de la numarul de telefon 070013020. In cadrul agentiei mentionate functioneaza pe parcursul intregului an, in regim non-stop, Centrul Situational, care colecteaza si sintetizeaza datele privind starea drumurilor republicane/ publice.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate si preluate de operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul roman al Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Grecia: cod portocaliu de furtuni puternice in zona Marii Egee, ninsori in zonele montane

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie si pentru Grecia, unde sambata si duminica este cod portocaliu de furtuni puternice, cu vant intens si valuri violente, in zona Marii Egee, ceea ce ar putea duce la suspendarea unor curse maritime. De asemenea, in zonele de munte se asteapta ninsori.

MAE informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Republica Elena ca, pentru perioada 23-24 februarie, Serviciul local de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtuni puternice, vant cu intensitate de 9-10 pe scara Beaufort (viteza de aproximativ 90-105 km/h si valuri violente, inalte de circa 12 metri) in largul Marii Egee si caderi locale de ninsoare, cu depunere de strat de zapada, in zonele de munte.

Din cauza vantului puternic, exista posibilitatea suspendarii curselor maritime din porturile direct afectate.

Cetatenii romani care urmeaza sa se deplaseze cu feribotul sunt indrumati sa contacteze, in prealabil, firmele de transport naval.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena: +302106728879, +302106728875 si cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Republica Elena: +306978996222 si cel al Consulatului General al Romaniei la Salonic: +306906479076.

MAE recomanda consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste ca romanii care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avertizare calatorie Croatia cod rosu, #avertizare calatorie Bulgaria zapada , #cod rosu