Canicula loveste Romania: Posibil cod rosu in mai multe judete

Luni, 06 Iulie 2015, ora 15:56
6762 citiri
Canicula loveste Romania: Posibil cod rosu in mai multe judete
Foto: Arhiva Ziare.com

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a informat luni ca este posibila instituirea unui cod rosu de canicula pentru ziua de miercuri.

Anuntul a fost facut in cadrul comandamentului de urgenta de la Guvern, convocat pentru a preintampina problemele cauzate de canicula, care miercuri va cuprinde absolut toata tara, transmite B1 TV.

"Judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare se vor afla si maine (marti - n.red.), si miercuri sub cod portocaliu spre deosebire de judetele din partea de est. Nu exludem posibilitatea ca pe parcursul zilei de miercuri sa fie emis cod rosu.

Trebuie mare atentie pentru ca miercuri noaptea vor fi emise avertizari de descarcari electrice de furtuni puternice. Joi, in partea de sud si est se va extinde codul galben de canicula si joi noaptea vom avea partea de instabilitatea si prin partea de est", a declarat Ion Sandu.

Canicula, putina racoare si din nou canicula - prognoza meteo pe doua saptamani

Directorul ANM a adaugat ca "Romania va tarversa o perioada scurta de coduri portocalii sau rosii de temperaturi extreme, care alterneaza cu instabilitate".

"Nu vor fi atat de violente precum in partea de vest, unde de o saptamana sunt codurii rosii. Pana la sfarsitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade", a mai spus acesta.

Mai multe judete din vestul tarii se afla, luni, sub avertizare cod galben de canicula. Conform avertizarii, vremea va fi calduroasa in toata tara, caniculara in regiunile vestice si nord-vestice, unde se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 35-37 de grade.

Avertizare meteo: Incepem saptamana cu cod galben de canicula

Totodata, meteorologii au anuntat ca urmatoarele doua zile vor fi fierbinti in aproape toata tara, instituind avertizari cod galben si portocaliu de canicula pentru marti si miercuri.

Canicula in Romania: Coduri galben si portocaliu in toata tara

Astfel, marti, aproape intreg teritoriul, in afara de cateva judete din centrul si nordul tarii, va fi acoperit de un val de caldura si vom resimti un disconfort termic accentuat, meteorologii instituind cod galben de canicula. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade.

In dupa-amiaza zilei de marti, judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare se vor afla sub un cod portocaliu de canicula. Aici vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Miercuri, codul galben de canicula acopera intreaga tara, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade.

In dupa-amiaza zilei de miercuri se instituie cod portocaliu de canicula in Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, precum si in cea mai mare parte a Moldovei, unde temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de caldura va persista si pe parcursul zilei de joi, in regiunile sudice si estice, iar instabilitatea atmosferica se va accentua treptat incepand din vestul tarii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cod rosu canicula, #cod portocaliu canicula , #cod rosu