Codul rosu de inundatii nu se mai termina - noi avertizari, acum si in Timis

Joi, 31 Iulie 2014, ora 11:16
2754 citiri
Codul rosu de inundatii nu se mai termina - noi avertizari, acum si in Timis
Foto: Cotidianul

Hidrologii au emis, joi, o avertizare cod rosu de inundatii pentru judetul Timis, atentionarea vizand fenomene imediate.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a anuntat ca joi, de la 10.15 pana la 21.00, pe raurile din bazinele hidrografice Moravita si Barzava din Timis se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide cu efect de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol.

Hidrologii au adaugat ca fenomenele se pot produce in bazinul hidrografic Moravita cu probabilitate si severitate mai mare.

De asemenea, INGHA a emis, joi, un cod rosu de inundatii si pentru raurile din bazinul Caras, care intra in vigoare incepand cu ora 10.45 si se incheie tot la ora 21.00. Fenomene mai severe sunt asteptate si pe pe raul Cernovat, afluent al Carasului din judetul Caras Severin.

Mai multe judete se afla sub avertizari de inundatii, dupa ce zona de sud a tarii a fost devastata de viituri.

Romania, sub puhoaie: Pericolul nu a trecut - cod rosu de inundatii pentru sapte judete (Video)

De miercuri de la ora 14:00 pana vineri la ora 14:00, o avertizare cod rosu de inundatii este valabila pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges). Incepand cu data de joi, de la ora 06:00, codul este valabil pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea).

Hidrologii avertizeaza ca se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

Avertizari de ploi

De asemenea, meteorologii au emis o noua avertizare de tip cod portocaliu de ploi, valabila pentru judetele Caras-Severin, Mehedinti si Dolj, precum si una de tip cod galben, pentru Timis, Hunedoara, Gorj, Valcea si Olt.

Si tot ploua, ploua, ploua: Cod portocaliu si cod galben de furtuni

Astfel, potrivit ANM, in intervalul joi, ora 3.00 - vineri, ora 3.00, va ploua torential si se vor cumula local cantitati de apa de 40-50 l/mp si izolat peste 70 l/mp, in cursul noptii de miercuri spre joi (30/31 iulie) in judetul Caras-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie si in judetele Mehedinti si Dolj.

De asemenea, in intervalul joi, ora 3.00 - vineri, ora 10.00, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in sud-vestul tarii, precum si in Muntii Banatului si vestul Carpatilor Meridionali, iar sub avertizare cod galben de ploi se vor afla judetele din aceste zone - Timis, Hunedoara, Gorj, Valcea si Olt.

In aceste judete vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului in Banat, Oltenia si sud-vestul Transilvaniei. Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 l/mp si izolat 50 l/mp, mai transmite ANM.

D.T.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cod rosu Timis, #cod rosu inundatii, #cod rosu inundatii Timis , #cod rosu