Imagini cu grindina cat nuca si furtuna cu aspect de tornada din zonele aflate sub cod rosu (Foto&Video)

Luni, 06 Mai 2019, ora 19:21
21140 citiri
Imagini cu grindina cat nuca si furtuna cu aspect de tornada din zonele aflate sub cod rosu (Foto&Video)
Foto: Facebook Consiliul Judetean Calarasi

Grindina a facut ravagii in judetul Calarasi, aflat sub cod rosu de vant tornadic si cod portocaliu de furtuna.

Consiliul Judetean Calarasi a postat pe Facebook imagini impresionante din zonele vizate de fenomene meteo extreme, unde se vad atat nori amenintatori de furtuna, cat si grindina mare cat o nuca.

Intr-o imagine din localitatea Cuza-Voda se pot vedea nori negri, cu aspect tornadic.

De asemenea, este postat un video in care se vad gradini acoperite de straturi mari de grindina, de dimensiuni considerabile.

Pozele in detaliu arata ca grindina se apropie de dimensiunea unei nuci.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a anuntat ca nu s-au inregistrat apeluri la 112 in judetele Calarasi si Ialomita, in contextul avertizarii meteorologice cod rosu.

"In contextul avertizarii meteorologice cod rosu caracterizat de vant cu viteze de peste 100-110km/h, aspect tornadic, grindina de mari dimensiuni, frecvente descarcari electrice si averse torentiale, pana in acest moment, la nivelul judetelor Ialomita si Calarasi nu s-au inregistrat apeluri la numarul unic de urgenta 112 care sa necesite interventia echipajelor de pompieri", se precizeaza intr-un comunicat al IGSU.

Avertizare cod rosu de vant tornadic, in premiera

Meteorologii au emis luni avertizari imediate cod rosu de vant tornadic si cod portocaliu de furtuna in mai multe judete din tara.

Astfel, de cod rosu au fost vizate pana la ora 18:30 judetele Ialomita (localitatile Ciulnita, Albesti, Buesti) si Calarasi (Dragalina, Dor Marunt, Perisoru, Ciocanesti, Gradistea, Cuza Voda, Independenta, Dragos Voda, Alexandru Odobescu, Vlad Tepes, Stefan Voda, Valcelele).

Codurile au anuntat vant de peste 100...110 km/h si cu aspect tornadic, grindina de mari dimensiuni, frecvente descarcari electrice, averse torentiale ce vor cumula cantitati de 30...35 lmp.

Potrivit meteorologilor, este pentru prima data cand in Romania este emisa o avertizare cod rosu de vant tornadic.

Sub avertizare cod portocaliu s-au aflat pana la 19:15 judetele Ialomita (Slobozia, Tandarei, Amara, Grivita, Scanteia, Saveni, Perieti, Traian, Gura Ialomitei, Ograda, Gheorghe Lazar, Ciulnita, Bucu, Cosambesti, Valea Ciorii, Marculesti, Buesti) si Braila (Dudesti, Victoria, Baraganul, Rosiori).

Aici a fost anuntata grindina de dimensiuni medii si mari, vant puternic, cu aspect de vijelie, descarcari electrice si averse torentiale ce vor cumula cantitati de 30...35 lmp.

Pana la ora 19:00 s-au aflat sub cod portocaliu mai multe localitati din judetul Bacau (Moinesti, Targu Ocna, Oituz, Poduri, Manastirea Casin, Berzunti, Targu Trotus, Barsanesti, Pargaresti, Magiresti, Solont, zona de munte).

Sfaturi pentru cetateni

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a transmis de asemenea un mesaj prin care informeaza ca populatia a fost avertizata prin sistemul RO-ALERT si ca "la nivelul celor doua judete au fost activate Grupele Operative ale ISU si au fost dispuse masuri de mobilizare imediata a fortelor si mijloacelor de interventie".

"In cazul aparitiei situatiilor de urgenta, peste 180 pompieri militari cu 100 de autospeciale si mijloace tehnice sunt pregatiti sa actioneze in sprijinul populatiei. In functie de evolutia situatiei din teren, echipajele de salvatori pot fi suplimentate imediat cu personal alertat din turele libere.

In situatia manifestarii vantului puternic si caderilor de grindina, recomandam populatiei sa ramana in spatii inchise care le asigura protectia si sa evite deplasarea in zone cu copaci, panouri publicitare sau stalpi de electricitate care ar putea fi doborati.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vantul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate", se arata intr-un comunicat al IGSU.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#grindina cat nuca Calarasi, #cod rosu vant tornadic Calarasi , #cod rosu