Planuri de vacanta in Italia sau Croatia? MAE avertizeaza: Cod rosu de canicula

Vineri, 07 August 2015, ora 20:01
2348 citiri
Planuri de vacanta in Italia sau Croatia? MAE avertizeaza: Cod rosu de canicula
Foto: Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, vineri seara, ca in Italia, dar si in Croatia autoritatile au emis cod rosu de canicula, in penisula fiind prognozate cele mai ridicate temperaturi din aceasta vara, care pot ajunge pana la 40 de grade Celsius.

MAE ii avertizeaza pe romanii care se afla, tranziteaza sau doresc sa mearga in Italia ca Servicul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anuntat temperaturi foarte ridicate in majoritatea regiunilor italiene, in special in zonele din nord-vestul tarii. In Campia Padului sunt anuntate temperaturi de peste 36-38 de grade Celsius in timpul zilei, cu tendinta de canicula in orele dupa-amiezii si seara.

Europa de Est, sub cod rosu: Valul de caldura nu are de gand sa plece prea curand

Potrivit sursei citate, meteorologii avertizeaza ca noul val de caldura africana va aduce in peninsula cele mai ridicate temperaturi din aceasta vara.

Maximele de temperatura sunt prevazute pentru zilele de vineri, 7 august, si sambata, 8 august. In marile centre urbane din regiunile Piemonte, Lombardia si in nordul Toscanei se pot inregistra temperaturi de pana la 40 de grade Celsius. De duminica, 9 august, in Italia sunt asteptate fenomene de instabilitate atmosferica accentuata, cu caracter local, in special in zonele din nord-vestul tarii, incepand din zona subaplina si extinzandu-se treptat spre campia piemonteza si lombarda.

Canicula loveste Romania: Posibil cod rosu in mai multe judete

De asemenea, MAE atentioneaza ca exista pericolul de ploi torentiale, cu cantitati mari de apa pe metrul patrat, si reaminteste ca fenomene atmosferice extrem de violente de acest fel s-au produs in regiunea Veneto si la Florenta saptamanile precedente.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, traficul rutier este codificat cu nivel rosu pentru acest sfarsit de saptamana si pentru cel viitor, iar vineri, pe doua dintre principalele autostrazi italiene - A1 (Milano-Napoli) si A14 (Bologna-Taranto) - s-au inregistrat accidente de circulatie care au produs cozi kilometrice, fortele de ordine si autoritatile sanitare intervenind pentru a acorda asistenta calatorilor obligati sa stea mai multe ore blocati pe autostrada.

Tot vineri seara, MAE a anuntat ca in Croatia Institutul Meteorologic local a emis o avertizare privind un nou val de caldura incepand din aceasta zi, pentru o perioada de cel putin sapte zile.

Astfel, in zonele din jurul Knin, Rijeka, Split si Dubrovnik vor fi temperaturi extrem de ridicate, care vor depasi 35 de grade Celsius. Totodata, sunt asteptate temperaturi extreme, care vor depasi 35 de grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii, inclusiv in regiunile Zagrebului si Slavoniei.

Conform sursei citate, au fost emise avertizari cod rosu de canicula pentru perioada 7 - 10 august pentru regiunile Dubrovnik, Knin, Rijeka, Split, pentru regiunile Zagreb si Karlovac - in intervalul 8 - 9 august 2015, in timp ce pentru regiunile Osijek si Gospic au fost emise avertizari cod portocaliu de temperaturi ridicate in perioada 8 - 10 august. Restul teritoriului croat se afla, de asemenea, sub avertizare cod galben.

MAE mai avertizeaza ca situatia traficului rutier, feroviar si aerian poate suferi modificari de la o ora la alta. Astfel, cetatenilor romani li se recomanda sa consulte paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate - http://www.hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr si Agentiei Croate de Aviatie Civila - http://www.ccaa.hr, precum si site-ul de specialitate www.meteoalarm.eu, pentru a obtine informatii actualizate.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca romanii care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care poate fi descarcata gratuit din "App Store" si "Google Play" si care ofera informatii, recomandari de calatorie si posibilitatea de a fi alertati in cazul in care apar situatii speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cod rosu canicula Italia, #cod rosu canicula Croatia , #cod rosu