Codul insolventei - judecatorii vor ca Avocatul Poporului sa sesizeze CCR

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 12:59
987 citiri
Codul insolventei - judecatorii vor ca Avocatul Poporului sa sesizeze CCR
Foto: Arhiva

Judecatorii din Romania vor ca Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru a supune controlului Codul insolventei, despre care acestia spun ca "nesocoteste flagrant Constitutia".

Uniunea Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut, luni, CSM sa solicite Avocatului Poporului sa supuna Codul insolventei controlului la CCR, potrivit Realitatea TV, care citeaza Mediafax.

Ei sustin ca actul normativ incalca dispozitiile articolului 115 din Constitutie, care limiteaza situatiile in care Guvernul poate emite ordonante de urgenta.

Judecatorii precizeaza ca una dintre cele mai importante responsabilitati ale Executivului este de a mentine un cadru legislativ coerent si stabil, care sa respecte drepturile cetatenilor si functionarea eficienta a institutiilor statului.

"Adoptarea unui cod juridic, asa cum este Codul insolventei, prin ordonanta de urgenta este un act fara precedent, care nesocoteste flagrant dispozitiile art.115 din Constitutia Romaniei, ce limiteaza in mod expres situatiile in care Guvernul poate emite ordonante de urgenta", au precizat reprezentantii UNJR intr-un comunicat de presa.

PDL reclama Codul Insolventei la Avocatul Poporului

Judecatorii considera ca noul Cod al insolventei este un act normativ deosebit de important, iar prevederile acestuia necesita o adoptare ca proiect de lege, precedata de o dezbatere publica, dar si de discutii in forul legislativ.

"Fara a avea o justificare obiectiva si juridica reala, Guvernul Romaniei a decis, in mod iresponsabil, sa adopte Codul insolventei fara a organiza o dezbatere publica reala, in primul rand cu institutiile ce trebuie sa asigure aplicarea corecta, unitara si eficienta a dispozitiilor din Cod, si anume sistemul judiciar si practicienii in insolventa.

Intalnirile organizate la Ministerul Justitiei pe tema noului Cod al insolventei au avut loc in timpul vacantei judecatoresti, iar la acestea au participat extrem de putini judecatori specializati in acest domeniu", au spus acestia.

"La fel de grav este si faptul ca, incalcand principiul transparentei, Guvernul a adoptat un act normativ intr-o forma ce a suferit modificari fata de cea initiala ce a fost afisata pe site-ul Ministerului Justitei, creand astfel suspiciuni in legatura cu motivatiile reale ale adoptarii acestui act normativ", au completat reprezentantii UNJR.

Astfel, UNJR solicita CSM sa sesizeze Avocatul Poporului "in vederea supunerii Codului insolventei controlului de constitutionalitate in fata Curtii Constitutionale, in principal in privinta constitutionalitatii masurii de adoptare a acestui act normativ prin ordonanta de urgenta".

Codul Insolventei nu mai permite "fentarea" creditorilor. Vezi si alte efecte

Noul Cod al insolventei prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30 la suta din total masa credala.

Initiatorii proiectului mai propun introducerea posibilitatii judecatorului sindic de a debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura.

Astfel, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari, fiind prevazuta expres obligatia judecatorului sindic de a se pronunta asupra viabilitatii planului de reorganizare, propus de debitor sau creditori si aprobat de adunarea creditorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#judecatori Cod Insolventa, #Avocatul Poporului Cod Insolventa, #CCR Cod Insolventa , #codul insolventei