#Colectiv Marturiile medicilor, la un an de la tragedie: Multe lucruri au ramas numai pe hartie

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 10:15
4035 citiri
#Colectiv Marturiile medicilor, la un an de la tragedie: Multe lucruri au ramas numai pe hartie
Foto: Ziare.com

La un an de la tragedia din clubul Colectiv, cand 145 de oameni arsi au ajuns in 11 spitale din Bucuresti, iar multi au murit din cauza infectiilor dobandite aici, unii dintre medicii care i-au tratat spun ca, desi speranta in schimbare a fost mare, pasii facuti sunt "foarte mici". Ar fi "groaznic" daca s-ar repeta situatia, sustin medicii.

Ei au sperat ca fenomenul Colectiv va aduce schimbare in Romania, o schimbare care nu va fi de moment. Au sperat ca se vor putea asigura tratatamente la fel de moderne ca in tarile "civilizate".

La un an de atunci, recunosc insa ca s-au facut "pasi mici, foarte mici", ca "inca foarte putin" si ca multe au ramas doar pe hartie.

"Sunt foarte multe lucruri care inca nu s-au implinit, au ramas numai pe hartie si noi speram in continuare ca, daca s-a pornit pe un drum bun, sa se continue! Pentru ca este, inca, mult prea putin, mult prea putin. (...) Din pacate, noi speram la mult mai mult. Adica, speram sa vedem mijloace moderne de tratament pentru arsuri, cu investitii importante.

(...) Casa de Asigurari nu a adus banii necesari spitalului, din cate am inteles de la managerul spitalului, ba chiar nu s-au acoperit cheltuielile spitalului pentru pacientii arsi care au fost adusi la noi in spital si, practic, cele trei paturi au fost ocupate in permanenta toata aceasta perioada", a declarat seful sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Bagdasar Arseni, Andrei Carantino.

Medicul spune ca, pentru tratarea arsilor, nu exista inca o sala de potrivita in spital si nici personal.

"Este nevoie de o sala, inca o sala pentru operatie special pentru tratamentul arsilor, nu putem sa ii amestecam cu alti pacienti din alte sectii. De asemenea, e nevoie de personal, poate nu neaparat doctori, ci asistente, infirmiere care sa ajute la tratamentul unui astfel de pacient. Tot timpul trebuie sa fie schimbat, sa fie intors de pe o parte pe alta. Noi astea am ajuns sa le facem noi, doctorii. (...) Doamne fereste, daca vine un cataclism (...) este, ar fi groaznic! Si trebuie sa ne gandim foarte bine...", a subliniat Carantino.

"Multi ne-am pus foarte multe sperante in momentul acela. Ca au fost sau nu au fost infaptuite, asta e mai putin, cum sa va zic, poti sa le, 'iei' ca sunt in curs de desfasurare. Si speram ca acel moment sa fi schimbat ceva. Dar pasii sunt foarte, foarte mici, totusi!", completeaza medicul Ruxandra Mihai.

Regrete, dar si bucurii

Doctorii au marturisit ca au ramas cu "multe regrete", insa au vorbit si despre oamenii arsi de la Colectiv care le-au dat lectii de veselie si putere.

"Am avut si pacienti foarte gravi si pacienti mai putin gravi, cu care au fost momente nesecate de veselie si de faptul ca 'viata merge mai departe'. Si viata a mers mai departe si cu bune si cu rele si... in viata este cuprinsa si moartea. E partea noastra. Si am mers mai departe. Dar noi am vrea sa se schimbe ceva in sistem, am vrea sa se schimbe ceva. (...) Ei sunt niste baieti minunati, cei care au fost aici. Ne-au si cantat... Deci eu ii iubesc, din toata inima mea ii iubesc! Si pe Alex Pancu, si pe Marian Leusteanu, si pe Andrei Trifu, si pe Andrei Bud", a spus medicul Ruxandra Mihai.

Despre prietenii vorbeste si seful sectiei de chirurgie plastica si descrie momente "extraordinare" organizate de unii dintre tinerii tratati la Bagdasar-Arseni, dupa externare.

"Ce mi-a ramas in cap a fost un moment absolut extraordinar. La un moment dat, eu din dorinta de a schimba putin psihicul lor, am spus 'hai, vindecati-va mai repede ca sa mergem sa bem o bere cu totii!'. Ei bine, s-a implinit! Cand ei au plecat din spital, la un moment dat s-au organizat, ne-au sunat si au zis 'haideti, ca noi ne-am facut bine, haideti sa mergem la o bere impreuna!' si am fost, intr-adevar impreuna, la un local civilizat.

Poate pentru noi era un lucru obisnuit, dar pentru ei a fost un moment extraordinar. Si l-am simtit si l-am vazut. Pentru ei era prima iesire dupa nenorocire. A fost un moment in care toti au simtit ca traiesc iar", a povestit Andrei Carantino.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#marturii medici Colectiv, #medici Colectiv , #Colectiv