Marturii in instanta din iadul Colectiv: "S-a auzit o bubuitura si totul s-a facut negru". "Eram ca sardelele"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 16:48
6801 citiri
Marturii in instanta din iadul Colectiv: "S-a auzit o bubuitura si totul s-a facut negru". "Eram ca sardelele"
Foto: Ziare.com (Arhiva)

13 persoane sunt citate joi cu mandate de aducere pentru a fi audiate ca martori in dosarul Colectiv. Procesul a inceput la ora 13:30 la Tribunalul Bucuresti.

In acest caz sunt conexate trei dosare: al fostului edil al Sectorului 4, al patronilor clubului Colectiv si al celor doi inspectori ISU.

Ziare.com va transmite principalele declaratii ale martorilor:

16:45 - Marian Boanca a fost in clubul Colectiv la concertul trupei Goodbye to Gravity impreuna cu sotia si copilul sau. El era amic cu Alexandru Pascu, unul membrii trupei, cel care i-a trimis invitatia. In club ar fi fost, in mare, intre 200 si 400 de persoane: "La intrare era o usa dubla, dar era deschisa doar o parte din ea."

Boanca a vazut si jocul de artificii: "jerba nu era mare, aproximativ de un metru si ceva".

"Eram la 6-7 metri de stalpul in care s-a aprins prima flacara. Am vazut cum a sarit o scanteie, la a doua lansare a artificiilor. Stalpul era capitonat cu un fel de burete, iar tavanul cu scanduri. Scanteia a sarit undeva pe jumatatea superioara a stalpului".

Martorul nu a vazut momentul in care a luat foc. Nu a vazut pe cineva care ar fi incercat sa stinga flacara cu o sticla de apa.

"Vocalistul trupei, Andrei Galut, a zis: Asta nu este in program! Si a cerut un extinctor. Apoi cineva s-a exprimat in genul: Se intinde! Si am vazut o flacara care se duce spre tavan, initial spre scena. Sotia mi-a spus sa plecam imediat. Eu nu am avut un moment de panica. Unele persoane filmau cu telefonul si nu parea a fi un varf de panica. In zona iesirii se crease deja un moment de imbulzeala."

Boanca s-a pierdut de sotie, de prietena acesteia si de fiul sau si a ajuns in partea din usa care era inchisa. In ingramadeala, cineva a dechis usa, iar martorul a cazut in exterior.

In sala era semintuneric, specifica concertului, si era luminata scena.

"Nu stiu ca vreun angajat al clubului sa fi indicat oamenilor sa iasa, doar un spectator stiu ca a spus: Nu va panicati!"

"Am ridicat si am ajutat doua fete sa iasa, crezand ca una din ele este sotia mea. Din cauza oxigenului s-a auzit o bubuitura si totul s-a facut negru. Cateva secunde nu am putut sa respir, din cauza caldurii, am fost usor ars la o ureche. Nu mi-am dat seama atunci."

Ulterior, Boanca s-a intalnit cu sotia si prietena ei. Dupa ce au venit salvarile, Boanca a povestit ca s-a ocupat de transportul ranitilor catre masini.

16:00 Tribunalul continua audierile de martori din acest dosar. Sala este plina de avocati, jurnalisti sau parti civile.

Unul dintre acestia este Ana-Maria Adam. Femeia a fost in seara tragediei la concertul din Colectiv. Intrarea in club era gratuita, iar ea venise la invitatia lui Vlad Telea, unul dintre membrii formatiei Goodbye to Gravity. Martora fusese la un singur concert al acestei trupe, in parcul Cismigiu.

"Era destul de multa lume, dar nu era inghesuiala. Cred ca erau 100 de persoane, dar nu ma pricep sa estimez. Lumea statea pe langa niste stalpi, in fata scenei".

Martora mai fusese in club la concerte in care era mult mai multa lume decat in acea seara. Potrivit acesteia, erau mai multi stalpi, doi in fata scenei si doi in fata barului, care erau capitonati in partea superioara cu un material de culoare inchisa. Tavanul era ornat cu niste sipci, ca un gard.

"Primele artificii au fost lansate langa schela metalica. Chiar m-am mirat: What the fuck, artificii! Whops, artificii, nu bun! M-am speriat un pic si am simtit ca ceva nu este in regula. Simteam nevoia sa fumez o tigara afara. I-am spus prietenei sa mergem la toaleta, sa iesim afara. Nu am vazut cand s-au montat alte artificii.

Cand am iesit de la toaleta, care era langa bar, am observat ca erau deja flacari pe tavan, care inaintau spre bar. Nu mai tin minte daca era fum, focul inainta bizar de repede".

Femeia si-a tinut respiratia si a mers spre iesire, profitand ca era un culoar liber langa bar. Adam mai fusese la concerte in clubul Colectiv si precizeaza ca niciodata nu s-au facut efecte pirotehnice. Schela metalica pe care s-au montat artificiile nu o mai vazuse in club pana in acea seara.

"Era inghesuiala la iesire, mi-am scapat rucsacul pe jos, nici nu m-am aplecat sa-l iau. Lumea facea presiune sa iasa. Nu-mi amintesc cate usi erau, stiu doar ca era stramta. De cate ori am mers in acest club, era o singura usa deschisa".

Martora nu a vazut ca in club ar fi extinctoare sau semne de atentionare catre iesiri de urgenta.

"In garderoba era plasata, in opinia mea gresit, o aeroterma care impiedica intrarea si iesirea. Am simtit dogoarea la picior".

Avizul PSI, o necunoscuta

Ancuta Ghinea a fost asociata intr-o firma care opera un restaurant. Audierea ei are legatura cu modul in care administratorii unor societati obtineau acordul si autorizatia de functionare de la Primaria Sectorului 4.

"Am depus certificat de inregistrare, copie de pe CUI (codul unic de identiticare al firmei - n.red.), contract de inchiriere, aviz de la REBU, certificat fiscal. Nu stiam ca trebuie sa depun si aviz PSI (Prevenirea si stingerea incendiilor - n.red.), si nimeni de la Primaria Sectorului 4 nu mi-a spus ca-mi trebuie un astfel de aviz", a explicat aceasta.

Firma sa a functionat fara sa aiba acest aviz PSI. "Nu stiam sa existe vreo cerinta in legislatie, care pentru spatiul si destinatia restaurantului nostru sa impuna un aviz de securitate la incendiu. Noi aveam un plan de securitate la incendiu, facut de o firma", a precizat Ghinea.

Martora a mai spus ca nimeni de la Primarie nu a verificat suprafata restaurantului.

"Eram ca sardelele"

14:40 - Magistratul Mihai Balanescu a inceput audierea martorilor. Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a transmis o adresa la Tribunalul Bucuresti prin care arata ca este plecat din tara si nu se poate prezenta la proces. Edilul a avut un avocat in sala de judecata, care a aratat ca Baluta se intoarce in tara pe 19 noiembrie.

Andreea-Erika Bokor a fost in noaptea de 30 octombrie 2015 la concertul trupei Goodbye to Gravity din clubul Colectiv. Muzica tare a facut-o sa paraseasca clubul cu cateva minute inaintea inceperii incendiului.

A povestit instantei insa despre cum s-a vazut tragedia din fata clubului. Ea a dat detalii despre cum era intrarea in Colectiv si cum s-a facut interventia.

"Erau foarte multe persoane, de ordinul sutelor. De la bar pana la mese toata lumea era inghesuita. Eram ca sardelele! Era inghesuiala peste tot. Lumea asculta concertul de la intrare. Ca la orice alt concert, lumea nu parea deranjata de inghesuiala".

La un moment dat, tinerei i s-a facut rau si si-a rugat prietenul sa iasa din club, pentru a lua o gura de aer. In sala inca nu incepuse sa se organizeze spectacolul de artificii. Cand statea afara, in curte interioara, a vazut ca s-a creat panica.

"Lumea incepea sa iasa, am crezut ca este o pauza in concert. Eram la 3 metri de usa de la intrare, am vazut initial flacari si mult fum. Initial, am vazut flacarile, apoi doar fum. Flacarile au durat doar cateva secunde. Ne-am indepartat sa lasam oamenii sa iasa".

Tanara si prietenul ei s-au apropiat de usa, la aproximativ 3 metri, pentru a se uita dupa prietenii lor.

"Era o gramada de oameni la usa, acestia nu mai puteau sa iasa singuri si se blocasera. Erau intr-o mare de fum. Existau persoane care ajutau oamenii blocati in usa sa iasa, ii trageau la propriu din gramada, ba chiar au existat oameni care au intrat in club, dupa prieteni. In interior se auzeau tipete de oameni care nu puteau sa iasa".

Potrivit tinerei, in acea seara, in club se intra pe o usa dubla, dar care avea deschisa o singura parte, iar la cativa metri mai era o usa deschisa. "In opinia mea, spatiul de intrare si de iesire era mic. De la fum nu am vazut daca la iesire erau ambele usi deschise".

In aproximativ 15 minute de la inceperea incendiului, relativ repede, spune martora, ar fi intervenit pompierii si politia. Ea nu si-a adus aminte sa fi vazut semne de iesire in caz de incendiu sau extinctoare - "nu am vazut, nu stiu daca erau."

Pe repede inainte

Procesul a luat avant de la cel mai recent termen, cel de saptamana trecuta, atunci cand judecatorul Mihai Balanescu a audiat primii 12 martori, intr-o sedinta maraton care a durat 6 ore.

Atunci au dat declaratii mai multi functionari din cadrul Primariei si Consiliului Local Sector 4, de la Politia Locala Sector 4, Prefectura Bucuresti, consilieri locali si afaceristi. Este vorba de martori care sunt citati in rechizitoriul DNA facut in cazul fostului primar Cristian Popescu Piedone.

Balanescu a preluat judecarea acestui dosar dupa ce judecatorul Valeriu Mihail Terceanu s-a pensionat la finalul lunii august. El a intrat pentru prima data in dosar pe 22 octombrie, data la care cei trei patroni ai clubului Colectiv au aratat ca isi mentin declaratiile date in fata judecatorului care s-a pensionat, instanta fiind de acord.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Procesul Colectiv, #patroni Colectiv judecati, #Tribunal proces colectiv , #Colectiv