Scrisoare a supravietuitorilor Colectiv: Vor o intalnire cu Dancila pentru un mecanism national dedicat victimelor arse

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 12:24
2137 citiri
Scrisoare a supravietuitorilor Colectiv: Vor o intalnire cu Dancila pentru un mecanism national dedicat victimelor arse
Foto: Facebook/Asociatia Colectiv GTG 3010

Mai multi supravietuitori ai incendiului din clubul Colectiv au trimis o scrisoare Vioricai Dancila si ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, prin care cer infiintarea unui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi, ei subliniind ca vor o intalnire pentru a discuta pe larg propunerile.

"Tragedia de la Colectiv a aratat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simtit, prin propriile experiente dramatice, ca sistemul medical public nu are capacitatea de a trata si ingriji marii arsi.

Inexistenta unor centre de arsi in tara, unitati spitalicesti specializate, cu personal experimentat, care sa asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru aceasta dificila patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au vazut si de care au beneficiat in strainatate, pune in pericol viata fiecarui caz de mare ars "tratat" cu improvizatii - cele presupuse 11 paturi ale sectiilor de arsuri.

Aceasta situatie grava ne determina sa ne intrebam daca nu asistam la o incalcare a drepturilor garantate de Constitutia Romaniei prin Articolul 22 (1): Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate", se arata in scrisoarea transmisa de grupul de supravietuitori ai incendiului din clubul Colectiv.

Semnatarii acestei scrisori sunt Adrian Albu, Mihai Grecea, Adina Apostol, Andrei Galut si Alexandra Furnea.

Ei solicita o intalnire pana la finele acestei saptamani pentru a propune crearea unui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi, mecanism care sa functioneze pana la construirea unor centre de arsi, la standardele necesare, in Romania, iar ulterior sa ramana activ pentru situatii exceptionale in care se impune de urgenta transportul unui numar mai mare de pacienti in strainatate - complementar cu instrumente europene cum ar fi Mecanismul de Protectie Civila.

"Dupa cum foarte bine stiti - iar mobilizarea dumneavoastra in cazul pacientului Alexandru Baiasu din Piatra Neamt e o dovada in acest sens - supravietuirea unui mare ars (peste 30% din suprafata corporala sau pacienti cu arsuri profunde) depinde de transportarea cat mai rapida intr-un centru de arsi, fiecare ora putand face diferenta dintre viata si moarte.

Modul in care autoritatile si persoanele responsabile s-au activat in toate cazurile in care a fost nevoie de transportarea unui ars arata ca lucrurile nu mai pot continua cu improvizatii si solutii ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care sa permita actiunea rapida.

Nu este normal ca viata unui pacient sa depinda de (in) disponibilitatea unor functionari de a se implica, de semnaturi, de conflicte interinstitutionale. Este nevoie de pasi clari, responsabilitati clare, algoritmi, proceduri", mai arata scrisoarea.

In intalnirea cu premierul si ministrul Sanatatii, semnatarii scrisorii vor sublinia ca mecanismul trebuie sa cuprinda urmatoarele:

1. Transferul automat catre centre de mari arsi din Europa, cu care sa se incheie protocoale in acest sens. Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt cateva exemple, mai ales ca exista deja relatii bilaterale si un istoric de succes.

2. Protocol interinstitutional cu MAPN (pentru transport aerian) si IGSU.

3. Un fond permanent de urgenta, dedicat atat cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arsi sau de anumite proceduri suplimentare in situatii particulare (cum ar fi achitarea unor facturi restante, astfel incat sa nu apara blocaje sau intarzieri in transportul si acceptarea de catre centrele din strainatate a respectivilor pacienti), cat si achitarii costurilor legate de ansamblul operatiunilor de transfer si spitalizare in strainatate, pe toata durata necesara tratamentului si recuperarii medicale a pacientilor.

4. Desemnarea unui responsabil in interiorul Ministerului Sanatatii pentru implementarea, coordonarea si activarea acestui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Colectiv scrisoare Dancila mecanism mari arsi , #Colectiv