Tragedia la care am ajuns la 2 ani dupa #Colectiv

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 17:56
3560 citiri
Tragedia la care am ajuns la 2 ani dupa #Colectiv

Se implinesc doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Timp suficient de lung pentru a trage cateva concluzii despre ce s-a petrecut dupa moartea celor 65 de tineri in urma incendiului, din centrul Bucurestiului, din seara de 30 octombrie 2015.

Din pacate, efectele politice ale tragediei din Colectiv se dovedesc a fi la fel de dramatice in prezent ca si durerea provocata de pierderile umane uriase din urma cu doi ani. Revolta uriasa provocata de tragedia din Colectiv a generat atunci un val de proteste si durere care au maturat Guvernul Ponta, insa acea emotie uriasa a fost manipulata si speculata politic pana la refuz.

Printre consecintele dramatice din prezent ale speculatiilor politice facute pe seama tragediei de la Colectiv se numara si degradarea si compromiterea aproape totala si definitiva a clasei politice, incapabila in ochii celor care au asteptat o schimbare radicala a politicii si politicului de o reforma care macar s-o puna pe un drum pozitiv.

Guvernul tehnocrat Ciolos, emanatia politica a tragediei din Colectiv, nu a putut sa ofere nici macar o pauza de inspiratie pentru partidele aflate oricum in deruta ideologica, in pierdere de cadre (odata cu ascutirea luptei dusa de DNA impotriva coruptiei dupa 30 octombrie 2015) si in cadere libera in increderea pe care o mai trezesc in randul cetatenilor.

In realitate, se pare ca asteptarea de schimbare a clasei politice nu a fost deloc atat de generalizata in randul romanilor. Cel putin pentru faptul ca partidul care a castigat alegerile care au urmat tragediei de la Colectiv, localele si parlamentarele din 2016, a fost acel PSD care a facut cele mai putine schimbari si innoiri de cadre si care si-a asumat fatis un discurs contra valului care cerea schimbarea radicala partidelor si a scenei politice.

Din pacate, haosul legislativ si economic pe care PSD l-a declansat de cand a venit la guvernare e prea putin cauzat de rezistenta partidului la reforma si schimbare, cat e mai degraba rodul disolutiei ideii de partid care gestioneaza politici publice si deturnarea lui in contul unui grup de interese private.

Dar daca asta poate parea ingrijorator, fragilizarea Opozitiei pana la ideea de inexistenta este de-a dreptul infricosatoare, intrucat vine la pachet cu ecranarea tot mai eficienta a vocilor critice fata de "sistemul" statului, care isi intretine ineficienta prin institutii tot mai puternice in interes de casta, nicidecum de actori cu rol pozitiv in dezvoltarea societatii.

Drama actuala nu este neaparat sentimentul celor aproape 200 de raniti supravietuitori ai incendiului din Colectiv care spun ca nu s-a schimbat nimic intre timp. Nici inadecvarea politicului la schimbarile pe care societatea le propune, le asteapta si de care are nevoie pentru a face un salt inainte.

Tragedia e ca politicul si puterea par sa fi pierdut legatura cu cetatenii si adevaratele probleme ale societatii pe toate fronturile, de la partidele aflate la putere, la cele din opozitie si pana la institutiile statului care au puterea sa remodeleze pana si amintirea momentului #Colectiv.

Cu cat ne vom explica mai putin si mai vag cum a fost posibila o tragedie precum cea din Colectiv, cu atat avem mai multe sanse ca ea sa se repete. Macar si pentru atat ar fi trebuit ca pana acum sa vedem mai multe schimbari dupa tragedia din 30 octombrie 2015.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Colectiv comemorare , #Colectiv