Cazul uciderii inginerului Ursu: Securistul care i-a filat pe Goma si Coposu a vorbit in fata judecatorilor de umanismul socialist (Video)

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:08
10284 citiri
Cazul uciderii inginerului Ursu: Securistul care i-a filat pe Goma si Coposu a vorbit in fata judecatorilor de umanismul socialist (Video)
Foto: Ziare.com

Colonelul in rezerva Vasile Hodis (foto dreapta), fost ofiter in cadrul Directiei a VI-a a Departamentului Securitatii Statului (DSS), acuzat de crime impotriva umanitatii in dosarul uciderii inginerului Gheorghe Ursu, a povestit judecatorilor o parte din operatiunile la care a luat parte.

Timp de aproape patru ore, Vasile Hodis a dat, miercuri, o declaratie de inculpat in fata judecatorului Mihaela Nita. A fost una dintre ultimile probe administrate intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti de peste doi ani.

Vasile Hodis a venit la audiere "blindat" cu notite si acte, iar avocatul a fost mereu langa el cu sfaturi. Din motive medicale, fostul ofiter a fost audiat stand pe un scaun, in mijlocul salii de judecata.

Hodis a fost vizibil stresat de aceasta audiere, a cerut o scurta pauza in timpul sedintei, pentru a bea apa si a lua medicamente.

In sala a fost prezent si cel de-al doilea inculpat din acest dosar, fostul sau coleg, maiorul in rezerva Marin Parvulescu. Ofiterul venise pregatit pentru audierea lui Hodis cu un caiet de matematica, pe care a notat apasat cu pixul cele mai importante declaratii facute de acesta.

Iata cum au decurs luna trecuta audierile lui Parvulescu: Amneziile ofiterului de Securitate care l-a anchetat pe disidentul Gheorghe Ursu

La sedinta a participat si Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu.

Sala de judecata

"In primul rand, eu nu recunosc faptele pentru care sunt judecat in prezenta cauza. Arat ca eu nu sunt in niciun fel vinovat de decesul lui Gheorghe Ursu", a tinut sa precizeze inca de la inceputul marturiei Hodis.

A repetat asta de mai multe ori in timpul celor patru ore. Vorbeste scurt, este econom in cuvinte, raspunde la intrebari cat mai laconic. Prudenta este cuvantul de ordine. In multe cazuri, Hodis ridica din umeri: "A trecut multa vreme de atunci, daca apare asta in documente, inseamna ca asa este."

Cum unele declaratii date de el in calitatile de suspect si de inculpat se contraziceau, renunta la marturia de suspect.

Filaj la familia lui Pacepa

Hodis a lucrat la Securitate din 1975, potrivit propriei marturii. In prima faza a activat la Departamentul de Filaj.

"Am participat la filajul lui Paul Goma, eu l-am condus la aeroport cand Ceausescu l-a expulzat. La filajul lui Corneliu Coposu, in nenumarate randuri si al altor lideri ai partidelor istorice. Am fost si la fata si la nevasta generalului Ion Mihai Pacepa (a ramas in strainatate in 1978 - n.red.) ", explica colonelul.

Precizarile le-a facut pentru a demonstra ca Gheorghe Ursu nu ar fi fost un disident pana in 1984 si ca acesta nu fusese filat pana atunci.

In vara anului 1984, Hodis a fost mutat la Directia Cercetari Penale, la Serviciul III de Proceduri Juridice, dupa ce a terminat cursurile Facultatii de Drept.

"Ni s-a cerut sa respectam legea"

"In 1977, cand am intrat in Securitate, aceasta era diferita fata de Securitatea din 1948-1964, cand s-au eliberat ultimii detinuti politici. Si in scoala, si in facultate, se vorbea de umanismul socialist. Era promovat la nivelul Directiei.

Ni s-a cerut sa respectam intru totul legea penala si dispozitiile legale. Lucram sub verificarea si supravegherea unui procuror militar, nu puteam face nimic fara acesta", se disculpa Hodis.

Seful l-a bagat in echipa operativa

A ajuns sa lucreze in dosarul deschis de Securitate lui Ursu dupa ce a fost desemnat de seful sau.

"Era o echipa operativa condusa de maiorul Marin Parvulescu, capitanul Ion Dumitraciuc, care era ofiter de obiectiv, si eu, eu avand gradul de locotenent major", spune Hodis.

Colonelul spune ca a participat la perchezitia domiciliara de la Ursu si la cinci audieri. Totul s-ar fi facut conform normelor legale si nu s-ar fi facut niciun abuz in aceasta ancheta, sustine ofiterul.

"Eram novice"

Cuvinte de lauda vin si pentru colegul sau de dosar, Marin Parvulescu.

"Era prima perchezitie. Eu eram novice. Trebuia sa invat la acea perchezitie, spunandu-mi ca trebuie sa dam dovada de umanism, pentru ca mergem la oameni acasa, sa respectam cu totul normele procedurale. Din cate stiu, maiorul Parvulescu era foarte scrupulos, respecta legea", continua acesta.

"Astea erau dispozitiile legale"

Mai multe carti, reviste si caiete in care inginerul isi tinea jurnalul au fost ridicate de securisti.

"S-au gasit mai multe materiale care erau interzise la detinere in acea perioada. Respectiv, cartile Ma vie, de Lev Trotki si Arhipelagul Gulag, de Aleksandr Soljenitin, in limba franceza. Au mai fost gasite cateva reviste in limba romana editate de postul Europa Libera sau de grupul de la Paris, respectiv Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.

Erau publicatii considerate periculoase de oranduirea comunista. Acestea erau opiniile si ideile pe care ni le transmiteau superiorii nostri cu ocazia intrunirilor efectuate", incearca sa se disculpe Hodis.

"S-a mai gasit si valuta. Nu era o suma mare. Marci germane, lire italiene, shekeli israelieni si drahme, cu ocazia asta am vazut si eu cum arata banii grecesti. Nu era o suma mare, dar astea erau dispozitiile legale de la acea vreme", explica Hodis cum era in comunism.

"Nici macar nu puteai sa-i vorbesti urat"

Avocatul l-a ajutat cu cateva intrebari legate de modul in care a fost tratat Gheorghe Ursu in ancheta, daca au fost exercitate violente si care era starea de spirit a inginerului.

"Nu s-au efectuat niciun fel de acte violenta asupra domnului Ursu. Era un om mult prea inteligent, un intelectual, pentru a se exercita presiuni. Nici macar nu puteai sa-i vorbesti urat. (...) Avea o stare psihica buna, din moment ce glumea cu ofiterul de caz", povesteste Hodis.

Intalnirea cu fiul lui Ursu

Un detaliu important. Desi teoretic Securitatea finalizase ancheta in cazul lui Gheorghe Ursu si trimisese dosarul la Militie, pentru detinere de valuta, Hodis s-a intalnit in 1985 cu Andrei Ursu in Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei.

Explicatia lui Hodis: "A fost ceva intamplator. Palatul Telefoanelor era singurul loc din Bucuresti unde cu un pumn de fise vorbeai cat vrei la telefon. Cu taica-miu in vest si cu fiica mea, care era la bunici, in sud".

Ofiterul a reiterat ca nu s-a ocupat de filaj in acest caz.

Procesul continua pe 19 iunie, cand ar putea fi ultimul termen. Judecatorul Mihaela Nita le-a transmis avocatilor si procurorilor sa vina pregatiti sa puna concluzii pe schimbarea incadrarilor judiciare, legea mai favorabila, si pe fondul dosarului.

Ce spune acuzarea

Potrivit acuzarii, incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-ar fi inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detinere de valuta, pentru posesia a 17 dolari.

Pentru acest lucru, inginerul a fost arestat pe 21 septembrie 1985 si inchis intr-o celula cu doi detinuti care aveau ordin sa-l sicaneze. Presiunile acestora culminau cu batai crunte.

Inginerul a murit pe 17 noiembrie 1985, in arestul Militiei Bucuresti.

Alti doi inculpati din dosar, fostii ministri de Interne George Homostean si Tudor Postelnicu, acuzati de complicitate la infractiuni contra umanitatii, au decedat dupa trimiterea in judecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#decizie MArin parvulescu, #securitate marin parvulescu, #vasile hodis securitate, #marin parvulescu crime, #vasile hodis crime , #comunism
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Georgica,sunt curios,se vor replia,spre America ?..Cuuum,nu Dragnea