Cum a ajutat Chuck Norris la caderea comunismului in Romania (Video)

Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 09:46
5792 citiri
Cum a ajutat Chuck Norris la caderea comunismului in Romania (Video)
Foto: Captura Youtube

In comunism, cand filmele si calatoriile erau ilegale in Romania, casetele video piratate cu Chuck Norris le ofereau romanilor o fereastra spre Occident.

In "Missing in Action", film din 1984, exista o scena in care Norris, in postura de fost prizonier de razboi, care a revenit la Vietnam, este capturat si asezat cu capul in jos de catre soldati vietnamezi, scrie The Daily Beast.

Un soldat ii leaga lui Norris in jurul capului un sac in care se afla un sobolan. Cand sacul este dezlegat, vietnamezii sunt stupefiati: in loc ca sobolanul sa-i manance capul, Chuck Norris a muscat gatul animalului. "E eroul nostru", au spus.

Romanii care traiau sub regimul represiv al lui Nicolae Ceausescu iubeau aceasta scena. De fapt, potrivit "Chuck Norris vs Communism", un documentar despre comunism, romanii indrageau aproape orice film din Occident, care ajungea in tara pe casete piratate.

"Vizionarea acestor filme era modul romanilor de a scapa, pentru cateva clipe, de situatia din Romania", a declarat Ilica Calugareanu, regizorul filmului, care a vorbit cu The Daily Beast.

"Lucrurile au fost atat de groaznice in Romania la momentul respectiv. Oamenii au vrut libertate si au vazut acesti eroi - Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Lee - care ar putea schimba lucrurile", a punctat regizorul roman care locuieste la Londra.

Folosind o combinatie de imagini de arhiva si scene recreate acum, "Chuck Norris vs Communism" arata cum un contrabandist si un traducator curajos arata romanilor cum e Occidentul si chiar contribuie la rasturnarea regimului lui Ceausescu.

"Vocea" din filmele straine difuzate in epoca Ceausescu, in The Guardian

In 1985, tara se afla deja de doua decenii sub dictatura, economia sa se prabusea si crestea paranoia lui Ceausescu despre comploturi impotriva lui. Intr-o vreme in care statul roman controla absolut toate aspectele din vietile cetatenilor sai - inclusiv alimentele, caldura, transportul si informatia - romanii au gasit o cale pentru a evada din aceasta realitate si de a opune rezistenta statului absolutist, cu ajutorul puterii filmelor.

Povestea casetelor video din Romania, in vremea comunismului (Video)

In mijlocul acestui regim, Teodor Zamfir a inceput sa faca contrabanda cu filme americane. Irina Margareta Nistor, o tanara traducatoare, a devenit neasteptata voce a libertatii. A tradus si dublat ilegal filme straine, distribuite pe casete video, si a transformat starurile din peliculele straine in adevarati eroi. Ascunsa de ochii vigilenti ai Securitatii, Irina Nistor a tradus mii de filme straine in Romania comunista a anilor '80.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Chuck Norris comunism, #Irina Margareta Nistor filme , #comunism
Comentarii