Fotografia zilei: Victima fata in fata cu tortionarul

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 14:30
7740 citiri
Fotografia zilei: Victima fata in fata cu tortionarul
Foto: Digi24

Mokar Ianos (foto stanga), unul dintre detinutii torturati in lagarul de munca la Periprava, s-a intalnit, marti, fata in fata cu tortionarul Ion Ficior (foto dreapta), fostul comandant al lagarului.

Intalnirea a avut loc la Curtea de Apel Bucuresti, unde Ficior este judecat pentru comiterea de infractiuni impotriva umanitatii.

Mokar Ianos a stat patru ani in inchisoare sub acuzatia ca a incercat sa treaca frontiera in mod fraudulos. El a ajuns la Periprava in 1962, in vremea cand Ficior era comandant.

Foto: Digi24

Dialogul dintre victima (stanga) si tortionar (dreapta) a fost inregistrat de jurnalistii de la Digi24:

"Mokar Ianos: Sa traiti! Uite ca nu m-ati trimis in plic acasa, ca traiesc, dom' Fecioru. Cat m-ati batut cu paru'...

Reporter: Ati fost batut de domnul Fecior?

Mokar Ianos: Da, uite, mi-a si rupt umarul. La Luciu Giurgeni, cand ai venit de la Codrin, cum bateati cu parul, dom' Fecioru? Cand v-a dat de la Grindu...

Ion Ficior: Nu-i adevarat!

Mokar Ianos: Nu ti-e rusine, om batran? Cati oameni sunt in Dunare, aruncati?

Ion Ficior: Nu facem circ aici.

Mokar Ianos: Circ? Nerusinatule ce esti!"

Ion Ficior s-a indepartat razand, insotit de avocata.

In varsta de 85 de ani, Ion Ficior este acuzat ca in virtutea functiilor de comandant si loctiitor de comandant detinute in perioada 1958-1963 a initiat si coordonat un "regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar" impotriva detinutilor politici aflati in Colonia de munca Periprava, sustin procurorii Parchetului instantei supreme.

Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata - e acuzat de moartea a 103 detinuti

Metodele folosite erau menite sa duca la "lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte", printre care lipsa de hrana, conditii de detentie mizerabile, rele tratamente, frig extrem, aglomerare excesiva in baraci, inlocuirea apei potabile cu apa din Dunare, lipsa medicamentelor, pedepse crunte si conditii de munca foarte grele.

Procurorii au mai stabilit ca din cauza conditiilor inumane, numarul deceselor inregistrate le Periprava a fost foarte mare. Astfel, in perioada in care Ficior a fost comandant, la Periprava au decedat 103 detinuti, cele mai multe decese fiind inregistrate in 1960 (53).

Marturii cutremuratoare din iadul de la Periprava: Tortionarul Ion Ficior sarea cu calul peste trupurile detinutilor

In marturia depusa la dosar de Mokar Ianos, acesta a aratat ca detinutii erau pedepsiti "din orice", fiind alergati cu calul si batuti cu parul de catre col. r. Ficior si maiorul Moromete.

"Nu mi-am indeplinit norma stabilita in agricultura, am primit drept sanctiune sa port timp de 21 de zile lanturi grele de 3 kg la picioare si in aceasta perioada trebuia sa car apa pentru a umple butoaie folosite pentru a se spala detinutii seara. Imi aduc aminte un episod in care intr-o dimineata am fost scosi din baraci pentru a fi dusi la munca insa datorita faptului ca era ceata am fost tinuti cateva ore afara timp in care in locul unde eram adunati a venit si locotenentul major Ficior Ioan responsabil cu reeducare in centru Luciul Giorgieni, ceilalti detinuti au apucat sa strige 'fugiti ca vine Ficior cu parul, eu nu am apucat sa fug si acesta m-a lovit cu o bata (folosita la transportul ciuberelor de mancare) peste mana si peste umar, rupandu-mi clavicula (...)

Arat ca am vazut cu proprii mei ochi cum erau stranse cadavrele celor care mureau zilnic, aproximativ 5-6 detinuti politici, in special cei distrofici si inapti, in fata corpului de garda unde fiecare cadavru era infasurat intr-o rogojina de stuf de aproximativ 2 metri fiind legat cu sarma la cap si la picioare, cadavrul era strapuns cu o bara metalica pentru a se asigura ca este mort, dupa care li se prindea o greutate de beton si erau aruncati in Dunare fiind carati cu caruta cu care erau carate resturile din WC-urile coloniei", a aratat Mokar Ianos in declaratia sa, conform rechizitoriului intocmit de procurorii de la Parchetul General.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Mokar Ianos Ion Ficior proces, #tortionar Ficior judecat, #tortionar Ficior genocid , #comunism