Revolutia din '89 in presa canadiana: Aveam 16 ani. Eram o visatoare naiva

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 11:52
5162 citiri
Revolutia din '89 in presa canadiana: Aveam 16 ani. Eram o visatoare naiva
Foto: Asociatia 17 decembrie 1989

Ioana Hance avea 16 ani la Revolutie. Si-ar fi dorit sa iasa in strada, alaturi de manifestanti, dar bunicul i-a incuiat usa pentru a o feri de gloante. "Daca ramaneam in Romania, as fi murit inainte de a implini 25 de ani", spune ea.

Ioana Hance, nascuta Dragoi, a emigrat in Statele Unite dupa Revolutie. La 25 de ani de la caderea regimului comunist, ea a povestit pentru publicatia canadiana Vancouver Sun cum a trait Craciunul din 1989.

"Aveam 16 ani, eram o visatoare naiva incatusata in acel regim comunist. Studiam matematica si fizica la cel mai bun liceu din Bucuresti. Dar ce isi doreste un tanar de 16 ani? Sa iasa cu prietenii. Sa se distreze. Noi nu aveam caldura in apartamente, nici mancare pe masa si nici program la televizor, in afara de cele doua ore zilnice cu Ceausescu. Salivam dupa orice insemna Occident - filme, masini, felul civilizat in care oamenii se raportau unii la altii.

Cand, brusc - aparent imposibil - dictatorul a fost doborat in timp ce le vorbea maselor; a zburat cu elicopterul, dar a fost prins intr-un oras de provincie; a fost 'judecat' pentru crimele sale si impuscat mortal (impreuna cu sotia) in costumul sau cu cravata, chiar in ziua de Craciun", a povestit Ioana pentru publicatia canadiana citata.

Banane, portocale, contraceptive, presa libera, vize sau biserica, nimic din toate astea nu era permis pe vremea lui Ceausescu, a rememorat ea.

Adolescenta traia cu bunicul ei, judecator, care obisnuia sa acopere geamurile si telefonul ca Securitatea sa nu afle ca asculta Radio Europa Libera.

Revolutia de la Timisoara, prin ochii unui ranit - FoxNews

"Am vrut sa ma alatur demonstrantilor. Dar bunicul meu a spus: 'Incui usa. Se trage, dar nu stim cine trage. Nu sta la fereastra! In comunism lucrurile de felul asta nu se termina bine pentru nimeni'", a mai povestit Ioana.

In balconul apartamentului inca mai e o gaura de glont.

25 de ani de la Revolutie: Dosarul se plimba intre sectii, procurorii il studiaza...

Dan Voinea: In dosarul Revolutiei trebuia inceputa urmarirea penala macar asupra faptei

Imediat ce s-au deschis granitele, Ioana Dragoi a emigrat in SUA, la mama si surorile ei. A absolvit Universitatea din Maryland, s-a casatorit, dar sanatatea ei a fost mereu precara.

"Daca ramaneam in Romania, as fi murit inainte de a implini 25 de ani", a declarat ea.

Acum, Ioana are o fetita, Sabrina, in varsta de 10 ani, mare iubitoare de caini, care implineste toate visele adolescentei de la Bucuresti.

Intrebata ce spune fetita ei cand ii povesteste despre anul 1989, Ioana a raspuns ca "nu ii vine sa creada". "Dar cred ca intelege ca povestile pe care i le spun sunt reale. Chiar asa s-a intamplat".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ioana Dragoi revolutie 1989, #Ceausescu Revolutie 1989, #marturii Revolutie 1989 , #comunism