Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Revolutionari despagubiti de CEDO pentru nesolutionarea dosarului Revolutiei

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 17:34
3193 citiri
Revolutionari despagubiti de CEDO pentru nesolutionarea dosarului Revolutiei
Foto: Facebook/ European Court Of Human Rights (ECHR)

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a despagubit cu cate 2.400 de euro opt revolutionari romani, printre care cantaretul Cristian Paturca si sculptorul Vladimir Ciobanu, pentru ca dosarul Revolutiei nu a fost solutionat intr-un termen rezonabil.

Cei opt au formulat plangerea in anul 2008, aminteste Mediafax, dupa ce acestia s-au constituit parte civila in anul 1990, in ancheta deschisa de procurorii militari.

La CEDO s-a reclamat astfel incalcarea articolului 6 a conventiei europene a drepturilor omului, ce prevede dreptul la un proces echitabil intr-un termen rezonabil.

CEDO a decis astfel ca a fost incalcat articolul si ca fiecare dintre reclamanti sa primeasca daune morale de 2.400 de euro. Dintre cei opt, Cristian Paturca nu se mai afla in viata de aproape 5 ani.

Dosarul Revolutiei a fost clasat (Video)

Totodata, pe 24 mai 2011, Romania a fost condamnata la CEDO in procesul intentat de Asociatia "21 Decembrie" si de alte persoane pentru incalcarea dreptului la viata si la respectarea vietii private, privind ancheta din acest dosar.

CEDO a decis atunci ca statul roman a incalcat articolele 2 si 8 din conventia europeana a drepturilor omului, referitoare la dreptul la viata si, respectiv, la viata privata si de familie.

Plangeri pe banda rulanta impotriva clasarii dosarului Revolutiei: Se asteapta decizia Inspectiei Judiciare

Dosarul Revolutiei a fost clasat pe 23 octombrie de procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In consecinta, nimeni nu va putea fi tras la raspundere penala pentru ceea ce s-a intamplat la Revolutie, se arata intr-un comunicat al PICCJ.

Totusi, decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In dosar s-a cercetat moartea a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane si ranirea prin alte imprejurari a 343 de oameni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#CEDO despagubiri revolutionari, #CEDO dosar Revolutie , #comunism