Romania si Bulgaria cer sporirea prezentei ONU in regiunea Marii Negre

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 21:26
2281 citiri
Romania si Bulgaria cer sporirea prezentei ONU in regiunea Marii Negre

Romania si Bulgaria au cerut la New York, la Adunarea Generala a ONU, ca Natiunile Unite sa joace un rol sporit in asigurarea stabilitatii regiunii Marii Negre, ministrul Lazar Comanescu subliniind in context importanta solutionarii conflictelor inghetate, inclusiv a celui din Transnistria.

"Nici un conflict nu ramane inghetat la nesfarsit si fara consecinte", a avertizat seful diplomatiei romane in discursul rostit sambata in plenul Adunarii Generale a ONU. "Recenta criza din Georgia ne-a demonstrat ca membrii comunitatii internationale nu pot evita sa trateze situatii incerte cu presupunerea ca ele vor disparea in cele din urma.

Amanarea gasirii unei solutii nu este un raspuns adecvat", a avertizat Comanescu. "Numai o formula negociata, cu sprijin de mediere si asistenta atat international, cat si regional, poate genera solutii durabile", si-a continuat pledoaria seful diplomatiei romane.

El a amintit de conflictul inghetat din Transnistria, recomandand comunitatii internationale sa-si concentreze atentia asupra acestuia. "Criza din Osetia de Sud si reverberatiile sale in intreaga Georgie ar trebui sa determine concentrarea atentiei comunitatii internationale asupra tuturor conflictelor inghetate din zona, inclusiv Transnistria si Nagorno-Karabah", aspus Lazar Comanescu, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul roman a aratat ca o mai mare stabilitate inzona Marii Negre, regiune cu o mare concentrare de populatie, s-ar reflecta in potentialul ei economic, mai ales ca este un important nod pentru fluxul energetic si pentru transporturi.

"Natiunile Unite ar trebui sa fie prezenteca saacorde asistenta regiunii nu numai in dezghetarea conflictelor, dar sica sa ajutetarile riverane sa coopereze pentru a rezolva probleme legate de poluare, imigratie clandestina, crima organizata si trafic de droguri, astfel incat sa fie protejata stabilitatea si sa fie sprijinita dezvoltarea", a spus Comanescu, citat intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Natiunilor Unite.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la vacanța prilejuită de cele două sărbători, una laică și una religioasă: 1 Mai și Paște. Ca printr-un mare noroc, anul acesta sunt așa...
#ONU, #Marea Neagra, #Romania, #Bulgaria, #prezenta, #intensificare, #conflict , #conflict