Camere de consum pentru dependentii de droguri? "Sa vedem cat de mult accepta societatea"

Marti, 02 Iunie 2015, ora 18:28
2237 citiri
Camere de consum pentru dependentii de droguri? "Sa vedem cat de mult accepta societatea"
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Infiintarea camerelor de injectare pentru consumatorii de droguri este un subiect analizat cu specialistii si societatea civila, insa, desi exista deschidere pentru dezbateri, un astfel de proiect implica schimbarea de mentalitatii, a spus, marti, directorul Agentiei Nationale Antidrog, Sorin Oprea.

Chestorul de politie Sorin Oprea a declarat ca inca din anul 2013 se discuta despre infiintarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri, insa un astfel de proiect nu poate fi pus in practica inainte ca societatea sa accepte aceasta problema.

"Acest demers implica schimbarea mentalitatii. Nu este usor sa spui ca ai o camera de injectare. Acest model functioneaza in tarile care au traditie in consumul de droguri si au specialisti, medici, psihologi, care ii supravegheaza in timpul consumului.

Suntem deschisi unei astfel de dezbateri, dar societatea ar trebui sa accepte o astfel de problema. Deci trebuie sa vedem cat de mult accepta societatea", a spus directorul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), la conferinta de lansare a proiectului "M...de la Morpheus", derulat in parteneriat cu Fundatia Familia si Ocrotirea Copilului.

Dupa model strain: Dependentii de droguri din Bucuresti ar putea avea camere de consum - Unde se amplaseaza

Proiectul lansat marti vizeaza sprijinirea, pentru reintegrarea sociala, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se afla intr-o forma de tratament si are doua componente: un centru de zi si o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viata sanatos, ce se va derula in mai multe scoli din Bucuresti.

Camerele de consum sunt facilitati sanitare sterile, amenajate in zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populatia consumatoare, pentru a o putea asista medical si social.

Ar fi nevoie de camere de injectare pentru dependentii de droguri?

In aceste spatii, persoanele dependente ar putea consuma droguri intr-un mediu sigur pentru sanatatea lor, in prezenta unei echipe multi-disciplinare formata din medic, asistent social si un consilier care anterior a fost dependent si a reusit sa se reabiliteze.

Pe langa cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, in aceste spatii ar trebui sa se asigure si programe de tratare a dependentei de droguri, servicii aditionale de consiliere medicala, sociala, de integrare in comunitate, de identificare a unei locuinte. De asemenea, in astfel de locuri s-ar putea face testari pentru HIV si hepatita C si s-ar putea oferi servicii medicale de urgenta, pentru cazurile de supradoze.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#camere consum droguri, #camere injectare droguri, #camere consum dependenti droguri , #consum de droguri