Ziare.com

Noua lege privind consumul drogurilor in Romania tinteste elevii si studentii

Marti, 19 Martie 2013, ora 22:16

   

Noua lege privind consumul drogurilor in Romania tinteste elevii si studentii
Statisticile prezentate de Centrul International Antiodrog si pentru Drepturile Omului (CIADO), marti, in Comisia de Invatamant a Senatului, arata ca o zecime dintre elevi si un sfert dintre studenti au consumat cel putin o data droguri.

De altfel, Romania este unul dintre statele UE cu cele mai mari cresteri ale prevalentei consumului de substante interzise, arata acelasi raport, citat de Relitatea TV. Astfel, Comisia de Invatamant a Senatului va initia o lege privind diminuarea fenomenului, implicata fiind si Patriarhia.

Romania este tara membra UE cu cea mai mare crestere a prevalentei consumului de droguri, in doar trei ani indicele urcand de la 1,7%, la 4,3% in randul populatiei. In 2012 erau inregistrati in evidente peste 600.000 de consumatori, numarul real fiind insa cu mult mai mare.

Situatia cera mai grava se intalneste in randul tinerilor, peste 11% dintre elevi, respectiv 150.000 de copii, consumand macar o data substante interzise.

85% din fondurile Agentiei Antidrog, catre salariati

O cauza pentru aceasta situatie este activitatea defectuasa a Agentiei Nationale Antidrog, institutie care a alocat programelor de prevenire sub 5% din fondurile alocate in anul 2009.

In perioada 2006-2010, peste 85% din banii agentiei au mers catre salariile angajatilor si catre cheltuielile cu bunurile si serviciile. Agentia a dispus de doar maximum trei angajati in fiecare judet pentru programele de prevenire.

Cresteri s-au inregistrat in randul consumului de etnobotanice si marijuana, desi este foarte ridicat si consumul de cocaina si heroina. Din cauza drogurilor injectabile, Romania a fost declarata oficial, la Lisabona, anul acesta, focar HIV SIDA. In plus, debutul consumului de droguri a scazut de la 16 la 14 ani.

Sucomisie pentru modificarea legislatiei

In Senat a fost stabilita o subcomisie care sa se ocupe de problema modificarii legislatiei in vigoare, parlamentarii hotarand in unanimitate sa initieze un proiect de lege care sa protejeze minorii de riscul consumului. Din subcomisie vor face parte Ecaterina Andronescu, Cristiana Anghel si Corneliu Popescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4132 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fenomen scapat de sub control in Romania

Fenomenul a scapat de sub controlul tuturor institutiilor: politie, scoala, inspectorate scolare, primarii, institutii medicale. Fenomenul a luat amploare si nimeni nu ia masuri. Parintii nu primesc niciun ajutor din partea nimanui. Este o rusine nationala! Pierdem tinerii, treziti-va!

 

"noua lege"

in articol nu se specifica nimic in legatura cu "noua lege".
Se insiruiesc doar date si cifre.nimic insa de vreo "lege"antidrog.

 

NIMIC NU se va face BUN in Cestie ...

Pana NU se EXTERMINA Dealerii MARI.
Micii si Mijlocii,

- Bătaie Sistematica, ASISTATA de Medic.
- Dez_INTOX cu Bani GREI și COMPLET
- La Prima Recidiva a celor Mijlocii, Impușcarea cu Judecata in Regim de Urgenta.

DAER, ASTA este o Cestie PERMISA Ocult, la Nivel Planetar ...
DECI ....

DACA am fi LIBERI, am PUTEA face ca mai sus, MACAR in ROMANIA.
Da' TOTI, AR trebui Executati.

Dealeri,
SPONSORI Oculti din Sistem, etc.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor