Afacerile cu statul si de ce e mai bun PD-L ca PSD - Interviu

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 15:52
5615 citiri
Afacerile cu statul si de ce e mai bun PD-L ca PSD - Interviu
Foto: old.cotidianul.ro

Radu Stefan Spirea, patronul celei mai mari firme de productie de echipamente de siguranta rutiera din Europa de Est, a povestit, intr-un interviu Ziare.com, despre ce inseamna sa conduci o companie al carui obiect de activitate il reprezinta proprietatea statului, avand in vedere ca drumul e domeniu public, dar si care este implicarea politicului in afaceri in Romania de dupa Revolutie.

Printre contractele notabile obtinute de Vesta Investment, caci aceasta este firma lui Radu Spirea, se numara si cel pentru coridorul de securitate realizat cu ocazia summit-ului NATO de la Bucuresti din aprilie 2008.

Insa, de fiecare data cand unul dintre ministerele de profil sau primariile oraselor mari realizeaza o licitatie pentru semnalizare rutiera, numele sau apare negresit in presa. Cum de cele mai multe ori este prezentat ca sponsor al PD-L, principalul partid de la putere, si, deci, acuzat ca este beneficiar al contractelor publice pe acest criteriu, l-am rugat sa ne povesteasca putin si despre relatiile lui politice.

Semnalizarea pentru summit-ul NATO, secret de stat

Cat de greu a fost sa obtineti contractul pentru realizarea coridorului de securitate pentru summit-ul NATO, ce verificari s-au facut, ce a presupus caietul de sarcini si care a fost valoarea contractului?

A fost un contract obtinut urmare a unor conditii speciale, respectiv legea sigurantei nationale. Pentru realizarea acelui culoar, care era, de fapt, o demonstratie de capabiliate tehnologica pentru ca trebuia sa instalezi in 48 de ore si sa scoti in aceeasi perioada de timp un culoar de aproximativ 20 de km, s-a cerut capabilitatea unei socitati sa faca acest lucru.

Singurul care a putut sa il realizeze tehnic am fost eu, deoarece sunt cel mai mare producator de echipamente de siguranta rutiera din Europa de Est. Cinci societati care au mai participat la licitatie nu aveau cum tehnic, o faceau intr-un interval de timp mult mai lung si atunci singurul care avea posibilitatea eram eu.

Pe langa elementele in sine de realizare, a fost devastatoare logistica. Am carat in 48 de ore 120 de camioane mari pline, si trebuia sa ai o logistica deosebita ca sa poti sa faci acest lucru si a fost nevoie de 500 de oameni. Si nimeni nu putea sa o faca in mai putin de o saptamana.

Date despre valoarea contractului si modul de lucru nu pot sa le divulg, pentru ca a fost semnat un contract sub o clauza de confidentialitate la vremea respectiva, care nu avea un termen. Desi, oricum, valoarea nu era atat de mare pe cat se vehiculeaza.

Ceea ce este important de precizat este ca obiectele respective de semnalizare au ramas Primariei Municipiului Bucuresti si au fost folosite cu succes la majoritatea lucrarilor din Bucuresti.

Sponsor al PD-L pentru a scapa de regimul Nastase

Cele mai multe aparitii in presa sunt legate de faptul ca firma Vesta a inflorit de cand e PD-L la putere. Care sunt legaturile dumneavoastra cu partidul de la putere, avand in vedere ca apareti si pe lista celor care au facut donatii formatiunii in cauza?

Eu nu fac politica, sunt un tip de afaceri si de productie, n-am timp si chef de asa ceva. Am fost membru al unui singur partid, PCR, pentru ca, dupa seful de promotie, am terminat al doilea pe tara si asa se obisnuia atunci, era o trambulina de viitor pe vremea aia.

In ce a constat activitatea la PCR?

Am fost la doar doua sedinte. Prima in care m-au admis membru, n-am mai fost la nicio sedinta timp de 3 ani, dupa care urmatoarea sedinta la care m-am dus a fost in apropierea datei de 20 decembrie 1989, pentru ca am vrut sa le ascult ineptiile in conditiile in care tara firbea.

Revenind la legaturile cu PD-L...

Intr-adevar am sponsorizat o data, in 2004, cu 100 de milioane de lei vechi PD-L-ul, pentru ca doream si simteam ca este nevoie de schimbare. Acea sponsorizare am facut-o in mod oficial, se intampla in anul in care PSD-ul era inca la guvernare, nu m-am ascuns.

Am fost prima societate din Romania care a renuntat in 2003 la afilierea la programul "Fabricat in Romania" si mi s-a spus ca sunt prima societate care face asta si ca e un afront pentru Guvernul Nastase.

Ambele actiuni (sponsorizarea PD-L si renuntarea la programul "Fabricat in Romania" - n.red.) le-am facut datorita faptului ca vroiam o schimbare pentru ca la vremea respectiva toate licitatiile care se faceau pe segmentul meu la nivelul Ministerului Transporturilor erau trucate si am fost respins la licitatii unde ofeream o treime din pretul concurentei si am avut o situatie care nu stiu daca e cazul sa o dezvolt, unde eu am oferit pentru o lucrare 21 de miliarde de lei vechi, a castigat o firma agreata de conducerera Ministerului Transportului cu peste 60 de miliarde de lei vechi, in conditiile in care eu aveam 150 de angajati cu carte de munca si eram afiliat la programul "Fabricat in Romania", care ar fi trebuit sa-mi dea prioritate, iar asa zisul meu concurent era o firma de apartament cu zero angajati si importator.

Este doar un exemplu si cel mai elocvent, dar au fost multe altele, inclusiv neprimirea banilor de la CFR din partea lui Necolaiciuc s.a.m.d. Altii ce ar fi facut in locul meu? Nu ar fi incercat sa sprijine schimbarea?

Niciodata nu am ascuns acest lucru, ba, mai mult, tot in perioada aia m-am dus si la un parlamentar de marca din PSD care se ocupa si de partea de transporturi si i-am spus si doleantele si supararile mele si remarca lui a fost ca am mare curaj ca mi le expun in public. Deci asa se punea problema si chiar am vrut sa se schimbe ceva, culoarea politica.

Ce spuneti despre acuzatiile conform carora firma Vesta a inflorit sub PD-L?

Cifra mea de afaceri e relativ constanta, nu a inflorit niciodata in modul in care o prezinta presa. Intre 5 milioane de euro pe an si 12 milioane de euro pe an, diverse situatii. Nu pot sa spun ca a inflorit, intrucat s-a incadarat mereu pe aici.

Drumuri proaste, dar marcate corespunzator

In momentul in care drumurile sunt cum sunt, nu pare ca se investeste prea mult, procentual vorbind, in marcaje rutiere si prea putin in construirea de drumuri?

Regulile europene sunt ca in siguranta rutiera sa se investeasca 8-14% din valoarea drumului, care inseamna indicatoare, marcaje, mijloace auxiliare de semnalizare, parapeti etc. La noi, procentul este sub 3%, deci este devastator pur si simplu.

Sunt foarte putini bani alocati semnalizarii si de aici evident si rezultatul. Suntem pe primul loc la numarul de accidente/km parcursi/autovehicule/an, dar si distanta dintre noi si restul plutonului, care este incheiat de Bulgaria, este foarte mare. Stam de trei ori mai prost decat Bulgaria. Si Rusia sta mai bine.

Contractele cu statul

Si, totusi, sunteti acuzat ca sunteti o firma abonata la banii publici. Cum raspundeti acuzatiilor?

Sunt un producator de elemente de siguranta rutiera, ca orice producator roman, si, din nefericire, suntem din ce in ce mai putini care am ramas ca si romani. Nu poti sa ai niste marje de profit incat sa fii foarte potent economic. Productia este un lucru foarte greu, multe riscuri si pierderi, cu marje relativ mici de profit si cu cicluri mari de rulaj al banilor.

Referitor la banii publici, ceea ce produc eu se adreseaza drumului, coafez drumul, iar drumul, din cate stiu eu, este public, pentru 99% din cazuri. Prea putine sunt private. Si atunci este normal ca lucrez cu administratorul drumului public, care este statul, intr-o forma sau alta: consilii locale, judetene, Compania Nationala etc.

E drept ca putini administratori privati de drumuri au apelat la serviciile firmei mele, dar sunt prea putini in comparatie cu statul, care este cel mai mare proprietar de drumuri. Si, atunci, intrebarea este unde sa instalez elementele de siguranta rutiera? Pe campuri, pe varfuri de munti, in cluburi. Este ridicola acuzatia ca lucrez cu bani publici.

Si as vrea sa castig cat mai multe contracte, sa particip la cat mai multe licitatii, sa am parte de cat mai multe incredintari directe daca se poate, ceea ce consider ca este un lucru normal si pe care orice conducator de firma l-ar face. De ce sa nu ma duc la o licitatie ca, vezi Doamne, as fi acuzat ca daca o castig lucrez cu banul public? Este absolut ridicol.

Indicatoarele 3D care nu sunt 3D

Cu cat sunt mai scumpe indicatoarele 3D fata de cele obisnuite si ce avantaje optice aduc, astfel incat sa merite

Cei de la Ministerul Turismului au hotarat ca monumentele aflate sub patrimoniul UNESCO sa fie semnalizate intr-un mod mai deosebit decat celelalte, vorbim de zeci de indicatoare "3D". Si cum se poate face acest lucru, respectand bineinteles standardul? In loc ca denumirea sa fie serigrafiata - vopsita, s-a facut prin stantare, ambutisarea literelor in relief.

Bine ca m-ati intrebat pentru ca vreau sa va demonstrez cum o simpla informatie este exacerbata, este neverificata, aruncata de catre mass-media si, de fapt, rezultatul este decredibilizarea totala a mass-mediei.

Aceste indicatoare "3D", care nu au fost facute in numar mai mare de 60 de bucati in 2010, sunt simple litere in relief, exact ca numerele de inmatriculare ale autovehiculelor, ca inscriptionarile de pe camioanele de transport marfuri periculoase, ca placile de inregistrare, deci nu e nimic deosebit, sunt simple cifre si litere in relief. Cum poti sa spui ca, pentru a putea citi aceste litere, ai nevoie de ochelari speciali si ca sunt 3D?! Inseamna ca si placutele de inmatriculare sunt 3D si e nevoie de ochelari speciali ca sa le citesti.

Puteti sa va inchipuiti ca discutia cu aceste indicatoare 3D si ochelari speciali a fost subiectul unei intregi emisiuni televizate la o ora de varf? Va dati seama unde s-a ajuns cu dezinformarea si cu minciuna sfruntata?

Legat de aspectul asta, va mai dau un exemplu, un articol publicat luna trecuta de un ziar, prin care eram acuzat ca am avut anii trecuti contracte de milioane de euro anual cu Primaria Sectorului 1 pentru marcaje rutiere si ca toate aceste lucruri le-am facut prin intermediul unui domn, Vlad Moisescu, angajat al primariei, cu care as fi bun prieten.

N-am avut absolut niciun contract cu marcaje in ultimii ani cu Primaria Sectorului 1, deci zero lei sau euro, iar de domnul acesta Moisescu nu am auzit in viata mea si nu il cunosc, desi poate n-ar fi stricat sa-l cunosc.

Aici se ajunge cu dezinformarea si cu minciuna, senzationalul sub orice forma. As mai putea da si alte exemple in acest sens, dar nu merita, dupa cum consider ca nu mai merita nici sa mai raspund unor solicitari venite de la mass-media, pentru ca rezultatele cam astea sunt.

Firma dumnevoastra a participat si la montarea pistelor de biciclete?

Primele piste din 2007 le-am facut eu, iar la tura de anul trecut am instalat doar stalpisorii de pe margine.

Ca a venit vorba de stalpisori, de separatoarele de sens ce spuneti, avand in vedere ca au fost sursa multor scandaluri si acuzatii

La acest proiect eu am fost contractant al elementelor respective, furnizandu-le numai. Recunosc ca a fost o greseala tehnica initiala. Insa limbile acelea de plastic care au sarit sa stiti ca se utilizeaza in toata lumea civilizata, doar ca acolo lumea nu trece peste ele, decat foarte rar - masini de interventie etc. Pe cand la noi si-au facut obicei din a trece peste ele. Si, evident, dupa cateva zeci, sute de calcaturi, au cedat.

Greseala mea a fost ca, adaptand acest produs din afara la noi, nu am luat in considerare specificul nostru, al romanilor, respectiv incalcarea normelor de conduita. Am remediat-o, insa. Am inlocuit aceste limbi cu niste elemente flexibile din cauciuc, executate astfel incat sa reziste la zeci de mii de flexari. Si toata aceasta operatiune va fi facuta pe cheltuiala noastra.

Razboiul Spirea-Firea

Razboiul Spirea-Firea - de unde a inceput scandalul?

Totul a pornit de la faptul ca am avut nefericirea sa fiu vecin de activitate cu raposatul domn Firea si in acest diferend normal ca a intervenit si dumeaei, ca fiind sotia domnului.

Dar lucrurile s-au mai aplanat intre timp si sper ca reportajele si emisiunile care vor mai fi facute de trustul respectiv - daca vor mai fi facute - sa fie partial obiective, neavand pretentia sa fie integral obiective.

V-ati gandit sa infiintati un trust media

Nu sunt atat de potent incat sa-mi permit chestia asta, nici financiar, nici relationar.

Premierul Bulgariei si mafia

Cum ati ajuns la pozitia de firma de top in domeniul semnalizarii rutiere?

Prin reinvestirea majoritatii profitului in dezvoltarea firmei si prin adaptarea solutiilor aplicate in alte tari la noi, hai sa nu spun copierea lor, si asta pentru ca nu mai stam noi sa inventam roata.

Am ajuns sa fac export in Olanda, Spania, Bulgaria, Republica Moldova. Chiar am deschis o filiala in Republica Moldova, care merge cu succes. Nu pot sa spun acelasi lucru despre cea din Bulgaria, pe care, practic, am inchis-o.

De ce, avand in vedere ca multe firme romanesti sunt tentate sa se duca in Bulgaria, datorita fiscalitatii mici?

Poate sa para un paradox, in momentul in care toata lumea spune ca se duce acolo, dar nu poti sa depasesti un anumit nivel fara sa te intersectezi cu cercuri de interese cel putin ciudate, ca sa nu spun interlope sau mafiote. Nu mi-as fi putut imagina ca si in domeniul semnalizarii rutiere mafia bulgara este implicata. Si atunci am preferat sa ma retrag decat sa fac asemenea compromisuri.

Ca sa intelegeti ce mi s-a intamplat, printre altele, ca un exemplu elocvent, asociatul meu din Bulgaria a facut o documentatie cu stadiul semnalizarii rutiere in toate capitalele foste comuniste, de unde a reiesit foarte clar ca Sofia statea cel mai prost. S-a dus la primarul de atunci al Sofiei, ca sa-i prezinte acest studiu si sa-i ceara sa ia masuri, iar acesta l-a amenintat in mod direct ca daca publica asa ceva nu o sa mai aiba viata usoara deloc. Acest fost primar este actualul campion al luptei anticoruptie din Bulgaria, respectiv primul ministru (Boiko Borisov, n.red.).

Mai bine cu circul de la PD-L decat cu dictatura de la PSD

Spuneati la inceputul interviului ca ati sponsorizat PD-L-ul pentru ca era nevoie de o schimbare atunci. Acum nu credeti ca este nevoie de o alta schimbare?

Dupa cum am mai spus, nu fac politica, dar pot sa am pareri. Actuala Putere pare destul de nehotarata si incompetena, se acuza reciproc, se cearta, sunt scandaluri... Dar oare era mai bine in anii de glorie 2000-2004 in care totul era linistit, acoperit, sub pres si nimeni nu cuteza sa zica nimic si sa faca nimic?

Oare pentru aia au murit oamenii aia atunci, in '89, ca sa readucem linistea si ordinea si osanalele inchinate unui singur partid? Mai bine cu scandalul!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Stefan Spirea Vesta, #semnalizare rutiera contracte stat , #contracte