Bazac anunta liniste in sistemul de sanatate pana la sfarsitul anului

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 23:21
1390 citiri
Bazac anunta liniste in sistemul de sanatate pana la sfarsitul anului

Adoptarea ordonantei prin care guvernul abiliteaza CNAS sa contracteze suplimentar, in 2009, servicii medicale si medicamente in limita a 2,8 miliarde de lei, ne asigura ca in sistemul de sanatate nu vor mai fi probleme cel putin pana la sfarsitul anului, a declarat, miercuri, ministrul Ion Bazac.

"Totodata, prin introducerea sistemului 'clawback', mecanism potrivit caruia toti producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5-11% dintre veniturile realizate in urma vanzarii produselor, estimam ca, anual, casele de sanatate vor putea colecta, in total, aproximativ 570 de milioane de lei", a mai spus ministrul Sanatatii, dupa sedinta de guvern de miercuri.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Irinel Popescu, a precizat ca suma de 2,8 miliarde echivaleaza cu banii pe care nu ii dau la buget cei aproximativ 15 milioane de romani care nu platesc asigurari de sanatate.

Reprezentantul SANITAS, Marius Petcu, a anuntat ca sindicalistii din Sanatate vor continua protestele, in ciuda adoptarii ordonantei de urgenta referitoare la contractarea suplimentara de servicii medicale si medicamente.

"Mai intai, sa vedem ca banii cu pricina vor ajunge efectiv unde trebuie. Apoi, nu vom opri protestele deoarece suntem solidari cu restul federatiilor din Alianta Bugetarilor, ale caror revendicari nu se refera numai la Sanatate", spus Petcu.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanta de urgenta prin abiliteaza CNAS sa contracteze suplimentar, in 2009, servicii medicale si medicamente in limita a 2,8 miliarde de lei, care pot fi decontate in 2010, astfel incat sa fie asigurata finatarea sistemului sanitar pana la finele anului curent.

Liderul SANITAS si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, sunt insa de parere ca aceasta solutie nu face decat sa amane colapsul din sistemul sanitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#probleme sistem sanatate, #colaps sistem sanatate, #Ion Bazac Sanatate, #clawback producatori medicamente , #contracte