Ziare.com

Noul Cod civil introduce contractele prenuptiale si pensia dupa divort

Sambata, 14 Martie 2009, ora 12:50

   

Noul Cod civil introduce contractele prenuptiale si pensia dupa divort
Noul Cod civil aduce o noutate absoluta in Romania, mai precis pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

In plus, proiectul noului Cod civil trimis in dezbaterea Parlamentului prevede institutii juridice in premiera pentru Romania, scrie Cotidianul.

Una dintre aceste prevederi, prezentata vineri de profesorul Marian Nicolae, unul dintre autorii noului Cod civil, stipuleaza obligatia sotului care a pierdut procesul de divort la acordarea unei "prestatii compensatorii" in favoarea celuilalt.

Aceasta este un fel de pensie alimentara care se acorda chiar daca sotul sau sotia care o primeste nu are copii minori in intretinere si se acorda doar in cazurile in care veniturile sotului sau sotiei care a pierdut procesul de divort sunt considerabil mai mari decat ale celui care l-a castigat. "Am considerat fireasca instituirea obligatiei pentru sotul care a divortat din vina sa de a sustine in favoarea celuilalt sot un nivel de trai cat mai apropiat de cel din timpul casatoriei", a explicat profesorul Nicolae.

Actualul Cod al familiei prevede ca pensia alimentara se acorda doar pentru intretinerea copiilor minori, nu si in cazul cuplurilor care divorteaza, dar nu au copii.

Contracte prenuptiale si de logodna

Un alt element de noutate absoluta a noului Cod civil o constituie introducerea contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ romanesc "conventii matrimoniale".

Aceste acorduri civile stabilesc modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei. Marian Nicolae a exemplificat ca cei doi soti pot cadea de acord ca doar unul dintre ei sa primeasca in caz de divort imobilele dobandite pe parcursul casatoriei sau ce procent din acestea sa-i fie acordat fiecaruia.

Mai mult, fiind un act civil liber consimtit de cei doi viitori soti, conventia poate include bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, care in actualul cod nu pot face obiectul partajului judiciar. In lipsa acestei "conventii matrimoniale" se aplica actualele prevederi, conform carora in caz de divort bunurile se impart in mod egal intre cei doi soti.

Codul civil va mai institui si logodna, definita ca promisiune scrisa de casatorie. Ruperea abuziva a logodnei va putea conduce la acordarea de daune logodnicului prejudiciat. Modelul introducerii logodnei in Codul civil este italian si romanesc, a afirmat vineri profesorul Nicolae.

Juristul a explicat ca "noutatile" descrise mai sus s-au regasit si in Codul civil promovat in 1940 de regele Carol al II-lea, act care a fost suspendat de Ion Antonescu, suspendare mentinuta si de regimurile ulterioare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8030 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu imi vine sa cred

chiar nu cred ca merita sa dai fostei sotii pensie de intretinere:) merita? femeile au vrut drepturi egale...sa fie egale si dupa casatorie..

 

Mentalitate de barbat!

Mentalitate de femeie: eu cred ca chiar merita sa dai fostei sotii din averea ta, pentru ca asa macar fortat de lege nu veti mai intenta divort de cite ori vi se scoala dupa una de 18 ani, chiar si atunci cind ai peste 60 de ani. Sau daca totusi va faceti bagajul si plecati, sa simtiti si voi cum este sa treci printr-un divort.

Inteligenta idee a avut dl prof. Nicolae.

nu...

n-or sa mai intentioneze sa divorteze, dar isi angajeaza alti dobitoci pe multi bani sa le omoare...ceva in genu lu'' Cioaca

Mila?

Sunt femeie si va spun ca niciodata nu as accepta ca sa primesc bani de la fostul sot.
Motivul ca "s-a obisnuit cu un anumit standard de viata" nu mi se pare plauzibil. A trait ca un parazit si ar vrea ca aceasta sa se mentina la nesfarsit? Cine crede ca odata casatorit are dreptul sa se comporte si sa se exprime necuviincios,netinand cont de nici o regula a bunelor moravuri, greseste. Iubirea se denatureaza. Unde e mandria femeii? Totul depinde de noi, oamenii, de fiecare in parte. Pentru ce traim? Nu pentru iubire si familie?
Privitor la copii, copiii sunt ai amandurora si normal ar fi ca ambii parinti sa contribuie la cresterea si educatia lor chiar si dupa divort. Nu inteleg de ce trebuie sa existe o lege in acest sens.

1%

Gata .. s-a terminat cu institutia casatoriei. 1 - 0 pentru barbati. Legislatia asta imi aminteste ce se intampla in Germania. Dupa un divort barbatul isi blesteama zilele ca trebuie sa o intretina pe fosta pana ea se recasatoreste. Ramane bor fara o sursa importanta de venit la cati or sa mai indrazneasca sa semneze actele

Cine este acest Gaga in drept civil?

....si se acorda doar in cazurile in care veniturile sotului sau sotiei care a pierdut procesul de divort sunt considerabil mai mari decat ale celui care l-a castigat. Cine stabileste cat de mare este acest" considerabil de mare" , adica foarte mare??

 

Pare modern acest cod civil. Aduce noutati, dar nu bune.

Va incuraja concubinajul si va sapa cu spor la temelia familiei. Cei carora li-s dragi banii, nu se vor mai casatori in veci, isi vor cumpara parteneri pe termen scurt. Iar cele (sau cei) care spera sa dea lovitura printr-un divort, au de muncit, nu gluma sa-si pacaleasca partenerul cu o casatorie.
Pacat de traditii si sentimente, ca vor deveni o rara avis...

 

Curiozitate

Domnule profesor Marian Nicolae, ce credeti că se va intampla cu institutia numită "căsătorie" din momentul in care cei ce doresc să se căsătorească vor afla că există obligatia ca, in caz de divort, să-i fie poprite sume din salariu sau va pierde o bună parte din bani doar pentru că celălalt, sau cealaltă parte va obtine o sentintă favorabilă ? Vă spun eu: această institutie a căsătoriei va dispărea. Si odată cu ea si natalitatea in Romania ! In schimb va deveni o realitate concubinajul. Iar copiii institutionalizati vor fi mai numerosi ca cei cu 2 părinti. Apropos, ati avut in vedere institutia concubinajului in noul Cod Civil ? Dacă nu, dati o raită prin civilizatia germană si aflati de ce nu se mai căsătoreste lumea... Sau de ce in Marea Britanie copii fac copii. Pentru că legile sunt făcute in birouri luxoase, la lumina lămpii, la umbra tratatelor, si nu in mijlocul societătii, in sălile de judecată sau studiind cu atentie celula de bază a fiecărei societăti: familia. Să nu vă fie cu supărare, e doar o părere.

 

aveti dreptate

eu tràiesc de 7 anii in stràinàtte...si chiar dacà inainte eram adepta càsàtoriei...acum cind vàd ce legii au...nu am de gind sà mà mai càsàtoresc niciodatà...iar eu am trecut printr-o situatie de genul acesta,unde fostul meu sot nu voia sà munceascà...si subit avea tot felul de bolii in timpul divortului ...am avut noroc cà justitia din aceastà tarà,nu este coruptà ca ceea din Romania.

copiii din afara castoriei

Ar fi interesant de stiut daca se modfica ceva in privinta copiilor nascuti in afara casatoriei. Mai precis, in privinta procesului pentru recunoasterea paternitatii, care inca poate fi intentat doar in primul an de la nasterea copilului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor