Taierea salariilor in companiile si regiile de stat incalca trei legi

Marti, 22 Iunie 2010, ora 08:20
4927 citiri
Taierea salariilor in companiile si regiile de stat incalca trei legi

Guvernul are voie sa taie cu 25% salariile angajatilor din companiile si regiile de stat doar daca modifica baza de calcul a remuneratiei lunare. In caz contrar, Guvernul ar incalca Legea contractelor colective de munca, Legea conflictelor de munca si Codul muncii.

Tot pentru a evita anumite discutii pe tema constitutionalitatii, Guvernul poate modifica baza de calcul a punctului de pensie pentru reducerea veniturilor pensionarilor cu 15%.

Daca va decide taierea salariilor cu 25% la companiile si regiile de stat, Guvernul va incalca trei legi organice.

"Se pot gasi instrumente juridice prin care sa se poata taia salariile angajatilor din companii si regii.

Daca o iei pe contractul colectiv de munca si pe Codul muncii, nu se poate, pentru ca acolo se spune ca modificarile se pot face doar cu acordul partilor. Daca se umbla la baza, la actele acelea normative care sunt baza de calcul pentru salariile respective, se poate modifica venitul salarial.

La stat nu e ca la privat, unde se negociaza. Salariul la stat se ofera, nu se negociaza. Referitor la reducerea pensiilor, eu as fi modificat valoarea punctului de pensie. Nu ar fi trebuit sa anunte ca se vor taia pensiile cu 15%. Eu as fi spus ca punctul de pensie se calculeaza astfel incat va rezulta o reducere cu 15% a acestuia.

Nu ar mai fi existat discutii pe constitutionalitate daca s-ar fi umblat la baza modului de calcul a salariilor si a pensiilor", au explicat surse avizate, pentru Puterea.

"In mod cert, pentru unii bugetari va fi mai grav decat in 2010". "Bugetarii, in opinia mea, nu vor fi salvati nici in 2011. Cred ca nici ministrul Vladescu nu stie exact in ce directie se indreapta salariile bugetarilor. Salarizarea unica ii va salva pe unii bugetari, iar pe altii nu.

Asezarea in noua grila de salarizare va dura aproximativ 4 ani, deci din 2011 pana in 2015 ne putem astepta la o continua ajustare a salariilor, asa cum a spus si ministrul Vladescu", a precizat si analistul Ilie Serbanescu.

In ceea ce priveste fondul de salarii pentru anul 2011, calculat la 39 miliarde de lei, Ilie Serbanescu a explicat ca "acest buget trebuia atins".

"Nimeni nu cred ca stie exact daca banii acestia ii vor ajuta pe bugetari intr-un fel sau altul", a adaugat analistul economic.

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, spunea, in urma cu ceva timp, ca "in niciun caz, salariile din 2011 ale bugetarilor nu vor fi la fel precum cele din acest an".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#reduceri salarii, #taieri salarii, #salarii companii stat , #contracte