Avocatul Poporului cere declararea starii de urgenta UPDATE Reactia Guvernului

Joi, 12 Martie 2020, ora 13:55
20293 citiri
Avocatul Poporului cere declararea starii de urgenta UPDATE Reactia Guvernului
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului ii cere presedintelui Klaus Iohannis declararea starii de urgenta, in contextul epidemiei de coronavirus, care a luat amploare la nivel mondial.

Bilantul imbolnavirilor in Romania a crescut intr-o singura zi cu 18, iar joi dimineata noi cazuri au fost anuntate, astfel ca numarul celor infectati a ajuns la 48.

UPDATE - Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a spus, la Realitatea Plus, ca situatia creata de coronavirus in Romania la acest moment nu impune o astfel de masura extrema.

"Avocatul Poporului, in calitate de garant constitutional al drepturilor si libertatilor fundamentale, luand act de masurile administrative adoptate in ultimele zile in actiunea de combatere a raspandirii virusului Covid - 19 solicita Presedintelui Romaniei sa declare starea de urgenta, iar Parlamentului Romaniei sa o incuviinteze, in conformitate cu art. 93 alin.(1) si (2) din Constitutia Romaniei", transmite AP intr-un comunicat de presa.

Institutia subliniaza ca acest lucru e obligatoriu, in conditiile masurilor luate pana acum.

"Nu punem in discutie oportunitatea masurilor luate pana acum, necesitatea restrangerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu sa se intample asa cum prevede legea fundamentala in cazul situatiilor exceptionale. Acestea sunt exigentele statului de drept, in care restrangerea unor drepturi si libertati nu poate fi facuta decat in conditiile art. 53 din Constitutia Romaniei.

Romania are legislatie in materie, respectiv OUG nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate intocmai", se mai arata in document.

Iata ce prevede articolul 53 din Constitutie:

"Art. 53 - Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati

(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii".

Precizam ca presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat chiar ieri despre posibilitatea instituirii unei situatii de urgenta in Romania, insa el a spus ca nu trebuie sa ascultam de "politicieni care dau sfaturi".

"Daca va uitati la televizor si vedeti politicieni care dau sfaturi la toata lumea si le stiu pe toate, eu va sfatuiesc sa schimbati canalul. Luati sfaturi de la autoritati, care sunt pe faza", a afirmat Iohannis.

Problema coronavirusului ia amploare la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat deja pandemie, avand in vedere inmultirea numarului cazurilor si raspandirea pe teritoriul globului. Si in Romania cazurile se inmultesc rapid.

Bilantul imbolnavirilor a crescut intr-o singura zi cu 18, iar joi dimineata noi cazuri au fost anuntate, astfel ca numarul celor infectati a ajuns la 48. Doi dintre pacienti sunt la terapie intensiva si starea lor de sanatatea este grava. Pana acum, 6 persoane au fost declarate vindecate, in Romania.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#avocatul poporului coronavirus stare urgenta, #epidemie coronavirus stare urgenta , #coronavirus