Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ancheta la spitalul din Targu Jiu: Un medic a operat un pacient suspect de COVID -19, fara echipament de protectie

Vineri, 27 Martie 2020, ora 16:12
5568 citiri
Ancheta la spitalul din Targu Jiu: Un medic a operat un pacient suspect de COVID -19, fara echipament de protectie
Foto: Arhiva Pixabay

Procurorii gorjeni au inceput urmarirea penala in rem pentru comiterea infractiunii de neluarea masurilor legale de sanatate si securitate in munca, dupa ce un medic de la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu sustine ca a efectuat o interventie chirurgicala unui pacient suspect de infectie cu COVID-19, fara a avea un echipament de protectie corespunzator.

Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu a transmis vineri, un comunicat de presa prin care anunta ca pe data de 27 martie, organele de urmarire penala din cadrul IPJ Gorj - Serviciul de investigatii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de neluarea masurilor legale de sanatate si securitate in munca, in urma unui articol aparut in mass-media in care un medic din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu sustinea ca a efectuat o interventie chirurgicala unui pacient suspect de infectie cu Covid-19, fara a avea un echipament de protectie corespunzator.

"De asemenea, in publicatia jurnalistilor existau si fotografii cu combinezonul purtat de medic pe durata interventiei chirurgicale, aspecte care atesta ca echipamentele puse la dispozitia cadrelor medicale de catre unitatea spitaliceasca nu ofera protectie impotriva agentilor biologici", se arata in comunicat.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Targu-Jiu au inregistrat cauza pe data de 27 martie si au dispus inceperea urmaririi penale in rem.

Povestea medicului

Este vorba de o postare pe Facebook, realizata de medicul chirurg Valentin Neagu. Acesta a relatat cosmarul trait in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu. Medicul a facut eforturi extroardinare impreuna cu alti colegi pentru a amenaja o sala de operatii cu tot ce este necesar special pentru pacientii care se prezinta la spital cu o urgenta si, in acelasi timp, au simptome specifice infectarii cu coronavirus.

Medicii au gandit tot traseul bolnavului, astfel incat, in cazul unei confirmari a infectiei cu COVID-19, sa nu reprezinte un pericol pentru ceilalti pacienti si personalul medic.

"Ieri seara a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venita din strainatate, prezentand o urgenta chirurgicala. Am reluat telefoanele, rugamintile, argumentele, sa se renunte la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am asteptat inca sapte ore, dupa o garda de 24 de ore, un raspuns. Tacere. Toata lumea din biroul personal s-a acoperit de hartii si ne-a abandonat.

Asadar, am operat pacientul unde au stabilit dansii, echipati in costume achizitionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protectie pentru incaltaminte, fara camera de decontaminare, fara a putea face dus, dupa interventie. Multumirile pacientului au fost o palida consolare. Ne intrebam cu totii daca rezultatul testului la virus va fi pozitiv.

Ne intrebam cu totii daca familiile noastre, prietenii nostri, oamenii dragi vor mai fi in siguranta in acest spital. Noi ne-am facut datoria pana la capat (in dezastruoasele conditii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasa pentru ca terminasem programul. Inca o data, a suta, mia oara, parerea noastra nu a contat in ochii celor care decid politic problemele medicale," scria medicul pe Facebook.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ancheta procurori, #spital Targu Jiu dosar, #spital targu Jiu coronavirus , #coronavirus