ANPC: Toate produsele importate din China pentru care exista posibilitatea transmiterii coronavirusului vor fi verificate

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 21:52
4936 citiri
ANPC: Toate produsele importate din China pentru care exista posibilitatea transmiterii coronavirusului vor fi verificate
Foto: Arhiva Ziare.com

Toate loturile de produse care provin din China, pentru care exista posibilitatea transmiterii coronavirusului, vor fi verificate, iar consumatorii trebuie sa aiba incredere in institutiile statului, a declarat, luni, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

"Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta a facut o adresa catre Directia Generala a Vamilor si Directia de Sanatate Publica prin care se spune ca pe anumite produse exista posibilitatea transmiterii anumitor microbi si germeni de coronavirus, in general pe jucarii, haine etc. De aceea, toate loturile de produse care vin din China vor fi analizate de institutiile abilitate ale statului.

Consumatorii de produse si servicii trebuie sa aiba incredere ca institutiile statului isi fac datoria. Sunt comitete interministeriale care supravegheaza si monitorizeaza foarte atent partea aceasta si impactul in Romania. In acest domeniu are competente Ministerul Sanatatii, prin Directiile de Sanatate Publica, ANPC are si ea o componenta pe protejarea sanatatii consumatorului, iar ANSVSA pe acea a sigurantei alimentare", a spus Anghel.

Acesta recomanda consumatorilor sa asculte instructiunile Ministerului Sanatatii atunci cand achizitioneaza produse sau cand vin din zona asiatica.

"Consumatorii trebuie sa citeasca foarte atent toate instructiunile care li se ofera la aeroport sau in alte zone, atunci cand pleaca sau se intorc din tari asiatice", a transmis Anghel.

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Constanta solicita Directiei de Sanatate Publica si Biroului Vamal impiedicarea introducerii pe piata a produselor importate din China care intra in contact direct cu consumatorii.

"Am transmis o adresa catre Directia Generala de Sanatate Publica Constanta si catre vama, pentru a ne da concursul in evaluarea importurilor de jucarii, cosmetice, electrocasnice provenite din China. Situatia actuala, legata de imbolnavirile din aceasta tara, ar trebui sa fie un semnal de alarma", a subliniat seful CJPC, Horia Constantinescu.

In adresa respectiva se face referire la produse chinezesti precum jucarii, cosmetice, articole textile, incaltaminte.

"Avand in vedere existenta in China a unei noi tulpini de coronavirus, ce poate fi mortala pentru anumite categorii de persoane, care se transmite pe cale aeriana si pentru care nu exista inca tratament, va solicitam sprijinul in impiedicarea punerii pe piata in vederea comercializarii a produselor care intra in contact direct cu consumatorii din tara noastra (jucarii, cosmetice, articole textile, incaltaminte)", reiese din adresa transmisa de conducerea CJPC Constanta.

Bilantul epidemiei de infectari cu coronavirus, un virus din familia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), a ajuns la 2.744 de cazuri confirmate in China, iar numarul mortilor este de 81, dintre care 25 intr-un interval de 24 de ore. Virusul a izbucnit in decembrie, pornind din orasul chinez Wuhan.

Citeste mai multe despre:

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#produse China verifiate coronavirus , #coronavirus