Bill Gates: Coronavirusul este pandemic, un patogen ce apare o data la 100 de ani. Ce solutii propune

Duminica, 01 Martie 2020, ora 13:58
20766 citiri
Bill Gates: Coronavirusul este pandemic, un patogen ce apare o data la 100 de ani. Ce solutii propune
Foto: Arhiva Hepta.ro

Bill Gates vorbeste deja despre pandemie in cazul noului coronavirus, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a evitat pana in prezent sa faca o astfel de declaratie. Coronavirusul, a scris Gates, se comporta ca un "agent patogen care apare o data la un secol", citat de Business Insider.

Cofondatorul Microsoft a avertizat in urma cu mai multi ani ca lumea nu este pregatita pentru o pandemie mortala.

Acest avertisment pare a se adeveri in prezent, avand in vedere repeziciunea cu care se raspandeste noul coronavirus aparut in China. Virusul care provoaca boala cunoscuta drept COVID-19 a ucis aproape 2.900 de persoane si a infectat peste 83.000 de oameni la nivel global, din luna decembrie. Cele mai multe victime au fost in China.

"In ultima saptamana, COVID-19 a inceput sa se comporte foarte mult ca unul dintre acei agenti patogeni din cauza carora suntem ingrijorati", a scris Gates intr-un articol pentru The New England Journal of Medicine. "Sper ca nu este atat de rau, dar trebuie sa ne asumam ca va fi, pana la proba contrarie", a notat Gates.

"In orice criza, liderii au doua responsabilitati la fel de importante: sa rezolve problema imediata si sa se asigure ca nu mai apare", a scris Gates. "Pandemia COVID-19 este un astfel de caz. Trebuie sa salvam vieti", a mai precizat acesta, citat de Business Insider.

Ce solutii de incetinire a raspandirii virusului propune omul de afaceri:

  • Tarile bogate ar trebui sa sprijine cu personal medical calificat statele sarace sau in curs de dezvoltare din Africa si sudul Asiei, pentru a monitoriza raspandirea virusului si a livra vaccinuri.
  • Ar trebui infiintata o baza de date internationala unde tarile pot impartasi informatii.
  • Ar trebui sa fie dezvoltat un sistem de cautare a compusilor care au fost deja testati si sunt considerati siguri pentru a fi utilizati in vaccinuri.
  • Guvernele si donatorii ar trebui sa finanteze unitati care pot produce cantitati mari de vaccinuri in decurs de doar cateva saptamani.
  • Cat ar costa si cand am putea avea un vaccin

    Gates a comparat COVID-19 cu epidemia de gripa asiatica din 1957, care a ucis peste un milion de persoane, si cu cea de gripa spaniola din 1918, care a provocat 50 de milioane de decese. Epidemia curenta se situeaza undeva intre cele doua, este de parere acesta.

    Omul de afaceri crede ca testele clinice la scara mare pentru vaccinul anticoronavirus ar putea avea loc cel mai devreme in iunie.

    Anthony Fauci, directorul Institutului national pentru alergii si boli infectioase din SUA, a declarat recent ca spera ca testele pe pacienti umani sa inceapa la mijlocul lunii aprilie.

    Dezvoltarea unui vaccin dureaza de obicei mai multi ani, iar, in SUA, un astfel de proces poate ajunge la costuri de un miliard de dolari.

    Gates este de parere ca pretul scazut al vaccinurilor este "strategia corecta" pentru a tine in frau epidemia COVID-19.

    "Avand in vedere poverile economice pe care le aduce - am vazut cu totii modul in care COVID-19 poate afecta furnizorii si pietele, nu mai vorbim despre vietile oamenilor -, acesta va fi un chilipir", a mai scris Gates.

    Miercuri, secretarul pe servicii de sanatate Alex Azar a refuzat sa faca o promisiune atunci cand a fost intrebat daca orice american si-l va permite. O zi mai tarziu, acesta a revenit asupra declaratiilor, spunand ca orice vaccin dezvoltat in colaborare cu Guvernul american trebuie sa aiba un pret accesibil.

    Fundatia Bill si Melinda Gates a contribuit deja cu 100 de milioane de dolari in lupta contra noii epidemii. In articolul sau, Gates a spus ca, pentru a impiedica transformarea COVID-19 in pandemie, sunt necesare miliarde de dolari.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
    Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
    Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
    Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
    Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
    Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
    #Bill Gates coronavirus patogen 100 ani, #Bill Gates coronavirus pandemic, #Bill Gates solutii coronavirus , #coronavirus