Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat de mare este pericolul reprezentat de coronavirus in Europa?

Joi, 27 Februarie 2020, ora 14:03
8401 citiri
Cat de mare este pericolul reprezentat de coronavirus in Europa?
Foto: Arhiva Pixabay

A fost confirmat oficial primul caz de coronavirus in Romania, iar Germania se afla deja "la inceputul unei epidemii" potrivit Ministrului Sanatatii.

Epidemiologul Gerard Krause ne spune ce masuri sunt de folos.

De cand numarul cazurilor de infectare cu coronavirus a crescut atat de razant in Italia, provincia Lombardia, afectata in mod special de epidemie, este numita in presa tot mai des "Wuhanul Europei". Se potriveste descrierea?

Gerard Krause: Este cam exagerata, mai ales daca ne luam dupa numarul de locuitori afectati si de densitatea populatiei pe kilometru patrat. Este deci o situatie total diferita.

Cat de mare este pericolul unei raspandiri necontrolate a coronavirusului in Europa dupa izbucnirea focarului din nordul Italiei?

Intr-o astfel de situatie, trebuie ales bine momentul in care sa se treaca de la blocarea raspandirii epidemiei la reducerea efectelor ei. Nimeni nu are voie sa-si faca iluzii ca o anumita tara ar putea fi ferita total si pentru totdeauna de o astfel de infectie. Nu in cazul acestui microb.

Mai devreme sau mai tarziu, toate tarile din zona noastra se vor confrunta cu acest coronavirus. Totusi, la inceput poate fi o strategie buna sa se incerce blocarea raspandirii epidemiei, pentru a castiga timp, timp necesar pentru ca spitalele sa se pregateasca, pentru ca oamenii de stiinta sa afle mai multe despre virus, pentru a putea reactiona mai bine la el.

Inseamna ca nu ar avea prea mult sens sa se instituie controale sanitare la granitele dintre tarile din UE, de exemplu, pentru a se masura temperatura corpului calatorilor, asa cum s-a facut pe aeroporturi?

S-au facut destule studii si simulari pe aceasta tema, care au aratat ca astfel de masuri nu sunt, de regula, prea folositoare. In special la acest tip de virus nu sunt prea eficiente controalele la granite pe care le-ati mentionat. Asta deoarece mare parte din cei infectati nu au la inceput niciun fel de simptome. De aceea, la eventuale controale sanitare, nu s-ar descoperi nimic in neregula la ei.

Italia este o destinatie turistica indragita. Ne-ati sfatui acum, in circumstantele date, sa nu rezervam vacante in Italia? Sau nu ar trebui sa ne facem griji daca nu vizitam regiunile afectate de coronavirus?

Eu personal nu as recomanda astfel de retineri, deoarece presupun ca si in Franta, Germania sau alte tari vom avea regiuni in care astfel de epidemii pot izbucni. Asadar, nu se mai pune intrebarea daca sa mergem sau nu acolo.

Totusi, Carnavalul de la Venetia a fost suspendat, iar 11 localitati au fost puse in carantina. Sunt aceste masuri justificate sau relativ exagerate?

Este usor de vorbit dupa ce s-a petrecut un lucru, dar candva va veni momentul in care aceste masuri nu vor mai avea sens. Probabil ca acum este inca un moment bun pentru a lua astfel de masuri severe pentru a castiga timp. Dar nu se pot pune sub carantina toate localitatile si toate tarile lumii in care ajunge virusul.

Se pot feri eficient de coronavirus cei care calatoresc?

Recomandarile generale de igiena ar trebui rememorate. Spalarea mainilor si evitarea contactului cu ceilalti atunci cand esti bolnav. Toate masurile de prevenire a gripei se aplica si aici.

De exemplu, sa luam cu noi la drum cateva masti de protectie?

Mastile de protectie simple sunt bune daca esti deja bolnav si nu vrei sa dai boala mai departe. Dar daca vrei doar sa te protejezi pentru a nu te imbolnavi, atunci ar fi nevoie de mastile acestea mai complicate FFP3, care trebuie puse corespunzator si schimbate relativ des. Ceea ce este foarte complicat. Si este o masura mai degraba pentru cei care au un sistem imunitar slabit.

Mai mult nu avem ce sa facem: nu exista inca un vaccin si nici terapie profilactica.

Prof. Dr. Gerard Krause este seful Departamentului de Epidemiologie la Centrul Helmholtz pentru Studierea Infectiilor din Braunschweig.

Elena Gunkel

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#coronavirus expert medic , #coronavirus