Ciolos: De data asta, vietile celor din jur depind de responsabilitatea noastra, nu a politicienilor

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 11:26
3265 citiri
Ciolos: De data asta, vietile celor din jur depind de responsabilitatea noastra, nu a politicienilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Dacian Ciolos, liderul PLUS, face un apel la resposabilitate in randul cetatenilor, in contextul in care epidemia de coronavirus ia amploare in tara noastra, cu 31 de cazuri confirmate pana acum.

Ciolos scrie, pe contul sau de Facebook, ca epidemia provocata de coronavirus "ne pune la incercare umanitatea, rigoarea, responsabilitatea si modul in care intelegem sa ne manifestam iubirea fata de cei apropiati. Modul in care nepasarea sau superficialitatea noastra poate ucide in adevaratul sens al cuvantului".

Seful PLUS subliniaza ca, "daca ii iubim pe cei din jur si vrem sa evitam sa le facem rau, avem nevoie de multa rigoare si responsabilitate in ceea ce facem noi, personal".

"Sa fim foarte atenti cu igiena noastra, sa ne spalam des pe maini. Pare banal, dar este esential. Sa ne deplasam cat mai putin, pentru a evita raspandirea virusului. Sa-i incurajam si pe cei din jur sa faca asta. Sa acceptam decizii ale autoritatilor in acest sens, chiar daca noua, personal, ni se par prea limitative.

Daca aplicam smecheria si inteligenta nesanatoasa prin care sa ocolim regulile, noi sau apropiati ai nostri pot plati cu sanatatea sau chiar cu viata.

E o situatie in care lucrurile nu se rezolva doar prin competenta autoritatilor, ci se rezolva mai ales prin modul in care noi punem in aplicare si respectam deciziile autoritatilor", se mai arata in postarea de pe reteaua sociala.

Fostul premier mai scrie ca desi aceste lucruri par banale - sa te speli pe maini, sa stai acasa si sa te deplasezi cat mai putin posibil in saptamanile care urmeaza - "daca nu le respectam tocmai pentru ca ni se par banale, riscam sa platim scump noi sau cei din jur".

Ciolos a explicat si de ce sunt atat de importante aceste aspecte, in conditiile in care in tara noastra au fost confirmate, momentan, peste 30 de cazuri: numarul cazurilor confirmate este, cel mai probabil, mai mic decat cel real.

"Numarul de cazuri confirmate prin teste e mult mai mic decat cel real. Noi nu descoperim decat cazurile in care virusul s-a manifestat deja si arata simptome. Numarul de infectari poate fi mult mai mare decat ceea ce stim. Foarte multe persoane pot purta virusul fara sa-l manifeste.

Acele persoane poate nu se vor imbolnavi niciodata, pentru ca au un sistem imunitar solid, dar pe perioada in care virusul e activ la ele fara sa-i imbolnaveasca, acele persoane pot sa-l raspandeasca in jur fara sa stie.

Cu cat intram mai putin in contact cu altii in aceste saptamani, cu atat reducem riscul de infectii. Cu cat riscul de infectii e mai mic, cu atat vor fi mai putini imbolnaviti. Cu cat mai putini imbolnaviti, cu atat mai bine se vor putea ocupa autoritatile medicale de cei cu adevarat grav bolnavi si cu risc marit de mortalitate daca nu sunt tratati la timp si cum trebuie.

Cu cat reducem riscul de infectii acum, cu atat mai multe vieti pot fi salvate in general. Castigam in acest fel timp pentru ca cercetatorii sa identifice un vaccin. Si toate astea inseamna vieti salvate prin faptul ca ne comportam responsabil.

Da, de data asta, vietile celor din jur depind in mare parte si in primul rand de responsabilitatea noastra, nu a politicienilor", a mai notat acesta.

Vezi cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacian Ciolos coronavirs, #epidemie coronaviru Romania, #cazuri coronavirus Romania , #coronavirus
Comentarii
Poza Sokratis
Sokratis
rank 5
Responsabilitatea politicienilor?
Poza coolsnow
coolsnow
rank 5
politicenii stiu doar sa faca probleme