A fost confirmat primul caz de coronavirus in Romania. Pacientul este din Gorj si locuia cu alte 7 persoane (Video)

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 23:50
31754 citiri
A fost confirmat primul caz de coronavirus in Romania. Pacientul este din Gorj si locuia cu alte 7 persoane (Video)
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, si Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), au anuntat, miercuri seara, ca a fost confirmat un prim caz de coronavirus in Romania.

Initial, informatia a aparut pe surse, apoi a fost rapid confirmata de secretari de stat din Ministerul Sanatatii. MAI a anuntat cu putin timp inainte de ora 23:00 ca va avea loc o conferinta de presa la sediul ministerului, insa in loc sa inceapa la fix, aceasta a intarziat vreo 35 de minute.

La conferinta a fost prezent si ministrul de Interne, Marcel Vela, dar acesta nu a dat declaratii.

"Suntem, din pacate, in masura sa anuntam ca in urma testarii din judetul Gorj la persoanele care au intrat in contact cu cetateanul italian avem primul caz confirmat de covid-19. Barbatul este dintr-o localitate din Gorj. Dupa ce ajunge la Bucuresti, el va intra pe schema de tratament.

Starea barbatului este buna, nu manifesta simptome. Nu trebuie sa ne alarmam. Este o persoana asimptomatica", a anuntat Victor Costache, ministrul Sanatatii.

Costache a mai spus ca in zona din care provine barbatul sunt in lucru 33 de teste, iar rezultatele "vor fi comunicate imediat" cum vor fi gata.

UPDATE Asa cum a anuntat Raed Arafat, barbatul infectat a ajuns, joi dimineata, in Capitala, unde a fost internat la Institutul Matei Bals.

"Este un singur caz confirmat. Pacientul este intr-o stare buna in acest moment. Nu prezinta simptome, febra, tuse. Astea sunt informatiile pe care le avem. Totusi, faptul ca este pozitiv inseamna ca va fi transferat la spital. Un echipaj ISU Dolj cu autospeciala pregatita cu izoleta a plecat de la Craiova, pentru preluarea persoanei de la domiciliu si transportul in siguranta pana la Institutul Matei Bals", a spus, miercuri seara, seful DSU.

Arafat a adaugat ca barbatul locuia impreuna cu alte 7 persoane care, in acest moment, sunt izolate la domiciliu.

"In casa mai sunt 7 persoane care locuiesc cu persoana respectiva. Ele au testat negativ, dar persoana care a testat pozitiv a stat acolo. Persoanele vor ramane in izolare, la domiciliu, li se vor asigura toate nevoile, vor fi sub paza, dar nu vor putea iesi din casa. Vor ramane 14 zile in carantina, apoi vor fi testati iar.

In cazul in care in acest timp apar simptome la unul dintre cei 7, persoana va fi testata iar si apoi transportata la spital", a adaugat seful DSU.

Intrebari

Stiti la ce ora va ajunge pacientul in Bucuresti?

Raed Arafat: In cel putin 4-5 ore. Masina a plecat de la Craiova la Gorj. Pana il preia, pana il pune in izoleta, apoi distanta pana la Bucuresti. Ar putea dura 4-5 ore transportul.

Ce inseamna ca membrii familiei sunt sub paza?

Raed Arafat: Inseamna mai mult decat o izolare simpla la domiciliu, ei sunt carantinati. Nu au voie sa aiba nicio forma de contact cu nimeni, decat cu persoane protejate.

Inseamna ca sunt paziti si de Politie?

Raed Arafat: Poate Politia Locala o sa fie acolo (...) E normal sa fie aceasta conditie, sa nu ii mutam in alta parte. Trebuie sa inteleaga vecinii ca nu au cum sa ii puna in pericol. E mai confortabil sa stea acasa decat sa ii ducem intr-un centru de carantina.

Sunt oameni in varsta in familie sau copii?

Raed Arafat: De copii nu avem informatii, dar sunt oameni in varsta.

Pacientul a mai intrat in contact cu alte persoane?

Raed Arafat: Este posibil. Dupa ce a informat ca a fost in contact cu pacientul zero, italianul, a stat in izolare doua zile.

Cate teste au fost prelevate din Gorj?

Victor Costache: Mai sunt 33 astfel de teste in lucru si probabil vor mai fi.

Ce varsta are barbatul si daca mai sufera de alte boli?

Raed Arafat: Am prefera sa nu dam detalii despre acest lucru.

Primar din Gorj: Romanul cu coronavirus are 25 de ani si lucra la o firma a italianului

A intrat pacientul in contact direct cu italianul?

Raed Arafat: Da, contact direct.

Victor Costache: Este o cunostinta a italianului.

Cine le duce cele necesare membrilor familiei barbatului?

Raed Arafat: De ieri am dat o dispozitie catre toate prefecturile prin care prefectii cu comitetele pentru situatii de urgenta isi impart sarcinile pentru a asigura sprijinul persoanelor aflate in izolare.

La cate teste a fost supus barbatul?

Raed Arafat: La el a fost primul test, unul singur.

Ati facut un istoric al pacientului? Cu cate persoane a intrat in contact?

Victor Costache: Este o ancheta epidemiologica in curs de desfasurare si vom avea rezultatele maine (joi - n.red.)

Azi ati spus ca primele 13 teste au fost contacti direct ai italianului si au iesit negativ, acum ne spuneti ca si aceasta persoana a fost contact direct. Cum e de fapt?

Raed Arafat: Inseamna ca au mai fost si alte teste de contacti.

Victor Costache: Din cate stim, persoana aceasta chiar a fost la vanatoare cu italianul.

Sunteti sigur ca a fost contact direct?

Victor Costache: Da, contact direct.

Deci nu e nicio sansa ca acest test sa fie fals pozitiv?

Raed Arafat: E o tehnica care confirma, iar sansa de a fi fals pozitiv e foarte mica. E putin probabil.

Victor Costache: La Spitalul Matei Bals va fi repetata testarea pacientului, la fel si in cazul celor 7 membri ai familiei.

In Italia sunt tratati acasa, exista si la noi varianta?

Victor Costache: E alt ordin de marime, ei au sute de pacienti. La noi e primul, luam masuri de precautie.

Raed Arafat: Sa nu vorbim de epidemie. Nu e epidemie. Avem un singur caz. Chiar si daca avem 2-3-4 cazuri, tot nu vorbim de epidemie.

Victor Costache: Daca vreti, ca parte pozitiva... este ca avem pacientul zero - italianul venit in Romania. Alt element pozitiv: acest fenomen se intampla in mediul rural, nu in mediul urban, deci putem lua masuri eficiente. E mai usor de gestionat in mediul rural. E mai restransa zona.

Puteti sa ne spuneti din ce localitate e pacientul?

Raed Arafat: Prefer sa nu. Nu vrem sa dam informatii care sa duca direct catre pacient, pentru ca nu este corect. Nu e foarte extinsa zona, e in apropiere (de locul in care a fost italianul - n.red.)

E vreo posibilitate sa iasa virusul din casa?

Raed Arafat: Nu.

Informatia ca un pacient din judetul Gorj a fost diagnosticat cu coronavirus in urma analizelor realizate la Institutul Matei Bals din Bucuresti a fost confirmata anterior de secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Nelu Tataru pentru Mediafax.

Este vorba despre una dintre persoanele cu care a intrat in contact unul dintre cei doi italieni infectati cu coronavirus, care s-au aflat pe teritoriul tarii noastre zilele trecute.

Si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Horatiu Moldovan a declarat, la Antena3, ca exista diagnosticul pozitiv, realizat la Institutul Matei Bals in cazul pacientului din judetul Gorj.

"Este vorba de pacientul de la Gorj. Mai exista o proba in lucru. Va tinem la curent. Persoana care este in Gorj este in carantina. Urmeaza sa decidem internarea ei", a spus Moldovan, conform Mediafax.

Amintim ca doi barbati din Italia, unul in varsta de 51 de ani si altul de 71 de ani, s-au aflat in Romania, zilele trecute, cei doi fiind testati pozitiv cu noul coronavirus.

Italianul in varsta de 51 de ani este in carantina in propria locuinta, iar starea sa nu este grava. Italianul in varsta de 71 de ani este internat in Rimini in stare grava, dar stabila.

Autoritatile verifica in continuare starea persoanelor care au intrat in contact cu cei doi italieni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#caz coronavirus Romania, #prim caz coronavirus Romania , #coronavirus