Alianta medicilor: Avem nevoie de materiale si proceduri clare! Nu ne puneti in prima linie fara o arma in mana! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Martie 2020, ora 14:46
7760 citiri
Alianta medicilor: Avem nevoie de materiale si proceduri clare! Nu ne puneti in prima linie fara o arma in mana! Interviu
Foto: Facebook/Alianta Medicilor din Romania

Noi, medicii, fiind soldati in acest razboi, va trebui sa fim protejati, nu pusi in prima linie fara o arma in mana. Avem nevoie de stocuri de dezinfectant si de materiale de protectie, costume, masti, manusi, dar si de reglementari clare din partea Ministerului Sanatatii, spune dr. Bogdan Tanase, medic primar chirurg la Institutul Oncologic din Bucuresti, presedintele Aliantei Medicilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Bogdan Tanase a aratat ca spitalele intra in aceasta criza de pe o pozitie de avarie pe care au functionat luna de luna, iar acum multe dintre materialele necesare sunt foarte greu de procurat.

In plus, nu au fost facute niciun fel de simulari pentru momentul in care se va ajunge la multe cazuri spitalizate.

Medicul Bogdan Tanase considera ca ne aflam in fata unei boli de o proportie fara precedent: "O boala cu contagiozitatea si raspandirea acesteaia nu am intalnit. Din experienta noastra medicala, a mea, a colegilor de generatie, nu am intalnit o asemenea epidemie".

Domnule doctor, perspectiva Aliantei Medicilor pe care o conduceti, dar si din perspectiva personala, care este situatia sistemului medical in acest moment in asteptarea agravarii epidemiei?

Pana acum, mai toate spitalele au mers pe o linie de avarie. De la o luna la alta, se faceau achizitii la limita bugetului. Maririle salariale au pus o presiune foarte mare pe bugetul spitalelor si atunci banii pentru achizitii de materiale sanitare au trebuit dramuiti destul de drastic, ceea ce nu a permis ca in marea majoritate a unitatilor sanitare sa fie constituite stocuri care sa asigure eventuale cresteri foarte mari ale consumului. Din cate stiu eu, aceasta este situatia in toate spitalele.

Peste aceasta situatie s-a grefat aceasta criza, care va necesita fara doar si poate un consum enorm de materiale si de medicamente pe care nu le avem. Multe dintre ele sunt foarte greu de procurat la aceasta ora, fiindca toata lumea le cauta.

Aveti in acest moment, ati primit echipament de protectie?

Echipamente speciale cum sunt acele costume speciale sau masti cu filtre speciale, care se folosesc la lucrul cu pacientii infectati, deocamdata nu avem, nici nu avem pacienti, nu stiu ce sa va intampla cand si daca vom avea.

Alianta medicilor a facut, cum spuneati, o serie de solicitari catre autoritatile in domeniu. Ce anume cereti?

In primul rand, ar trebui sa ne aplecam asupra protejarii personalului. Personalul medical oricum este insuficient in Romania, daca va cadea, nu va mai avea cine sa aiba grija de acesti pacienti si pentru asta trebuie sa avem stocuri de dezinfectant si de materiale de protectie, costume, masti, manusi etc. Materiale care sunt destul de greu de procurat la ora actuala.

Urmatoarea prioritate ar fi sa ne ingrijim de pacientii care potential ar fi in deficienta respiratorie si am inteles ca s-au facut niste demersuri de a achizitiona niste ventilatoare, mijloace care permit ventilarea mecanica a acestor pacienti.

In al treilea rand, se poate vorbi si de acel sistem de oxigenare extracorporala care poate fi o ultima masura in suportul unui pacient aflat in insuficienta respiratorie care nu poate fi ventilat.

Ne lipsesc pana la ora actuala niste reglementari clare din partea Ministerului Sanatatii referitoare la restrictionarea internarilor si a interventiilor chirurgicale, in asa fel incat presiunea pe sistem in momentul de fata sa fie cat mai mica si sa ne concentram pentru un eventual val, pe care sper sa nu il atingem.

Pana la urma, asta nu puteti face si dvs la nivel de spital?

Trebuie niste reglementari clare, scrise, catre toate spitalele, cu ceea ce trebuie facut cu pacientii care vor sa le fie rezolvate problemele.

Noi ca sectie, ca spital, am restrictionat prin bunul nostru simt, dar cred ca trebuie sa fim sustinuti si de la nivel central. La urma urmei, acesta este si rolul ministerului si ei trebuie sa se ocupe, ei sunt cei mai in masura sa vada de undeva mai de sus ce se intampla.

In acest moment va lipseste ceva in spital, la Institutul de Oncologie, unde aveti o grupa mare de risc?

Teoretic nu, practic, nu stiu sa se fi facut vreo simulare pentru cazul in care va trebui sa ingrijim pacienti sau pentru cazul unei escaladari abrupte a infectiei, asa cum a fost in Italia. Solicitarea noastra a fost facuta privind catre Italia si catre China, catre tari in care de la o saptamana la alta a fost o escaladare abrupta a infectiei si s-a ajuns de la 100 de cazuri la mii de cazuri, care au trebuit spitalizate de la o saptamana, ceea ce, evident, a pus o presiune foarte mare pe sistemul de sanatate din acele tari, care poate era mai bine adaptat decat al nostru, cel putin cazul Italiei, si totusi nu a rezistat.

Din acest motiv, a fost facuta acea solicitare si bineinteles avand in minte faptul ca noi, medicii, si tot personalul sanitar vom fi intr-un asemenea caz de criza in prima linie a ingrijirii acestor pacienti. Noi, fiind soldati in acest razboi, va trebui sa fim protejati si nu pusi in prima linie fara o arma in mana.

Din punctul dumneavoastra de vedere, cat de mare este deficitul de medici care ar trebui sa fie implicati, care ar urma sa fie in prima linie, specialitatile cele mai expuse?

Vorbim de medici infectionisti care sunt destul de putini si de medici specialisti in terapie intensiva care iarasi sunt destul de putini, am apreciat cam 2.000 de medici ar trebui sa asigure ingrijirea, dar cred ca daca escaladeaza situatia toti medicii vor fi implicati in ingrijirea pacientilor. Este vorba nu numai de medici, ci si de personalul medical, toate specialitatile vor fi implicate in ingrijirea acestor pacienti cum este si normal.

In spitalul de oncologie s-au luat niste masuri speciale in aceasta perioada?

Se face triajul pacientilor.

Sub aspectul accesului?

Se restrictioneaza accesul apartinatorilor, in plus, nu vin decat pacienti care sunt triati si care sunt pacienti exclusiv cazuri oncologice.

Cum priviti dumneavoastra acesta criza? Vi se pare ca este o exagerare a panicii, avand in vedere ca totusi mortalitatea nu e foarte mare, nu e la nivelul SARS, sau este justificata toata aceasta aproape inchidere, practic, a lumii?

Eu, personal, cred ca este justificata, pentru ca este o boala de o proportie pe care pana acum in generatia noastra noi nu am intalnit-o. O boala cu contagiozitatea si raspandirea acesteaia nu am intalnit. Din experienta noastra medicala, a mea, a colegilor de generatie, nu am intalnit o asemenea epidemie.

Ultima epidemie de aceste proportii este cea de gripa spaniola care a fost acum mai bine de 100 de ani. Cred ca trebuie sa ne luam masurile ca sa nu ajungem in situatia de atunci, cand au fost sute de mii de decese. Atunci erau circumstantele putin diferite, era dupa razboi, noi putem sa ne permitem sa nu ajungem in aceasta situatie, daca aplicam masurile corecte de izolare si de restrangere a epidemiei.

Vi se pare ca oamenii, inclusiv pacientii cu care intrati dumneavoastra in contact, constientizeaza suficient periculozitatea?

Cred ca nu, tocmai fiindca nu vizeaza cunostintele lor apropiate. Este o situatie pe care pur si simplu nu o pot concepe.

Totusi, buluceala din magazine v-ar contrazice.

Da, dar lucruri de genul asta se intampla cel putin o data pe an. In plus, buluceala in sine poate fi mijloc de raspandire a epidemiei.

Considerati ca starea de urgenta va ajuta din punct de vedere medical?

Ajuta din punctul de vedere care a fost enuntat, se vor face mult mai usor achizitii, nu mai trebuie sa trecem pentru acestea sau pentru angajari de personal prin procesul de licitatie publica. Lucrul acesta ajuta pentru ca vor fi facute niste achizitii mult mai expeditiv. Este un ajutor, este mic dar este.

Ministerul Sanatatii i-a intrebat pe cei de la Alianta Medicilor, a cerut un punct de vedere, a reactionat la solicitarile dumneavoastra?

Nu, pana acum nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alianta medicilor coronavirus , #coronavirus
Comentarii