Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Coronavirus| Ce inseamna izolarea la domiciliu: De la aeroport am luat un Uber, tine doar de mine sa stau in casa

Sambata, 29 Februarie 2020, ora 14:37
19657 citiri
Coronavirus| Ce inseamna izolarea la domiciliu: De la aeroport am luat un Uber, tine doar de mine sa stau in casa
Foto: captura video

Odata cu focarele de coronavirus din Italia, tara in care traiesc 1,15 milioane de romani, dar si una dintre principalele destinatii de vacanta, autoritatile din Romania au anuntat masuri suplimentare pentru a limita raspandirea imbolnavirilor.

In principal au fost vizati pasagerii zborurilor de pe liniile ce fac legatura cu zonele afectate din Italia si formularele au fost impartite si la granitele terestre. Costume si masti au fost livrate si catre personalul medical din alte zone ale tarii, in afara de Capitala, iar centrele de carantina inmultite.

Deja am inregistrat primele cazuri si oficiali din toate domeniile au iesit sa asigure ca totul este sub control si ca institutiile si autoritatile sunt pregatite. Ba chiar Raed Arafat anunta, intr-o conferinta de vineri, ca ambasadorul Italiei la Bucuresti a cerut autoritatilor romane sa relaxeze masurile, considerandu-le "extensive". Pana vineri seara, au fost plasate in centrele de carantina 47 de persoane si alte 8.356 au fost puse sa se izoleze la domiciliu.

La cei pusi sa stea in casa, autoritatile se refera cu sintagma "monitorizati la domiciliu". Ziare.com a vrut sa afle ce presupune aceasta monitorizare, asa ca a stat de vorba cu una dintre persoanele care, dupa o vacanta in Italia, a fost plasata in izolare. Cititorul nostru a dorit sa isi pastreze anonimatul, pentru a evita posibile neplaceri ulterioare, data fiind situatia de panica gasita in tara. Ce impartaseste insa este ca a aterizat pe Aeroportul Otopeni pe 25 februarie si ca a vizitat Lovere, Bergamo, zona care la acel moment nu era printre cele de pe lista de focare.

Chestionarul buclucas

Intai si intai avem chestionarul pe care fiecare persoana care intra in tara este rugata sa-l completeze, astfel incat sa poata primi recomandarile necesare pentru protejarea sa si a celorlalti.

Documentul este in limba engleza si le cere celor care il completeaza, pe langa datele personale, sa spuna din ce tara vin, daca locuiesc in zone unde au fost identificati pacienti, daca au intrat in contact cu persoane infectate cu coronavirus, daca au fost internati in ultimele 3 saptamani si daca au avut febra, dureri de cap, dureri in gat, dificultati de respirat sau tuse.

Pasagerii primesc chestionarele in avion si le completeaza pana la aterizare. Insa, dupa cum ne-a povestit si cititorul nostru, multi dintre pasageri nu stiau engleza, asa ca au avut nevoie de ajutor.

Apoi, ajunsi in Romania, s-au grupat intr-o lunga coada, iar timpii de asteptare au crescut cu fiecare formular care ajungea in mainile functionarilor din aeroport.

"Informarea la aeroport a fost relativ sumara, stiam mai multe lucruri din presa. Am primit fomularul in avion, mi s-a parut extrem de prost redactat si nu chiar la obiect. Erau persoane in avion care nu stiau engleza si au cerut ajutor sa il completeze. Cand am ajuns la control pasapoarte era coada, cei de acolo ziceau ca merge greu pentru ca nu sunt completate corect formularele", ne-a povestit cititorul, explicand ca "greseala" imputata era ca nu au trecut si orasele prin care au fost, ci doar tara, asa cum le-o cerea instructiunea de pe foaie.

Dupa ce a trecut de zona de control pasapoarte, unde a ramas si formularul, a fost intampinata de doua persoane care ii luau, unul cate unul, la controlat temperatura.

"Am dat sa plec repede dupa ce mi-a zis ca am 36,4 si m-a oprit un pic, cat sa imi zica sa raman la domiciliu 14 zile si sa sun la 112 daca apar ceva simptome. Nu a zis de ce, mai ales ca nici nu vazuse ce am completat in formular (care ramasese la control pasapoarte, n.red.), daca am declarat ca am fost in orasele afectate sau prezint simptome", ne-a spus cititorul nostru.

Dupa cateva cuvinte despre simptome si sfatul ca, in cazul in care apar, sa sune la 112 si sa nu se deplaseze la spital, a fost lasat sa plece din aeroport. Nu i s-a dat masca, nu i s-a dat un kit de verificare (poate sunt oameni care nu detin un termometru), nicio informatie despre cum sa se comporte daca imparte locuinta cu alte persoane, cum sa-si faca aprovizionarea si nici sa contacteze medicul de familie ca sa pastreze o evidenta.

Ca sa evite expunerea dintr-un autobuz, a chemat un Uber, a folosit un gel dezinfectant pe care il avea si a avut noroc ca nu imparte locuinta cu altcineva si o ruda ii facuse inainte cumparaturi, cat sa nu aiba frigiderul gol la intoarcerea din vacanta.

Noroc se poate numi si ca lucreaza intr-un domeniu ce i-a permis sa activeze de acasa si a evitat, astfel, birocratia obtinerii documentelor necesare unui concediu medical de carantina. In orice caz, inca dinainte ca autoritatile sa traga semnalele de alarma, multe companii si-au rugat angajatii sa nu revina in comunitate dupa excursii in tarile unde exista cazuri.

"Nu e ca si cum sta cineva la usa sa ma verifice. Din cate imi dau seama, tine doar de mine sa stau in casa. De la aeroport mi s-a spus doar verbal sa stau 14 zile acasa. Nu stiu daca cineva monitorizeaza sau nu situatia. Cu medicul de familie nu am vorbit, nu am nici un simptom. Daca va fi cazul, o sa anunt", ne-a mai spus cititorul nostru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#izolare domiciliu romani coronavirus, #masuri prevenire coronavirus, #carantina Romania coronavirus , #coronavirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deeeci, sistemu' ăsta de transport are și izolete personalizate?