Coronavirusul loveste grav bursele din intreaga lume: Cea mai proasta saptamana de dupa criza din 2008

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 09:56
4527 citiri
Coronavirusul loveste grav bursele din intreaga lume: Cea mai proasta saptamana de dupa criza din 2008
Foto: Arhiva Pixabay

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de joi in scadere cu 3,6% si au intrat pe corectie, increderea investitorilor fiind puternic afectata de temerile legate de impactul epidemiei provocate de coronavirus.

Raspandirea coronavirusului, care a infectat peste 81.000 de oameni si a ucis peste 2.700, continua sa agite pietele si guvernele la nivel mondial.

Pe Wall Street, principalii indici bursieri au coborat cu cel putin 4,4%, transmite Reuters.

Indicele pan-European Stoxx 600 a intrat in mod oficial pe corectie, fiind cu mai mult de 10% sub nivelul record atins pe 19 februarie anul trecut.

Indicele a atins si cel mai redus nivel din ultimele patru luni, iar toti indicii majori au inchis in scadere.

Indicele german DAX a coborat cu 3,1%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 3,5%, iar indicele francez CAC 40 a scazut cu 3,2%, noteaza News.ro.

In privinta datelor macroeconomice, increderea in economia zonei euro a atins 103,5 puncte in februarie, in crestere de la 102,6 in ianuarie, fiind peste estimarea media a analistilor, de 102,2 puncte. Increderea consumatorilor a atins 06,6, in crestere de la -8,1 in ianuarie.

Creditele acordate de banci companiilor din zona euro au stagnat in ianuarie, potrivit datelor Bancii Centrale Europene.

In privinta rezultatelor financiare ale companiilor, Standard Chartered a raportat, joi, o crestere de 46% a profitului anual, dar a avertizat ca epidemia de coronavirus ii va incetini progresul catre un nivel de 10% al rentabilitatii activelor tangibile. Actiunile bancii britanice au scazut cu aproape 4%.

Actiunile WPP, cea mai mare companie de publicitate din lume, au scazut cu 16%, pe fondul incetinirii vanzarilor in trimestrul patru si a prognozei privind o stagnare a acestora in 2020.

La bursa de pe Wall Street, actiunile au scazut puternic, investitorii fiind ingrijorati ca epidemia de coronavirus se va extinde si in Statele Unite. In plus, o serie de avertismente ale companiilor si analistilor referitoare la impactul virusului asupra economiei au provocat declinul principalilor indici bursieri, care au intrat pe corectie.

Indicele Dow Jones a scazut cu 1.190,95 puncte, respectiv cu 4,4%, S&P 500 a coborat cu 4,4%, iar Nasdaw Composite cu 4,6%.

Indicii Dow si S&P 500 au inregistrat cea mai slaba evolutie dupa februarie 2018, in timp ce indicele Nasdaq a consemnat cea mai mare pierdere intr-o singura zi din august 2011.

De asemenea, indicele Dow a inregistrat cel mai mare declin intr-o singura zi din istoria sa. S&P 500 a inchis tranzactiile sub nivelul de 3.000 de puncte pentru prima oara din octombrie 2019.

Reuters noteaza ca pietele de actiuni din intreaga lume inregistreaza cea mai proasta saptamana de dupa criza financiara din 2008.

Indicele global MSCI a coborat cu 0,5% dupa o cadere de 3,3% joi. De la inceputul acestei saptamani si pana in prezent a pierdut 9,3%, ceea ce inseamna ca este pe cale sa inregistreze cel mai grav declin saptamanal dupa prabusirea de 9,8% inregistrata in luna noiembrie 2008, noteaza Agerpres.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#scaderi bursa coronavirus , #coronavirus