26 de bolnavi de COVID-19 au murit in Romania. De sambata parcurile din Capitala se inchid

Sambata, 28 Martie 2020, ora 00:14
65830 citiri
26 de bolnavi de COVID-19 au murit in Romania. De sambata parcurile din Capitala se inchid
Foto: Arhiva Pixabay

Sunt 1.292 de cazuri de imbolnavire de coronavirus in Romania, iar numarul de morti in tara noastra a ajuns la 26.

Avem ministru nou la Sanatate, insa ideea de a testa bucurestenii nu a fost abandonata, ci doar recalibrata si va incepe de luni.

Intre timp, la nivelul UE se iau decizii majore. Parlamentul European a luat mai multe masuri intr-o sedinta extraordinara online. In schimb, sefii de stat si de guvern reuniti intr-o teleconferinta nu au reusit nici dupa 6 ore sa se puna de acord: Germania si Olanda nu vor ca UE sa acopere din fonduri comunitare iesirea din criza economica provocata de pandemie.

Iar peste ocean, SUA au facut foarte multe teste si au ajuns sa aiba peste 85.000 de cazuri confirmate, mai mult decat tot ce a raportat (oficial) pana acum China, asa ca America devine epicentrul pandemiei.

Pe de alta parte, un studiu de la o universitate de prestigiu din Londra preconizeaza ca acest virus va ucide 1,8 milioane de oameni din lumea intreaga.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, toate datele despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume:

00:58 - Conform HotNews, informatia ca doctorita de la Spitalul Gerota a murit a fost infirmata de Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta. El ar fi transmis ca femeia se afla in stare critica. De asemenea, si Digi24, cei care au anuntat primii decesul, au rectificat informatia.

23:44 - Numarul deceselor provocate de coronavirus in tara noastra ar fi urcat la 27. Potrivit unor surse citate de Digi24, vineri seara ar fi murit o femeie, medic la Spitalul de Urgenta MAI "Prof. Dr. Dimitrie Gerota".

23:10 - Comitetul municipal pentru Situatii de Urgenta a decis, vineri seara, ca de sambata sa fie inchise toate parcurile din Capitala, anunta Digi24.

Astfel, Politia Locala va bloca accesul in toate parcurile din Capitala, incepand din acest weekend.

Totodata, sursa citata a anuntat ca reprezentantii PMB au contractat mai multe hoteluri, pentru ca acestea sa fie puse la dispozitia medicilor, astfel incat cadrele medicale sa nu mai mearga acasa si sa isi expuna familia unei posibile infectari.

Astfel, Primaria Capitalei a primit peste 700 de solicitari de la cadre medicale care vor sa se cazeze in alta parte, ca sa nu isi puna in pericol familiile.

22:46 - Camera Reprezentantilor din Statele Unite a aprobat, vineri, un pachet de sustinere de 2.200 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria americana, pentru a ajuta populatia si companiile sa faca fata crizei economice provocate de pandemia de coronavirus si a oferi spitalelor materialele medicale atat de necesare, transmite Reuters.

22:12 - Turnul Eiffel din Paris a fost luminat, vineri seara, iar cuvantul "Merci/Multumesc" a fost proiectat pe acesta, in semn de omagiu pentru toate persoanele care sunt implicate in lupta impotriva coronavirusului.

22:09 - Un gestionar al Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti este cercetat penal, fiind acuzat ca a furat masti, manusi sau dezinfectanti. Politistii au facut vineri mai multe perchezitii si verifica daca echipamentele sustrase au fost vandute.

21:40 - Rammstein a confirmat ca liderul trupei este internat, ca se simte mai bine, dar ca nu a fost infectat cu Covid-19, asa cum a scris bild.de.

21:33 - Albania va impune o interdictie de 40 de ore a iesirilor din locuinta in weekend si va limita cumparaturile la un singur membru al familiei, care va trebui sa solicite de pe o aplicatie permisiunea de a pleca de acasa, incepand de luni, in cadrul eforturilor de a limita epidemia de coronavirus, informeaza Reuters.

21:25 - Lucrarile de montare a Spitalului Modular de Izolare si Tratament pe terenul stadionului Portul din Constanta au inceput vineri. Unitatea medicala modulara va functiona ca o sectie extinsa de boli infectioase a Spitalului Militar de Urgenta din Constanta.

21:17 - Directorul Directiei de Sanatate Publica Mures, dr. Iuliu Moldovan, a declarat, vineri, pentru Agepres, ca testele pentru determinarea infectiei cu COVID-19 au iesit negative pentru toti cei zece membri ai personalului medical de la UPU SMURD Targu Mures care au investigat un pacient infectat cu coronavirus in urma cu cateva zile.

21:13 - Europa trebuie sa adopte noi masuri pentru a combate amenintarea reprezentata de coronavirus, a declarat vineri presedintele italian, Sergio Mattarella, avertizand ca Uniunea Europeana trebuie sa reactioneze inainte sa fie prea tarziu.

21:05 - Izolarea impusa in Belgia pentru a stopa raspandirea noului coronavirus a fost prelungita cu doua saptamani, pana la 19 aprilie, a anuntat vineri sefa guvernului, Sophie Wilmes, dupa o noua intalnire a Consiliului de Securitate Nationala, informeaza France Presse.

21:00 - Noul coronavirus a cauzat 299 de noi decese inregistrate in 24 de ore in Franta, bilantul total fiind de 1.995 de la inceputul pandemiei, au anuntat vineri autoritatile sanitare franceze, scrie AFP.

20:53 - USAMV Cluj-Napoca a predat Spitalului de Recuperare din Cluj un numar de 12 aparate de la Facultatea de Medicina Veterinara, care erau folosite pana acum pentru tratarea animalelor si sunt destinate si pentru uz uman, fiind necesare pentru spitalizarea pacientilor infectati cu COVID-19.

20:47 - Guvernatorul Andrew Cuomo a anuntat vineri 134 de noi decese din cauza coronavirusului in statul New York si infiintarea a patru noi spitale temporare pentru a face fata in perioada de varf a pandemiei, anunta AFP.

20:21 - S-a inregistrat si decesul cu numarul 26 pe teritoriul tarii noastre, fiind vorba de un barbat de 65 de ani din judetul Timis.

20:15 - Guvernul spaniol a decis vineri sa interzica disponibilizarea lucratorilor in timpul crizei de coronavirus, in incercarea de a limita consecintele sociale ale pandemiei, informeaza EFE.

19:54 - Peste 500.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus in intreaga lume, a anuntat vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit DPA.

19:46 - Papa Francisc a tinut inca o slujba in piata goala de la Vatican, italienii fiind izolati la domiciliu. Suveranul Pontif a vorbit despre unitate si rezilienta. "Trebuie sa intelegem ce se intampla", a subliniat el, adaugand ca daca intelegem vremurile pe care le traim, capacitatea noastra de rezilienta creste si astfel putem sa rezistam mai bine.

Puteti urmari slujba din aceasta seara aici:

19:39 - Ministerul Apararii Nationale (MApN) anunta ca alte aproximativ 45 de tone de echipamente medicale vor fi aduse, sambata, din Coreea de Sud, cu o aeronava C-17 Globemaster III. Astfel, vor ajunge in tara inca 100.000 de combinezoane de protectie pentru personal medical si al MAI, implicat in combaterea coronavirusului.

19:30 - Companiile din Romania continua donatiile in lupta impotriva Covid-19, astfel ca Romaqua Group Borsec a anuntat vineri ca doneaza 500.000 de lei spitalelor Matei Bals si Victor Babes, in timp ce ABB Electrificare ofera solutii digitale gratuite pe tot parcursul anului.

19:22 - O pisica a fost infectata cu noul coronavirus in Belgia, contaminata de stapanul ei care era bolnav, au anuntat vineri autoritatile sanitare belgiene, excluzand orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.

19:15 - Autoritatile din judetul Arges au desemnat spitalul din orasul Mioveni drept unitate sanitara in care vor fi tratati pacientii infectati cu virusul SARS-Cov-2, copiii infectati urmand a fi tratati in Spitalul de Pediatrie din judet. Prefectul Emanuel Soare spune ca in prezent in judet sunt "cativa" pacienti infectati si ca in Arges nu exista, deocamdata, niciun aparat de testare pentru cei suspecti de a fi fost infectati.

19:08 - Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca Romania si celelalte tari UE solicita flexibilitate pentru a finanta sistemul medical si economia, apreciind ca este nevoie de masuri specifice menite sa mobilizeze investitii in sistemele de sanatate ale statelor membre si in alte sectoare ale economiilor acestora ca raspuns la pandemia de Covid-19.

19:01 - Italia anunta cel mai negru bilant de pana acum: 969 morti de coronavirus in doar 24 de ore. Numarul total de cazuri confirmate de coronavirus in Italia a ajuns la 86.498 de la 80.539. Astfel, Italia a intrecut China la numarul de infectari.

18:52 - Pandemia de COVID-19 ar fi cauzat cel mai probabil aproximativ 40 de milioane de decese in acest an in absenta oricaror masuri preventive, potrivit unui articol publicat joi pe site-ul Imperial College London.

18:50 - Premierul Ludovic Orban are in aceasta seara, de la ora 21:00, o intalnire de lucru cu ministrul Afacerilor Interne, Ion-Marcel Vela, si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

18:26 - Grupul de Comunicare Strategica (GCS) anunta ca a fost inregistrat decesul cu numarul 25 pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre un barbat in varsta de 81 ani, din Bucuresti.

18:20 - Premierul francez Edouard Philippe a anuntat vineri o prelungire a izolarii - cu doua saptamani - incepand de marti si pana miercuri, la 15 aprilie, in lupra impotriva epidemiei covid-19, relateaza Le Figaro.

18:15 - Cinci institutii din judetul Timis care lupta in prima linie impotriva pandemiei COVID-19 au primit, vineri, aproape 3.000 de costume de protectie si diferite tipuri de dezinfectanti, de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

18:08 - Un numar de 759 de persoane au murit pana in prezent, in Marea Britanie, din cauza coronavirusului, in ultimele 24 de ore fiind inregistrate 181 de decese, potrivit DAily Mail.

18:07 - Coronavirusul ii afecteaza si pe cei tineri, nu doar pe cei varstnici cu imunitatea scazuta, spune medicul infectionist Gheorghe Enache. Doctorul arata ca unii infectati cu coronavirus isi pot pierde mirosul si gustul, accentuand ideea ca noul virus nu va disparea definitiv.

18:06 - Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi a anuntat vineri ca restestarile pacientilor cu forme usoare si asimptomatice se vor face la domiciliu si ca medicii vor avea la dispozitie 13 autoturisme pentru a se deplasa.

18:05 - Un barbat italian in varsta de 101 ani a fost externat din spital dupa ce s-a vindecat de coronavirus, a declarat Gloria Lisi, viceprimarul orasului italian Rimini, citat de CNN.

18:01 - "Este clar" ca economia mondiala a intrat in recesiune, o consecinta a pandemiei noului coronavirus care se raspandeste in lume, a apreciat vineri directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI) Kristalina Gheorghieva.

17:50 - Papa Francisc a donat 30 de dispozitive de ventilatie si monitorizare respiratorie unor spitale aflate in regiunile cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus, scrie Agerpres.

17:49 - Bilantul pandemiei noului coronavirus a crescut vineri in Elvetia la 197 de morti si 12.161 de contaminari, de la 161 de morti si 10.714 de contaminari joi, a anuntat Oficiul Federal al Sanatatii Publice, relateaza Reuters.

17:47 - Crucea Rosie Romana a cumparat un milion de masti sanitare pe care le-a distribuit mai multor institutii, valoarea achizitiei depasind 790.000 de euro.

17:44 - Arhiepiscopia Dunarii de Jos ofera 10.000 de masti de protectie si carti de rugaciune pentru personalul medical, auxiliar si pacientii spitalelor din municipiile Galati, Braila si Tecuci, se arata intr-o informare transmisa, vineri, de biroul de presa al eparhiei.

17:35 - Unitatile de terapie intensiva din Irlanda vor ajunge la capacitate maxima in cateva zile, tinand cont de rata de raspandire a coronavirusului, insa serviciul de sanatate are planuri pentru a face fata solicitarilor, a declarat vineri premierul Leo Varadkar, citat de Reuters.

17:27 - Primul lot de 15 de izolete de conceptie si productie romaneasca a fost receptionat vineri, in prezenta premierului Ludovic Orban, ministrului Apararii Nationale, Nicolae Ciuca si a ministrului Economiei, Virgil Popescu.

17:25 - Managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures, dr. Claudiu Puiac, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca la Sectia Anestezie Terapie Intensiva (ATI) sunt pregatite deja 11 locuri pentru eventualele cazuri grave de infectie cu coronavirus si ca vor fi pregatite in total 26 de locuri.

17:23 - Pandemia noului coronavirus a ucis peste 25.000 de persoane in lume, potrivit unui bilant intocmit, pe baza unor date oficiale, vineri dupa-amiaza, de catre AFP.

In total, 25.066 de decese au fost inregistrate - majoritatea in Europa (17.314).

17:19 - Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Gorj, sub coordonarea unui procuror, au demarat o ancheta privind neluarea masurilor legale de sanatate si securitate in munca dupa ce un chirurg din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Targu Jiu a operat un pacient suspect de coronavirus fara a avea echipament de protectie corespunzator.

17:14 - Directia de Sanatate Publica a judetului Caras-Severin a primit, din partea unei societati comerciale, 1.200 de kituri necesare pentru recoltarea si transportul de probe virale.

17:10 - Autoritatile turce au plasat vineri in carantina un orasel si patru sate, in nord-estul Turciei - o masura fara precedent in aceasta tara, in vederea opririi raspandirii epidemiei noului coronavirus, relateaza AFP.

16:58 - Suedia, care a ales o metoda mai blanda decat majotritatea tarilor europene in vederea opririi raspandirii pandemiei COVID-19 si si-a pastrat economia in functiune, a interzis vineri adunarile de peste 50 de persoane. Initial, au fost interzise cele de 500 de persoane.

16:55 - America Latina a raportat vineri 10.056 cazuri de coronavirus, iar numarul mortilor s-a ridicat la 181. Tarile afectate sunt: Brazilia (2.915 cazuri, din care 77 decese), Ecuador (1.382, din care 34 de decese) si Chile (1.306 cazuri, cu patru decese).

16:51 - Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, spune ca nu doreste ca Spitalul Filantropia sa devina spital suport pentru pacientii cu Covid-19 si solicita autoritatilor sa fie analizate si alte unitati medicale din judetul Dolj, dar si din celelalte judete ale Olteniei.

16:39 - Mai multe institute germane pregatesc un studiu de proportii pentru a stabili cate persoane prezinta anticorpi dupa ce au fost testate pozitiv la coronavirus si s-au vindecat.

Proiectul nu a fost deocamdata aprobat, insa cercetatorii spera ca, incepand din aprilie, sa poata analiza sangele a peste 100.000 de voluntari, in cautare de anticorpi impotriva patogenului care provoaca COVID-19. Testul urmeaza sa fie repetat periodic pentru a monitoriza progresia bolii.

16:24 - Ministrul Sanatatii din Marea Britanie, Matt Hancock, a anuntat vineri pe Twitter ca a fost la randul sau testat pozitiv cu coronavirus si ca s-a autoizolat acasa, avand simptome usoare.

16:16 - Algoritmul de testare pentru COVID-19 a fost actualizat si publicat vineri pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Strategia trebuie sa fie axata pe detectarea rapida a cazurilor de COVID-19, in vederea limitarii transmiterii, si pe obtinerea de dovezi de transmitere comunitara nedetectata, arata sursa citata.

Descarca de aici:

16:08 - Fostul ministru al Sanatatii, Victor Costache, care si-a dat demisia joi, sustine ca in niciun caz nu a parasit corabia in timpul furtunii si ca ramane alaturi de Ministerul Sanatatii daca va fi nevoie de expertiza lui.

"Sunt in primul rand medic, am depus un juramant si niciodata nu abandonez si nu am abandonat un proiect. Voi ramane in linia intai in aceasta criza, deci nu abandonez aceasta criza, o voi relua ca medic si voi consilia echipa Ministerului Sanatatii de cate ori va fi nevoie si voi ramane in Bucuresti cat este nevoie", a spus Costache, intr-un interviu la Digi24.

15:48 - Comisia Europeana a anuntat vineri ca majoreaza bugetul pentru zborurile de repatriere si rezerva rescEU si ca a propus alocarea a 75 de milioane de euro din bugetul UE pentru a ajuta statele membre sa repatrieze cetatenii UE si pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale rescEU.

15:33 - Guvernul a decis inasprirea amenzilor pentru persoanele care nu respecta masurile de limitare a raspandirii coronavirusului - intre 2.000 si 20.000 de lei pentru persoane fizice si intre 10.000 si 70.000 de lei pentru persoane juridice, a anuntat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.

15:14 - Spitalul Judetean Suceava, redeschis vineri, anunta ca angajeaza asistente si infirmiere in regim de urgenta, pentru sase luni. Spitalul a fost inchis complet timp de 48 de ore pentru dezinfectie, dupa ce zeci de cadre medicale din aceasta unitate au fost infectate cu noul coronavirus.

14:52 - Seful institutului national de sanatate din Italia, Silvio Brusaferro, atrage atentia ca infectiile cu coronavirus nu au atins inca varful in Italia. "Nu am atins inca varful si nu l-am depasit", a spus el.

14:41 - Till Lindemann, solistul trupei germane rock Rammstein, in varsta de 57 de ani, a fost diagnosticat cu coronavirus. Acesta se afla la terapie intensiva, in stare critica, intr-un spital din Berlin. Lindemann a inceput sa arate primele simptome saptamana trecuta, dupa revenirea din Rusia unde a sustinut un concert. Initial, solistul trupei Rammstein a fost diagnosticat cu o pneumonie severa.

14:28 - Premierul Ludovic Orban a anuntat, vineri, achizitionarea primului lor de izolete de productie romaneasca, precizand ca va creste capacitatea de productie a acestora.

14:20 - Alte 19 cadre medicale ale Spitalului Militar "Dr.Alexandru Popescu" Focsani, din cele 110 care au fost testate, au fost confirmate pozitiv la infectia cu COVID-19, potrivit reprezentantilor unitatii medicale. Astfel, numarul total al acestora se ridica la 41.

14:09 - Singurul medic barbat infectionist din cadrul Spitalului Municipal Radauti a cerut doua concedii medicale: unul pentru dureri de spate si altul pentru cresterea copilului, informeaza Mediafax. 80 de angajati ai Spitalului Radauti sunt in autoizolare.

13:50 - Politistii au verificat, in ultimele 24 de ore, 30.812 locatii de carantina sau izolare, fiind intocmite 17 dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

13:34 - Premierul britanic, Boris Johnson (55 ani), a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Conform unei declaratii oficiale, citate de BBC, premierul britanic are simptome usoare. El se va autoizola in resedinta din Downing Street de la Londra.

13:15 - Nou record in Spania: 769 de decese in 24 de ore. In total, 4.858 de persoane si-au pierdut viata, in timp ce 64.059 s-au infectat.

13:01 - Creste numarul romanilor infectati cu coronavirus. Pana vineri au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate. De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 263 de noi cazuri de imbolnavire.

Dintre cele 1.292 de persoane confirmate pozitiv, 115 au fost declarate vindecate si externate (53 la Timisoara,41 la Bucuresti, 7 la Iasi, 6 la Craiova, 6 la Constanta si 2 la Cluj).

La Terapie Intensiva, in acest moment, sunt internati 32 de pacienti, din care 24 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este buna, stationara.

12:59 - Cinci persoane din randul personalului medical de la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Aristide Serfioti" Galati au fost confirmate pozitiv, vineri, cu COVID-19.

Ministerul Apararii anunta ca s-a dispus efectuarea anchetei epidemiologice in vederea stabilirii contactilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacti sunt plasati in autoizolare, urmand a fi testati. In prezent, in spitalul militar din Galati se afla internat un singur pacient in compartimentul urologie, care momentan nu poate fi externat, subliniaza MApN.

12:40 - Medicii timisoreni, care au vindecat cei mai multi bolnavi de coronavirus din tara, au filmat un mesaj emotionant prin care vor sa-i convinga pe romani sa stea in case.

"Desi la Timisoara inregistram o situatie relativ buna, ca sa mentinem performanta si sa incurajam o tara intreaga, totodata saajutam la cercetarea unui tratament de succes, acum chiar avem nevoie de voi, oamenii de acasa. Limitati-va la maximum iesirile in lume, oricat de greu vi s-ar parea. Doar in felul acesta ne puteti ajuta pe noi, medicii, sa fim eficienti in lupta impotriva coronavirusului", a declarat medicul primar boli infectioase Virgil Musta.

12:33 - Lidl anunta ca modifica programul de functionare al magazinelor, pentru prevenirea raspandirii infectiei cu COVID-19. Astfel, incepand de luni, programul magazinelor Lidl va fi urmatorul:

  • Luni - Sambata: 07:30 -21:00
  • Duminica: 09:00 -18:00

12:22 - Medicii de familie cer Directiilor de Sanatate Publica sa nu mai trimita pacientii care ies din carantina si autoizolare la ei pentru eliberarea concediilor medicale, fara adeverinta.

"Conform ordinului 414 republicat pe 25 martie, pacientii care ies din carantina si autoizolare vor primi adeverinta / aviz de la DSP-uri. Pe baza acestui ordin, noi MF eliberam concediile medicale. Cu toate acestea, multe DSP locale fac cum le taie capul, punand pacientii pe drumuri, la noi, medicii de familie. Acum noi stim ca un ordin e greu de citit, dar asta nu te exonereaza de sarcini!", a scris pe Facebook Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti Ilfov.

12:16 - Rusia a raportat 196 de noi cazuri de COVID-19 intr-o zi, un nou record, astfel ca premierul Mihail Misustin le-a cerut vineri tuturor cetatenilor sa ramana in case, cu exceptia deplasarilor esentiale. Numarul total al cazurilor de imbolnavire cu coronavirus in Rusia a ajuns la 1.036, iar numarul deceselor la 4. Este a treia zi consecutiva de crestere record, a avertizat Misustin.

11:57 - Ministrul Muncii anunta ca a simplificat procedura pentru somajul tehnic: Se depun mai putine acte, iar perioada in care se face plata a fost redusa la 15 zile. Iata mai multe detalii

11:38 - Cercetatorii Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB) au inventat un nou tip de dezinfectant eficient impotriva COVID-19, a anuntat, vineri, rectorul institutiei, Mihnea Costoiu. El spune ca noul dezinfectant poate fi produs rapid in cantitati mari si are impact redus asupra mediului.

11:14 - Premierul Ludovic Orban spune ca presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, este tratat ca orice pacient, iar decizia de a fi testat a fost luata dupa ce a fost considerat contact al mai multor persoane bolnave de COVID-19.

"Domnul Flutur este diagnosticat, s-a luat decizia sa fie testat ca si contact al mai multor persoane. Domnul Flutur este tratat ca orice pacient in spitalul din Suceava, orice alte speculatii pe acest subiect sunt cinice.

A avut o conduita normala si este unul din cei mai buni presedinti de CJ care s-a preocupat de dotarea spitalelor", a declarat Orban, intrebat de ce a fost testat Gheorghe Flutur atat de repede, tinand cont ca pe lista se aflau, inaintea sa, mai multe persoane inclusiv cadre medicale.

Intrebarea adresata premierului a venit dupa ce Antena3 a dezvaluit ca Gheorghe Flutur a fost trecut drept medic pe o lista pentru testarea coronavirus, iar sotia lui Vasile Rimbu, managerul suspendat al Spitalului Judetean Suceava, drept asistenta.

11:12 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tatru, spune ca in cazul in care in Romania vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, se va regandi procedura, astfel incat cei care au simptome usoare si medii sa fie tratati acasa. Totodata, cei care sunt cadre medicale cu aceasta simptomatologie usoara, vor merge chiar in spitale si vor ingriji bolnavii.

"Aceste scenarii erau facute si ca proceduri si ca protocoale de mult. Vom regandi, ca cei care sunt cu simptomatologie usoara si medie sa fie tratati acasa, sub supraveghere medicala, in mare parte si de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu aceasta simptomatologie usoara, vor merge chiar in spitale si vor ingriji bolnavii", a declarat Tataru, intrebat ce modificari se vor face cand in Romania vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate.

11:10 - Rusia va inchide incepand de sambata toate cafenelele si restaurantele din tara pentru a limita propagarea noului tip de coronavirus, a anuntat vineri premierul rus Mihail Misustin.

10:59 - Germania a inregistrat 5.780 de noi contaminari cu noul coronavirus in ultima zi - o crestere cu 16% -, si a ajuns la 42.288 persoane infectate, a anuntat vineri Institutul Robert Koch. De asemenea au fost inregistrate alte 55 de decese (+28%), care cresc bilantul la 253 de morti de la inceputul epidemiei.

10:46 - Ungaria a anuntat ca va impune restrictii de deplasare a cetatenilor in afara locuintelor lor in perioada 28 martie - 11 aprilie, pentru a se limita raspandirea coronavirusului.

10:28 - Romania are un numar de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte tari, iar de regula cei care au murit aveau si alte afectiuni, spune Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, pana acum capacitatea de diagnosticare a fost limitata, pentru ca Romania nu era pregatita. Acum, insa, afirma premierul, va creste capacitatea de testare la 2.000.

10:19 - Premierul Ludovic Orban a precizat vineri, dupa intalnirea cu noul ministru al Sanatatii, ca acele cazuri de infectare in spitale aflate in subordinea autoritatilor locale au aparut fie din cauza managerilor, fie a cadrelor medicale, fie din cauza mijloacelor de protectie precare.

10:08 - Noul ministru al Sanatatii, Nelu Tataru, si-a preluat vineri dimineata mandatul si a asigurat personalul medical ca va beneficia de materialele sanitare si echipamentele de protectie de care au nevoie.

"Sunt un om care a venit din teritoriu, la nivel local trebuie reinitiate niste proceduri pe care atat personalul medical, cat si directorii de sanatate publica, cat si managmenetul spitalului si autoritatile locale trebuie sa le puna in practica, trebuie sa le respecte. Noi, ca minister, avem doua directii. Una este urgenta: preventia infectiilor Covid, tratarea infectiilor Covid, dar si tratatementul celorlalti pacienti care nu au in acest moment o infectare cu Covid.

Vom asigura necesarul de materiale sanitare si de protectie. Personalul medical va avea prioritate la testare. Vor veni saptamani si mai grele, vor fi cazuri critice, dar vom trece peste aceasta perioada si mai intariti", a spus Nelu Tataru.

09:56 - Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Suceava a fost redeschisa. Pacientii care vor avea nevoie de ingrijiri suplimentare vor fi transferati catre spitale din Radauti si Falticeni. Ultimele informatii aratau ca 100 de cadre medicale de la Spitalul Judetean Suceava sunt infectate cu noul coronavirus.

09:51 - Actorul Mark Blum, in varsta de 69 de ani, cunoscut din filme ca "Desperately Seeking Susan" si "Crocodile Dundee", a murit din cauza unor complicatii provocate de Covid-19.

09:37 - O linie de urgenta (helpline) pentru asistenta si suport psihologic a fost pusa la dispozitia persoanelor aflate in situatie de risc (perceput sau real) din cauza infectiei cu COVID-19, incepand de vineri, printr-un parteneriat intre Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Slatina si Colegiul Psihologilor din Romania - Filiala Olt.

Numarul de telefon la care se poate apela pentru asistenta psihologica este 0757.309.555 si poate fi apelat de luni pana vineri in intervalul orar 8,00 - 14,00.

09:26 - China a raportat 55 de noi contagieri cu coronavirus si cinci decese in ultimele 24 de ore si se pregateste sa-si inchida frontierele pentru straini. Toate cazurile de imbolnavire raportate vineri, cu exceptia unuia, au fost inregistrate la persoane care se intorsesera din strainatate, potrivit Comisiei Nationale de Sanatate.

09:09 - Armata americana a decis ca va inceta sa mai ofere unele date mai detaliate despre infectiile cu coronavirus in randurile sale, invocand ingrijorarea ca informatiile ar putea fi utilizate de adversari pe masura ce virusul se raspandeste.

08:46 - Emblematicul stadion Maracana din Rio de Janeiro, "templul" fotbalului brazilian, va fi folosit ca spital improvizat pentru pacientii cu coronavirus. Stadionul Pacaembu din Sao Paulo si arena Mane Garrincha din capitala Brasilia au fost, de asemenea, transformate in spitale in ultimele zile.

Ministerul Sanatatii din Brazilia a raportat 2.915 cazuri de coronavirus confirmate, dintre care 77 au fost fatale.

08:33 - Infractiunile comise in Italia au scazut cu 64% in primele 22 de zile ale lunii martie fata de aceeasi perioada din 2019. Asta in conditiile in care tara e inchisa. Exista o exceptie: infractiunile informatice si, in special, solicitarea online a minorilor.

08:18 - Planul european pentru reactivare economica ar fi trebuit sa fie adoptat joi, in cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, dar a esuat dupa ce Italia si Spania au cerut masuri mai clare, iar Germania si Olanda au spus ca refuza sa imparta costurile crizei sanitare.

Disputele dintre cele patru state au facut ca, dupa sase ore de teleconferinta, sa nu fie luata nicio hotarare.

07:55 - Epidemia de coronavirus ar putea face 1,8 milioane de morti in lume, chiar si cu masurile stricte destinate sa reduca propagarea, potrivit unei estimari facute publice de cercetatorii de la Imperial College din Londra.

07:39 - Statele Unite au inregistrat, pana in prezent, mai multe cazuri de imbolnavire cu COVID-19 decat oricare alta tara din lume. Numarul a depasit totalul Chinei si este de peste 85.500, potrivit datelor Johns Hopkins University.

07:25 - Parlamentul European a aprobat, joi, masuri de urgenta ca raspuns la criza provocata de pandemia COVID-19, in cadrul unei sesiuni extraordinare desfasurate la Bruxelles, in care voturile au fost exprimate, in mod exceptional, prin e-mail.

07:12 - Inca o persoana a pierdut azi-noapte lupta cu COVID-19, al 24-lea deces din Romania. Este vorba despre o femeie, de 80 ani, din judetul Bacau, internata la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#coronavirus LIVE Romania , #coronavirus