Managerul Spitalului ''Victor Babes'' Timisoara: Trei sferturi din internatii cu COVID-19 sunt din alte judete. Ne batem joc unii de altii?!

Joi, 26 Martie 2020, ora 20:14
14367 citiri
Managerul Spitalului ''Victor Babes'' Timisoara: Trei sferturi din internatii cu COVID-19 sunt din alte judete. Ne batem joc unii de altii?!
Foto Facebook / Spitalul Victor Babes Timisoara

Managerul Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, dr. Voichita Lazureanu, a declarat joi ca au fost inaintate solicitari catre toti decidentii, incepand cu Ministerul Sanatatii, pentru ca pacientii cu COVID-19 din judetele vecine sa nu mai fie adusi la Timisoara.

Managerul a adaugat ca in prezent trei sferturi dintre pacientii internati cu COVID-19 sunt din alte judete, iar spitalul nu mai poate face fata solicitarilor. Este vorba despre judetele Arad, Caras-Severin si Hunedoara.

Dr. Voichita Lazureanu a subliniat ca nu este o decizie luata in pripa, in conditiile in care a trecut o luna de la prima testare pentru coronavirus de la Timisoara, perioada in care toate celelalte spitale similare din judetele vecine se puteau organiza pentru a-si trata fiecare pacientii proprii.

Ea a mai spus ca transportul unor astfel de pacienti, de la sute de kilometri, pana la Timisoara, pune in pericol de contaminare inclusiv personalul de pe ambulante, cel al ISU si chiar al spitalului.

"Am depus solicitari la Ministerul Sanatatii, la Prefectura Timis, la DSP Timis si ale celorlalte judete. Ne dorim ca fiecare judet sa-si gestioneze pacientii proprii si sa-si puna in aplicare planurile albe ale fiecarui judet in parte, care deja de o luna sunt taraganate. Nu cred ca este normal si firesc medical si uman ca un singur spital din Timisoara sa deserveasca toate cele patru judete.

Nu cred ca este firesc sa transporti pacienti, din punct de vedere epidemic infectati, si sa expui intregul echipaj al ambulantei, al SMURD, intr-o deplasare de sute de kilometri. Un pacient a si decedat pe drum de la Arad. Am inteles ca la inceputul pandemiei, cand au fost putine cazuri si nu au fost cu severitate mare, am reusit sa absorbim si sa facem managementul acestor cazuri. Acum suntem in fata unor situatii in care trebuie sa facem ceva, nu putem merge mai departe doar cu 'o sa'.

Medicii nostri trateaza orice fel de tip de pacient, dar nu se poate ca doar medicii din Spitalul 'Victor Babes' din Timisoara sa trateze, iar cei din toate celelalte judete sa se spele pe maini si sa considere ca problema e rezolvata, ca i-au trimis pe pacienti la Timisoara. Un alt pacient, transportat din alt judet, a decedat in curtea spitalului nostru, nici nu a ajuns sa fie pus in salon. Ce facem? Ne batem joc unii de altii?", a detaliat dr. Voichita Lazureanu.

Managerul Spitalului "Victor Babes" Timisoara a mai subliniat ca toti pacientii cu coronavirus care ajung aici au nevoie si de asistenta ATI, care nu poate face fata unui aflux de pacienti si din alte judete.

"Noi avem noua paturi ATI, din care cinci sunt deja ocupate, iar dintre acestea, trei sunt ocupate de pacienti din alte judete. In aceasta dupa-amiaza vor fi gata si analizele de prima tura de azi si sunt convinsa ca vor mai fi si altii. Nu consider ca e normal ca un pacient de pe o terapie intensiva dintr-un alt judet, intubat, ventilat, sa fie adus la Timisoara, sa expuna si personalul de aici si de pe ambulanta si ISU, doar pentru ca autoritatile din respectivul judet nu vor sa-si asume raspunderea pentru eventuale mortalitati. Acum, din toti pacientii pe care-i avem la noi (nu doar cei noua de la ATI n.red.) doar un sfert sunt din Timis, ceilalti din alte judete", a explicat Voichita Lazureanu.

Ea a mai aratat ca la o luna de la primul caz de coronavirus inca nu exista un alt centru de testare COVID in vestul tarii decat la Timisoara, iar biologii spitalului "Victor Babes" Timisoara lucreaza nonstop de mai bine de o luna.

"Sistem medical de ingrijire a pacientilor exista in fiecare judet. Trebuie doar ordonat si prioritizat. Asa cum a putut sa faca spitalul din Timisoara si DSP Timis, sa fie gata acest plan alb, de doua saptamani. Stam cu el in asteptare, doar pentru ca celelalte judete nu se pot organiza; nu cred ca este firesc, mai ales in situatie de urgenta medicala.

Avem ceea ce ne trebuie, avem donatii, lumea a fost extraordinara si a ajutat, dar mi-e greu sa cred ca si acesti oameni nu au donat prioritar pentru pacientii din judetul Timis. Am rezistat o luna pe cont propriu, pe resursele noastre, suport medical, absolut toti au stat aici sa faca comenzi, sa aduca necesarul din toate partile, este un consum enorm si financiar, pe care sunt convinsa ca fiecare judet in parte il putea face", a conchis Voichita Lazureanu.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia epidemiei COVID-19: LIVE - Avem peste 1.000 de cazuri de coronavirus si ministru nou la Sanatate. Guvernul a schimbat modelul de declaratie cu care putem iesi din casa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#spital Timisoara pacienti Covid alte judete , #coronavirus