Ministerul Sanatatii a facut protocolul pentru mortii de coronavirus: Doar doua rude pot vedea persoana decedata, in costum de protectie

Sambata, 14 Martie 2020, ora 20:20
15304 citiri
Ministerul Sanatatii a facut protocolul pentru mortii de coronavirus: Doar doua rude pot vedea persoana decedata, in costum de protectie
Foto: Arhiva Ziare.com

Protocolul privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus, aprobat printr-un ordin al ministrului Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial vineri, 13 martie, prevede o serie de masuri de protectie extrem de stricte in ceea ce priveste pregatirea trupurilor neinsufletite in vederea inhumarii.

Cel mult doua persoane dintre apartinatorii decedatului (rude, prieteni) pot vedea cadavrul si doar imbracati cu echipament de protectie, conform Protocolului specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS - CoV2), document semnat de secretarul de stat Horatiu Moldovan.

Trupurile neinsufletite sunt pulverizate cu produse biocide si introduse in saci, care sunt de asemenea pulverizati cu substante de tipul celor amintite, inainte de a fi introdusi in sicrie ce urmeaza a fi inchise si sigilate. Inhumarea sau, dupa caz, incinerarea se va efectua in cel mai scurt timp.

"Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infectiei COVID-19 confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se autopsiaza.

Cadavrul va fi asezat intr-un sac impermeabil dublu si ermetic inchis cu fermoar si va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe baza de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafete in concentratiile si la timpul de expunere recomandate de producator si specificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus in frigider la morga spitalului/institutiei de medicina legala in asteptarea derularii procedurilor specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare", se preziceaza in documentul mentionat.

Toate suprafetele cu care intra in contact cadavrul transportat in sac inchis ermetic (lift, targa) catre morga vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafete).

Personalul implicat in manipularea cadavrului si a obiectelor persoanei decedate, potrivit atributiilor, va purta echipament individual de protectie format din combinezon complet, protectoare faciale (masca cu vizeta, masti chirurgicale si protectoare oculare), doua randuri de manusi latex si cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Spalatul mainilor cu apa calda si sapun este obligatoriu dupa fiecare manopera, iar ulterior se va face dezinfectia mainilor cu produse biocide de tip TP1, destinate dezinfectiei mainilor prin frecare.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

Recunoasterea mortului, cu echipament de protectie

Apartinatorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protectie de unica folosinta, pus la dispozitie gratuit de catre unitatea sanitara in care a fost internat pacientul, constand in halat de unica folosinta din material tesut sau impermeabil la apa, masca faciala, botosi (protectii incaltaminte) si manusi, in situatia in care trebuie sa intre in contact direct cu cadavrul.

"Cel mult doua persoane dintre apartinatorii decedatului pot vedea cadavrul numai dupa ce imbraca echipamentul de protectie. Apartinatorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. In caz de identificare pozitiva, vor semna o declaratie si se va completa intr-un registru special dedicat.

Personalul implicat in manipularea cadavrului pulverizeaza produse biocide de tip TP22 sau solutie de formaldehida peste cadavru, apoi il introduce in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a cadavrului in sac, se pulverizeaza produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fina.

Ulterior, acesta se introduce in sicriu, urmand a se inchide si sigila capacul sicriului.

Familia este cea care aduce sicriul in care se pune cadavrul.

Din acest moment si pana la inhumare, sicriul va ramane inchis, fiind interzisa orice actiune de deschidere a acestuia. Inhumarea/incinerarea se va efectua in cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat", se specifica in document.

La randul lor, apartinatorii care au intrat in contact direct cu cadavrul se spala obligatoriu pe maini cu apa calda si sapun, dupa care se dezinfecteaza cu produse biocide de tip TP1.

In ceea ce priveste transportul cadavrelor catre institutiile de medicina legala, in cazul decesului la domiciliu sau in spatii publice, in care exista suspiciune de deces ca urmare a infectiei CODIV-19, nu se ridica cadavrul, ci se apeleaza numarul de urgenta 112.

Transportul se realizeaza cu respectarea acelorasi norme de protectie, in sac inchis ermetic si cu mijloace de transport autorizat.

Angajatii serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului si nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de imbalsamare asupra cadavrului contaminat in urma infectiei cu noul coronavirus, fiind si pentru ei obligatorie, dupa fiecare manipulare, spalarea mainilor cu apa calda si sapun, urmata de dezinfectia cu produse biocide de tip TP1.

"Persoanele care manipuleaza si transporta cadavrul vor lua in considerare respectul fata de demnitatea umana, orice activitate sau actiune asupra corpului unei persoane decedate avand la baza grija si respectul cuvenit unei fiinte umane decedate", se precizeaza in document.

In cazurile in care se dispune autopsierea cadavrului, in conformitate cu art. 185 din Codul de Procedura Penala, aceasta se va desfasura intr-un spatiu destinat cazurilor cu risc biologic, care va avea un circuit separat si in care se va intra doar respectand masurile de protectie descrise mai sus.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#protocol deces coronavirus Romania, #cazuri COVID 19 Romania , #coronavirus