Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

"Tsunami" de bolnavi de Covid-19 la Londra; respectarea izolarii, pusa la grea incercare

Joi, 26 Martie 2020, ora 20:42
12325 citiri
"Tsunami" de bolnavi de Covid-19 la Londra; respectarea izolarii, pusa la grea incercare
Foto: Arhiva Pixabay.com

Epicentrul in Regatul Unit al epidemiei cauzate de noul coronavirus - Londra - se confrunta cu un "tsunami" de bolnavi grav in spitalele sale, in timp ce respectarea izolarii generale este pusa la grea incercare, relateaza AFP.

Raspandirea Covid-19 a accelerat in ultimele zile - 463 de morti si 9.529 de contaminari inregistrate oficial - si a obligat Guvernul sa ordone luni seara populatiei sa stea acasa.

Numeroase cazuri sunt depistate in capitala britanica, una dintre cele mai mari metropole europene, unde serviciile spitalicesti au tras semnalul de alarma.

Dupa ce si-au crescut "masiv" capacitatea de primire si de terapie intensiva in ultimele saptamani, institutiile spitalicesti urmeaza sa se confrunte cu "o explozie" a numarului "pacientilor grav bolnavi", "un fel de tsunami continuu", a declarat la BBC un reprezentant al serviciului public de sanatate, Chris Hopson.

Aceasta tensiune este accentuata de faptul ca proportia membrilor personalului care acorda ingrijiri absenti din cauza bolii este de "30%, 40%, si in unele locuri chiar de 50%", a continuat Hopson, care evoca un nivel al absentei "fara precedent".

Pentru a face fata urgentei situatiei, Guvernul a anuntat deschiderea, saptamana viitoare, a unui spital de campanie de 4.000 de paturi intr-un centru de conferinte londonez.

Presa britanica scrie ca aproximativ zece asemenea structuri provizorii suplimentare ar putea fi puse pe picioare in intregul Regat Unit.

Obiectivul este sa se evite un "scenariu italian" - cu spirale depasite, care ar insemna o crestere a mortalitatii.

"Speram ca, poate in trei saptamani, masurile sa inceapa sa aplatizeze curba (numarul de contaminari)", a comentat la BBC Neil Ferguson, un om e stiinta care consiliaza Guvernul cu privire la virus.

Metrourile sunt intesate

Insa este totodata necesar, potrivit autoritatilor, ca britanicii sa respecte masurile de izolare.

Numai magazinele care vand bunuri esentiale - alimente sau medicamente - sunt deschise. Adunarile de peste doua persoane in spatiul public sunt interzise.

Insa, in metroul din Londra, era imposibil joi dimineata sa se respecte consemnul mentinerii unei distante de doi metri intre persoane. Frecventa circulatiei metrourilor a fost redusa puternic, ceea ce a condus la supraaglomerarea ramelor aflate in circulatie, lucru care i-a determinat pe calatori - inclusiv infirmieri - sa-si exprime furia pe retele de socializare.

Alti londonezi profita de soarele de primavara pentru a se plimba in parcuri. Potrivit postului Sky News, politia a procedat la dispersari in mai multe randuri in cartierul Shepherd's Bush si a subliniat faptul ca izolarea "nu inseamna vacanta".

Criticate din cauza lipsei de claritate cu privire la iesirile autorizate, autoritatile sunt criticate si din cauza unei cantitati considerate insuficienta de echipament personal de protectie (PPE) disponibile pentru ingrijitori si, pentru moment, a testelor de depistare.

Imediat, pentru a face fata penuriei de ventilatoare medicale, ele au comandat 10.000 la Dyson, a anuntat joi acest cunoscut grup care produce aspiratoare fara sac.

Productia urmeaza sa inceapa dupa obtinerea autorizarilor, a precizat intreprinderea, care a raspuns apelului adresat de Guvern industriasilor de a-si converti productia, intr-un efort colectiv fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial.

Secretarul de stat al Sanatatii Edward Argar a declarat la BBC ca Regatul Unit dispune in prezent de 8.000 de aparate de respiratie artificiala.

Pe plan economic, dupa ce a anuntat implementarea unor dispozitive fara precedent de sustinere a intreprinderilor si salariatilor afectati, ministrul Finantelor Rishi Sunak urma sa anunte joi masuri in vederea ajutorarii muncitorilor independenti, afecati din plin de paralizia economiei.

In vederea participarii la lupta impotriva raspandirii epidemiei, aproximativ 560.000 de oameni s-au inscris ca voluntari la Serviciul National britanic de Sanatate (NHS).

Britanicii sunt invitati sa aplaude joi, la ora locala 20.00 (22.00, ora Romaniei), de la balcon, din gradina sau din usa personalul care acorda ingrijiri, urmand exemplul altor tari.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia epidemiei COVID-19: LIVE - Avem peste 1.000 de cazuri de coronavirus si ministru nou la Sanatate. Guvernul a schimbat modelul de declaratie cu care putem iesi din casa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#coronavirus Londra masuri, #spitale campanie Londra covid, #masuri izolare Londra , #coronavirus