Un cetatean roman a cerut sa fie repatriat din Wuhan, zona afectata de noul coronavirus. UE suporta mare parte din costuri

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 18:15
5084 citiri
Un cetatean roman a cerut sa fie repatriat din Wuhan, zona afectata de noul coronavirus. UE suporta mare parte din costuri
Foto: Facebook / Reprezentanta CE in Romania

Un cetatean roman a cerut sa fie repatriat din Wuhan (China), zona afectata de noul coronavirus, alti doi romani, dintr-o localitate a aceleiasi provincii, Hubei, fiind in contact cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin angajatorul lor.

MAE precizeaza ca cetateanul roman care se afla in orasul Wuhan si-a exprimat intentia pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise si inregistrate in evidentele institutiilor europene si ale partenerilor pentru facilitarea deplasarii catre Romania.

In ceea ce priveste ceilalti doi cetateni romani care se afla intr-o alta localitate din provincia Hubei, Ambasada Romaniei la Beijing "mentine contactul in permanenta cu angajatorul acestora si cu autoritatile chineze pentru identificarea unei modalitati optime de repatriere, avand in vedere restrictiile impuse in zona", mai precizeaza MAE.

Ambasada Romaniei la Beijing este in contact permanent atat cu cei trei cetateni romani care se afla in provincia Hubei, cat si cu reprezentantii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate in Republica Populara Chineza, in vederea gestionarii situatiei mentionate.

Totodata, MAE este in legatura nemijlocita cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de Externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene si cu organismele europene relevante, in vederea realizarii unui schimb de informatii in timp real si a intreprinderii masurilor necesare in vederea repatrierii cetatenilor romani aflati in Republica Populara Chineza.

In context, MAE subliniaza ca poate asigura asistenta si sprijin pentru revenirea in tara a persoanelor care solicita acest lucru.

De altfel, Reprezentanta CE in Romania a anuntat miercuri dupa amiaza ca s-a decis ca "UE va suporta 75% din costul de repatriere".

"Peste 600 de cereri de repatriere au fost inregistrate pana acum, din urmatoarele tari: Romania, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Letonia, Olanda", mai precizeaza sursa citata.

Reamintim ca la Bruxelles a fost activat Mecanismul de Protectie Civila pentru repatrierea europenilor din China, din cauza coronavirusului.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat miercuri ca pana acum s-au inregistrat la nivel european " 4 cazuri in Franta, 4 in Germania si niciun alt caz confirmat in restul Europei".

"Din fericire, in tara noastra nu avem niciun caz confirmat, au existat mai multe suspiciuni", a adaugat ministrul.

Date de contact

Datele de contact ale Ambasadei Romaniei la Beijing sunt puse la dispozitia comunitatii romanesti din Republica Populara Chineza, iar telefonul de urgenta al misiunii se afla permanent in grija unui diplomat. De asemenea, pentru o buna cunoastere a situatiei cetatenilor romani aflati pe teritoriul chinez, reprezentantii misiunii apeleaza cu regularitate si transmit mesaje persoanelor aflate in zona de focar si in regiunile din proximitate, fiind la curent cu situatia cetatenilor romani din zona, afirma MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda amanarea calatoriilor in provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), pana la normalizarea situatiei, in contextul focarului de pneumonie virala (coronavirus) din aceasta tara.

Totodata, MAE recomanda cetatenilor romani care se afla deja in R.P. Chineza sa urmeze masurile de precautie si igiena recomandate in aceste situatii si sa evite deplasarea in locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum si contactul cu persoane bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii, se arata pe site-ul ministerului.

Cetatenii romani care se afla pe teritoriul acestui stat sunt sfatuiti: sa respecte cu strictete anunturile si recomandarile autoritatilor locale; sa urmareasca mass-media locale pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; sa isi incheie asigurare de calatorie, medicala si de viata.

Pentru informatii suplimentare legate de prevenirea contaminarii, cetatenii romani pot accesa site-urile dedicate ale Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) si Centrului European de Control si Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu).

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarea inregistrarii prezentei cetatenilor romani in strainatate la cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular roman, ca instrument de sprijin pentru coordonarea actiunilor de protectie consulara.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Beijing: +861065323616, Consulatului General al Romaniei in Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong: +85225233813, +85225233817 si Consulatului General al Romaniei la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani, care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie telefoanele de permanenta ale misiunii diplomatice a Romaniei in R.P. Chineza +8618611737488, Consulatului General al Romaniei la Shanghai: +8613701949075 si Consulatului General al Romaniei in R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet: beijing.mae.ro, shanghai.mae.ro, hongkong.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#roman repatriat China coronavirus, #romani Wuhan repatriere , #coronavirus