Companiile aeriene cer sprijin financiar de urgenta, din cauza noilor restrictii de calatorie impuse de Trump

Vineri, 13 Martie 2020, ora 09:31
5192 citiri
Companiile aeriene cer sprijin financiar de urgenta, din cauza noilor restrictii de calatorie impuse de Trump
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile aeriene au cerut, joi, sprijin financiar de urgenta din partea guvernelor, din cauza noilor restrictii de calatorie impuse de Statele Unite pe rutele cu Europa care au rolul sa combata pandemia de coronavirus.

Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (IATA) a cerut guvernelor sa analizeze acordarea unor linii de creditare, reducerea costurilor de infrastructura si reducerea taxelor, transmite Reuters.

Restrictionarea calatoriilor intre SUA si majoritatea continentului european, anuntata miercuri seara de presedintele american Donald Trump, agraveaza problemele sectorului aviatic care au inceput dupa aparitia in China a noului coronavirus.

Citeste si UE denunta interzicerea calatoriilor din Europa impusa de Trump. MAE spune ca nu se refera la romani

"In lipsa unei linii de finantare din partea guvernelor, vom avea o criza financiara in sector, pe langa urgenta de sanatate publica", a declarat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Actiunile companiilor aeriene au scazut puternic in ultima eperioada, pe fondul ingrijorarilor in crestere legate de viabilitatea financiara a sectorului.

Norwegian Air a anuntat ca va renunta la 4.000 de curse si va concedia temporar pana la jumatate dintre angajati, din cauza pandemiei de coronavirus, in timp ce Delta Air Lines va anula zborurile pe opt rute dintre SUA si Europa, incepand de vineri.

Aeroporturile americane au informat Casa Alba ca anticipeaza pentru acest an pierderi de cel putin 3,7 miliarde de dolari, o estimare facuta inainte de ultimele restrictii catre Europa.

Restrictiile care vor fi aplicate timp de 30 de zile vor perturba semnificativ traficul transatlantic, care este esential pentru profiturile operatorilor aerieni europeni si americani importanti, potrivit analistilor.

Rutele respective genereaza 20%-30% din veniturile operatorilor europeni importanti si majoritatea profiturilor acestora, a avertizat un analist al Credit Suisse, Neil Glynn.

Glynn a adaugat ca operatorii aerieni vor fi nevoiti probabil sa faca taieri mai accentuate ale capacitatii decat cele ordonate.

Actiunile operatorilor europeni si americani au scazut puternic, miercuri, in urma anuntarii noilor restrictii. Titlurile Delta au scazut cu 15%, iar United Airlines cu 18%, in timp ce actiunile American Airlines au scazut cu 9%.

Titlurile Air France-KLM au scazut cu 12,7%, IAG, compania mama a British Airways, cu 16%, iar Lufthansa cu 14%. Actiunile Norwegian Air au scazut cu 33%, iar cele ale Icelandair, dependenta de SUA, cu 23%.

SUA au interzis calatoriile pe rutele catre 26 de tari din zona Schengen, care exclude Marea Britanie si Irlanda, masura similara cu restrictiile impuse pe ruta China, care au intrat in vigoare pe 1 februarie si nu se aplica rezidentilor americani si familiilor lor.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#companii aeriene pierderi coronavirus, #pierderi economice coronavirus , #coronavirus