Coronavirus: Care sunt grupurile cele mai vulnerabile si de ce?

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:22
14287 citiri
Coronavirus: Care sunt grupurile cele mai vulnerabile si de ce?
Foto: Arhiva Pixabay

Barbatii, femeile si copiii se infecteaza la fel de des cu noul coronavirus, dar urmarile sunt foarte diferite. Cel mai mult conteaza varsta, bolile cronice, dar si sexul.

Noul coronavirus se va raspandi rapid in urmatoarele saptamani si luni, a avertizat renumitul virolog german Christian Drosten de la clinica Charite din Berlin. Pana la doua treimi din populatia Germaniei s-ar putea sa se infecteze.

Vestea buna e insa ca, in marea majoritate a cazurilor, infectia nu va duce la o imbolnavire grava. In plus, majoritatea oamenilor vor dezvolta deja anticorpi impotriva SARS-CoV-2 pana in toamna, cand va incepe noul val de raceli si gripe.

De ce trebuie protejate mai ales persoanele in varsta?

Batranii sunt deosebit de periclitati in contextul coronavirusului. In China, doar 0,2 la suta dintre persoanele infectate de sub 40 de ani si-au pierdut viata in urma bolii pulmonare cauzate de coronavirus, comparativ cu 8 la suta dintre cei cu varste intre 70 si 79 de ani si 14,8 la suta dintre persoanele de peste 80 de ani.

Asadar, in urmatoarele saptamani si luni, trebuie protejati mai ales batranii, in special cei care sufera si de alte boli. Ei ar trebui sa evite adunarile mari, concertele sau chiar si intrunirile unei asociatii din care fac parte.

Nu apelati la bunici pentru supravegherea nepotilor in situatii de exceptie, cum ar fi carantina la domiciliu. Ar fi bine ca rudele mai tinere sa-i ajute pe batrani la cumparaturi, pentru ca acestia sa evite supermarketurile aglomerate.

Ce fel de boli cresc riscurile in contextul unei infectii cu coronavirus?

Aproape toti pacientii care au decedat erau deja bolnavi inainte de a se infecta cu noul virus. Potrivit analizelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), efectuate pe baza cazurilor din China, cei mai expusi sunt batranii care sufera de boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, boli ale sistemului respirator si cancer.

De ce evolutia bolii e adesea mai grava la barbati decat la femei?

Potrivit OMS, boala pulmonara cauzata de noul coronavirus a facut mai multe victime in randurile barbatilor.

In China, rata medie a mortalitatii a fost de 2,8 la suta la pacientii de sex masculin, comparativ cu 1,7 la suta la cei de sex feminin. Raportul era asemanator in 2003, in cazul epidemiei de SARS din Hongkong. Chiar si gripa "normala" evolueaza, de obicei, mai grav la barbati.

Sistemul imunitar al femeilor este mai rezistent decat cel al barbatilor, in special datorita estrogenului, un hormon feminin care ajuta la lupta mai rapida impotriva agentilor patogeni.

In plus, exista si motive genetice pentru aceste diferente, a explicat virologul molecular german Thomas Pietschmann, in dialog cu DW: "Unele dintre genele relevante pentru sistemul imunitar, de pilda cele care recunosc agentii patogeni, sunt codate pe cromozomul X. Pentru ca femeile au doi cromozomi X si barbatii doar unul, ele au un avantaj in lupta impotriva bolilor."

Conteaza foarte mult si stilul de viata: adesea, femeile traiesc mai sanatos decat barbatii. In China fumeaza 52 la suta dintre barbati si mai putin de 3 la suta dintre femei. Cand plamanii sunt deja afectati de consumul de nicotina, orice boala a cailor respiratorii evolueaza mai grav - nu doar infectia cauzata de coronavirus.

De ce sunt mai rezistenti copiii?

In mod surprinzator, copiii nu se numara printre grupurile cele mai vulnerabile in contextul coronavirusului.

Din fericire, nu a existat niciun singur copil infectat care sa fi murit in urma acestei boli pulmonare.

Copiii care se infecteaza au doar simptome usoare sau nu se imbolnavesc deloc. Oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie clara in privinta cauzelor. Multi medici presupun ca, in cazul copiilor foarte mici, isi face efectul "sistemul nespecific" cu care sunt nascuti.

Ca protectie impotriva primilor agenti patogeni, mama ii ofera bebelusului prin intermediul laptelui matern propria ei protectie imunitara specifica. Din acest sistem de aparare innascut fac parte, spre exemplu, celule care ataca toti agentii patogeni care patrund in corp prin mucoase sau prin piele.

De obicei, aceasta "imunizare pasiva" e suficienta pana cand copiii isi dezvolta propriul sistem imunitar de aparare specific. Chiar si mai tarziu, sistemul imunitar e capabil sa "invete" si sa se dezvolte cand apar noi agenti patogeni.

Alexander Freund

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#grupe varse coronavirus, #persoane predispuse coronavirus , #coronavirus