Ziare.com

Coronavirus si esecul globalizarii

de Mircea Cosea, profesor universitar
Sambata, 29 Februarie 2020, ora 08:30

   

Coronavirus si esecul globalizarii
Mircea Cosea
Epidemia de coronavirus ar putea avea o consecinta importanta in plan geoeconomic in sensul in care se va putea pune sub semnnul intrebarii valabilitatea modelului neoliberal al globalizarii.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Asa dupa cum se stie, ansamblul economiei mondiale este guvernat de legile si principiile neoliberale ale liberei circulatii a factorilor de productie pe intreaga arie a pietei mondiale. Acest model de dezvoltare se bazeaza pe internationalizarea fluxurilor de aprovizionare, productie, marketing si distributie, asigurand intre tarile participante relatii de win-win, adica toti castiga chiar daca nu in masura egala.

O caracteristica a acestui model este fenomenul delocalizarii, prin care marile companii si-au mutat centrele de productie in tari sau zone cu capacitate mai mare de valorificare a capitalului, in primul rand prin valoarea mai scazuta a fortei de munca.

Acest fenomen este principala explicatie a avalansei de investitii pe care marele capital european, american si japonez a declansat-o in China, mai ales dupa anii 1980. Drept consecinta, China a devenit a doua putere economica a lumii, capatand in secolul XX titlul de "Fabrica lumii", dupa ce in secolul XIX, Marea Britanie era considerata "Atelierul lumii".

La Congresul Asociatiei Mondiale a Economistilor din 2011 de la Beijing, Joseph Stiglitz spunea in discursul de deschidere: "Nu exista pe tot globul cineva care sa nu aiba ceva 'made in China', fie el laptop, camasi sau periuta de dinti".

Poate ca acum, laureatul Premiului Nobel ar fi adaugat pe langa cele de mai sus si mastile sanitare, caci acesta este produsul "made in China" care a atras atentia intregii lumi asupra pericolului concentrarii productiei doar intr-o singura tara.
A aparut in toata hidosenia sa pericolul dependentei totale a economiei globale de unul sau foarte putini producatori ai unui produs, fie el atat de simplu si banal cum este masca sanitara.

Dependenta globala a unora fata de altii pe lantul sau fluxul de productie a pricinuit si alte pierderi sau crize locale si de produs de la declansarea epidemiei din China, dar nu au avut un impact emotional atat de mare ca cel al "crizei mastilor sanitare".

Aproximativ 94% din exporturile Chinei sunt produse fabricate, iar 48% din aceste exporturi sunt utilaje si echipamente de transport, 27% sunt echipamente electronice si de telecomunicatii. Textilele si imbracamintea reprezinta acum doar 5%, in scadere fata de 15% in 2005. In 2019, excedentul comercial al Chinei a fost de 421 de miliarde de dolari, cel mai mare din 2016, in ciuda celor trei ani de razboi comercial cu Statele Unite.

Industria auto din China a devenit prima din lume si acum reprezinta o treime din productia globala. Ca si in tarile industrializate istorice, industria auto din China atrage mii de co-contractori in otel, sticla, materiale plastice si cauciuc, mecanica si electronica. Incetinirea vanzarilor de vehicule are un impact asupra intregului lant.

China a devenit, de asemenea, un furnizor de componente pentru intreaga industrie globala. China exporta piese si accesorii auto in valoare de 70 de miliarde de dolari, din care 20% in Statele Unite. Inchiderea fabricii Hyundai din Coreea de Sud din cauza esecului furnizorilor chinezi de cabluri electrice ilustreaza aceasta noua interdependenta. Mai multi producatori sunt in aceasta situatie anuntand inchiderea fabricilor din Asia (Proton in Malaezia) in urmatoarele zile.

Principalele tari afectate de perturbarile din China sunt vecinii sai din Asia de Sud-Est, dar pierderile de productie afecteaza si producatorii europeni din China, precum Volkswagen (care a produs 3 milioane de vehicule in 2019) si BMW. Wuhan este sediul Dongfeng, al doilea cel mai mare producator auto din China avand asocieri de productie cu Renault, Nissan si Honda. Nissan produce 1,5 milioane de vehicule pe an si Honda 700.000.

Daca inchiderea fabricilor dureaza patru saptamani, se poate avea in vedere o potentiala pierdere a productiei de 8%, adica in raport cu productia de 25 de milioane de vehicule, aproximativ 1,9 milioane vehicule neproduse.

Pentru electronice la nivel mondial, China este principala sursa de aprovizionare. O companie ca Apple este total dependenta de productia din China: orice oprire in livrarea iPhone-ului, care reprezinta 61% din cifra sa de afaceri, are un impact imediat asupra cifrei de afaceri realizate la nivel mondial la acest produs flagship.

Deja Apple, care genereaza 15% din vanzarile sale in China, a inchis cele 42 de magazine din tara. Grupul L'Oreal, care este prezent in China din 1997 si a carui performanta din 2019 a fost alimentata in mare masura de materia prima chineza, anunta o scadere a dramatica a vanzarilor (30,5%).

Ce se va intampla in urma acestei situatii?

Este posibila constatarea esecului globalizarii prin incapacitatea ei de a asigura buna functionare a sistemului in conditiile blocarii unei verigi importante atat din punctul de vedere al relatiei import-export, dar si din punctul de vedere al locului esential ocupat de catre un producator (tara) pe fluxul de fabricatie al unui produs
(electronica, auto, medicamente).

S-ar putea ca reactia de raspuns sa fie accentuarea procesului de relocalizare a capitalului din tari cum este China spre tarile dezvoltate de origine a acestuia. S-au vazut astfel de cauzuri, dar nu ca urmare a dorintei de eliminare a monopolului de productie, ci ca urmare a unor presiuni sociale in tarile dezvoltate.

S-ar putea sa se revigoreze politicile de asa numita "independenta si siguranta nationala", specifice modelelor comunisto-autarhice prin care se dorea producerea in tara a cat mai multor produse si sortimente pentru a micsora importul si elimina eventuale presiuni politice straine in conditionarea importurilor.

S-ar putea sa asistam la nivelul Parlamentului European la aparitia unor demonstratii de suveranism cu accente de euroscepticim si patriotism economic sub pretextul necesitatii limitarii investitiilor in exterior si a conditionarii accesarii fondurilor europene, dar si o posibila revigorare a miscarilor antiglobalizare.

S-ar putea sa nu se intample nimic, marele capital si multinationalele considerand ca avantajele modelului neoliberal sunt mai mari pe termen lung fata de pierderile suferite conjunctural, fie ele chiar de natura epidemiologica.

Noi, romanii, ar trebui totusi sa fim atenti la ce se intampla, deoarece una dintre cele mai perverse si periculoase trasaturi ale economiei noastre este imensa dependenta pe care o avem in relatiile economice internationale fata de doar cateva tari vest europene.

Nu este vorba doar de mastile sanitatre, ci de baza alimentatiei noastre. Cum sa nu te sperie faptul ca importam peste 60% din carnea de porc, peste 70% din fructe si legume si aproape 80% din medicamente?!

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5665 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lasa, domnule povestea "coronavirusul si globalizarea"!

E o alaturare fortata. Omenirea a trecut mereu prin pandemii si cand economia mondiala nu era globalizata. Epidemiile de ciuma din Evul mediu, de holera si alte maladii contagioase s-au lasat cu milioane de victime pe toate continentele. In epoca moderna, gripa spaniola a facut ravagii, apoi SARS, gripele porcine, aviare, ebola si altele. Cum au venit, asa au trecut, iar economia a ramas in picioare, globalizata sau nu.
Virusuri si bacterii au circulat si vor circula pana la sfarsitul lumii. Conteaza prevenirea si tratarea bolilor produse de ele, limitarea efectelor lor si eradicarea prin dezinfectie, vaccinare si alte metode pe care le va aduce viitorul. N-o sa prabusasca globalizarea pentru asta, dimpotriva, se va intensifica.
Doar comunistii ar dori (in frunte cu domnul autor) un esec al globalizarii, sa-si poata controla cetatenii si informatia. Cea din urma e cheia de bolta, s-o falsifice si s-o manipuleze in interes propriu si de gasca. Asta nu se va intampla, oricat isi doresc dictatorii actuali sau in devenire. Ca o ironie a sortii, coronavirsuul a aparut intr-o tara comunista, semidictatoriala si semilibera, unde diriguitorii au incercat mintirea si manipularea opiniei publice internationale, in pur stil ceausist. Si in Rusia la fel s-ar fi intamplat, daca izbucnea acolo. Si la noi, tot asa se incerca ascunderea gunoiului sub pres, ca un reflex pavlovian ramas din comunism.

 

Globalizarea ecuatiilor de miscare ale oamenilor

Globalizarea o sa si vada de treaba, e implacabila, e un proces natural, chit ca nu pare a fi asa.

vinovatul e omul, nu coronavirusul.
daca omul se misca dupa o ecuatie prestabilita, coronavirusul nu ar fi avut succes.

prin urmare cea care va suferi modificari va fi fix ecuatia de miscare a omului, care va deveni nu doar cunoscuta ci si una setata matematic.

miscarile oamenilor influenteaza procesul de Globalizare, dar ele sint libere. uite ca nu mai pot fi asa, pentru ca ecuatia de miscare a Lumii Mari e definita matematic.
prin urmare tot matematic vor trebui sa fie definite si miscarile oamenilor.

a mai ramas de globalizat...omul.
asta inseamna ca in curind omul se va misca pe o ecuatie globala, adica va verifica ecuatia sistemului numit Lumea Mare. bine, la inceput va verifica si ecuatia asta, dar incet-incet o va verifica numai pe asta.

Globalizarea nu e o tacaneala, ci un proces extrem de bine definit, natural, implacabil, nenegociabil.

acest proces tinde catre manifestarea unui Intreg.
acest Intreg se poate manifesta exclusiv daca intre om si Lumea Mare exista armonie.

omul apartinea natiei lui. azi, tinde sa nu se mai inchine natiei. dar asta nu inseamna ca nu se va inchina cuiva, ci ca el se va inchina Lumii Mari.

oamenii vor simti, incet-incet, ca sint parte a unui Intreg.
si ca Intregul are legile lui de miscare, legi pe care omul va fi obligat sa le respecte, chit ca o va face cu placere.

ceea ce e clar e ca in Noua Lume, asta ce e in durerile facerii stind sa se nasca, omul va trai exclusiv daca e integrat in Integ.

nivelul la care a ajuns Lumea Mare e mai greu de priceput din prima. dar de priceput va fi priceput, pentru ca peste Lumea Mare se suprapune o jungla.
omul va fi ori in mijlocul junglei asteia or parte a Intregului.

pentru ca e simplu de ales, omul, alegind, va beneficia de toate minunile, care si ele stau sa se nasca.
cui o sa i mai pese ca asta inseamna ca e parte a Intregului numit Lumea Mare, deci se va misca exclusiv dupa Legile Intregului?

 

Totdeauna

Exista si un revers al medaliei....

 

Globalizarea este un proces economic mondial fara intoarcere, aflat

inafara controlului unor tari sau blocuri economice, fiind de natura sistemica a capitalismului, care a "liberalizat" toate "resursele dezvoltarii": capitalul, forta de munca, antreprenoriatul, circulatia bunurilor, materiilor prime, etc., devenind imposibil de a determina sau influenta acest rezultat obiectiv al societatii economice omenesti, care este circuitul mondial economic, industrial si comercial liber.
O epidemie, pandemie sau orice altceva vine si trece, omenirea platind pretul uman pentru o evolutie generala a societatii economice moderne cu propriile legi, evolutii si neajunsuri, pe care n-o va putea controla omul pina la stadiul in care vor lua fiinta blocuri economice unificatoare continental ca UE, care la rindul lor vor crea cindva un stat politic, economic si social mondial.
Abia atunci omenirea va putea controla ceeace azi este necontrolabil, adica fenomenul pe care il denumim globalizare - in masura in care evolutia ei nu va genera ceva la fel de necontrolabil...
In ce priveste Romania, speranta este ca aceasta "criza a globalizarii"- cum o defineste in mod corect autorul articolului - sa aiba o durata cit mai scurta, incit prejudiciile aduse tarii sa fie reduse si provizorii.
Poate acum, mai mult ca altadata, partidele politice trebuie sa se gindeasca serios la un "proiect de tara" care sa inlature nu doar efectele dezindustrializarii si populismului economic, ci mai ales pierderile datorate acestei crize.Datoria a devenit pur "partinica", deoarece guvernul este (si va fi in continuare) ca si inexistent pina dupa alegerile anticipate sau la termen.

 

Nu numai al globalizarii.....

Concentrarea populatiei in orase uriase, cresterea populatiei peste masura, mentinerea culturilor arhaice, etc....Astea toate maresc substantial sansa de epidemii pandemice.

 

esecul globalizarii !?

Globalizarea este un proces firesc al dezvoltarii societatii.
Esecul este al politicienilor si al mass mediei partinitoare.
Poate apare un articol si despre cum ar fi fost fara globalizare.

 

liviu_69, pai ar fi ca dracu', vorba unui clasic in viata!

Sa ne imaginam ca Romania ramanea in sistemul politic izolat gandit de comunisti, mai concret de Ceausescu,ca nu am fi intrat in UE si NATO! Ce presupunea acest lucru?
In primul rand eram subdezvoltati tehnologic, eram necompatibili total cu restul tarilor din imprejur! Sa ne amintim de autoturismul Dacia, in prima faza, cand l-am preluat de la francezi si cum a ajuns dupa 25 de ani fabricat la noi... In loc sa-l perfectionam, l-am pus total pe butuci!
Apoi sa ne amintim cum aratau marile uzine, in ce conditii lucrau muncitorii acolo, cu ce eforturi fizice, in frig si ce calitate aveau marfurile produse acolo. Produceam tehnologie grosiera cu consum mare de energie si de calitate indoielnica.
Chiar daca astazi suntem in mare masura angajatii unor multinationale, pentru mana de lucru ieftina, se produce o schimbare majora in sensul ca ne apropiem ca gandire de cei care ne "exploateaza" acum! Ca sa nu mai vorbim de milioanele de romani care deprind firesc modelul tarilor dezvoltate. Prin astfel de etape au trecut si polonejii, spaniolii, portughezii si chiar italienii cu multi ani mai devreme.

Tot asa cum chinezii s-au dezvoltat intr-un ritm extraordinar prin intermediul investitiilor occidentalilor. Diferenta este ca ei traind in strutzo-camiala de regim comunist cu economie de piata, au trebuit sa respecte disciplina modelului statal si in plus au furat din mers tehnologia acelora, ba chiar au dus-o pe culmi concurentiale majore. Ma refer in IT, si dau doar exemplul Huawei!!!

In fine, pe scurt, noi am ars etapele pe care capitalistti vechi le-au parcurs intr-o suta de ani si poate ne apopiem de ei dupa cca 40 de ani! Bineinteles si datorita cuceririlor tehnologice in toate domeniile, dar mai ales in informatica si automatizare! Care nu puteau ramane doar la indemana celor puternici.
Desigur ca ar fi multe de spus, dar trebuie romane!!!

esecul? ba din contra!

pandemia exact asta dovedeste ca globalizarea exista si nu se mai poate opri

 

Exact d-le profesor,

Globalizarea fără "răzoare",poate aduce in situații ca această scăpare a unui virus dintr-o anume zonă a lumii, să intindă o plagă posibil și mai de neoprit.Ceea ce nu inseamnă că mișcările in relațiile comerciale,n-ar putea
să fie mult mai rapid stopate,la SEMNUL declanșării unui flagel și că oamenii,chipurile cu afaceri urgente,pot fi chiar părăsiți de un bun simț elementar la ceea ce este
in jurul lor.Dovezile prin care,deși anunțat un anume posibil pericol,nu pot să fie eludat nonșalant.
Și aglomerările urbane ar putea crea necazuri și iată ce previziuni se nasc atat edililor-autorități ale satului
ce sunt RESPONSABILE pentru viața comunităților...Mai ales prin prisma depozitării de fel de feluri exprimări ale INALTEI CIVILIZAȚII impachetate cat mai cochet.Plec de la
ce urmăream candva,ca profesor in zonele școlilor,avand numeroase dispute cu inși nepăsători.
Firesc,globalizarea ar putea fi protejată,inainte ca astfel
de cazuri,să demonstreze pericolul nesimțirii proliferări fără a gandi și urmările.Inclusiv intalniri culturale...
De luat aminte și importurile la care se referă domnul profesor și care deja ar fi putut greva la sănătatea unui public cam nepăsător pentru ei și copii.
Societatea UMANĂ are multe obligații și pentru protecție,
toate instituțiile angrenate in administrație,trebuie să fie RESPONSABILITATE,chiar prin dese aduceri AMINTE!

 

Jungla VS Lumea Mare

citeam zilele trecute ca o inteligenta artiiciala a disponibilizat o reteta pentru un antibiotic care s-a dovedit, fiind testat pe soareci, ca e....ceva de vis! eficienta lui depaseste orice asteptari.

e, uite, cam asta e viitorul.
deci...pe de-o parte Lumea Mare se misca printr o Jungla, pe de altaa parte Luema Mare devine capabila sa cistige toate bataliile care ar putea aparea in Jungla asta.

in curind, cam toate bolile vor avea leac. pare ciudat ce spun, dar treaba asta e implacabila, pentru ca e o dorinta a pamenilor exprimata de mii de ani, iar, se stie, dorintele se implinesc, e lege in Univers, chiar daca trebuie sa treaca mii de ani pina la implinirea lor.

deci pe de-o parte se va manifesta Jungla, cu pericole mai mari ca niciodata,
iar pe de alta parte se va manifesta Intregul numit Lumea Mare, care devine si el imbatabil, capabil sa cistige tot felul de batali, la limita chiar cu moartea, disponibilizind...visul de milenii, Nemurirea.

ce e clar e ca ori esti parte a Intregului, ori ramai al Junglei, unde...mori repede. poate e mai greu de inteles, dar pe cit de periculoasa va deveni Jungla, cu atit mai capabila va deveni Lumea Mare, ajungind sa fie capabila sa protejeze plenar, omul.

dar, pentru ca asta sa se intimple, omul va trebui sa se predea, plenar, Lumii Mari.
ce inseamna asta?
ca si va preda ecuatia de miscare, o va preda Lumii Mari.
adica...nu se va mai misca de...capul lui, ci in stricta rinduiala a Lumii Mari.

ce-a fost mai intai?
Dorinta de Nemurire? sau Cuantum Computer&Artificial Inteligence, adica 'echipa' care va disponibiliza Nemurirea?!

cu toate ca nu pare a fi asa, mai intai a fost dorinta de Nemurire, pe care oamenii si-au exprimat o...de cind e omul pe Pamant. prin urmare stim care e treaba Quantum Computer&Artificial Inteligence, ...Nemurirea.

Nemurirea va veni la pachet cu o Jungla. In care mori rapid.
Ori vei fi parte a Lumii Mari, inchinindu-te ei, plenar,
ori vei ramane in mijlocul Junglei, in care vei muri fara discutii.
Adica....vine Nemurirea, cum sa nu vina, dar vine la pachet cu Moartea, cu moartea la orice pas.
Spre ex, intr o situatie leita, dar viitoare, in care coronavirusul va fi inlocuit cu un virus ucigas, cei care vor scapa vor fi doar cei care apartin Intregului.
Sa apartii Intregului va insemna sa nu ti mai apartii.
Nu-ti mai apartii, ca ti ai predat, Lumii Mari, adica Intregului, ecuatia de miscare, dar...vei trai, ba chiar vei Nemuri:)))

Vremurile astea sint extrem de complexe, e greu sa le descilcesti, pe cauza-efect creca e chiar imposibil.

Povestea Vremurilor este:

Lumea Mare VS Jungla
Nemurirea VS Moarte

din povestea asta sintetizindu-se Esenta: Noul Om

Globalizarea omului inseamna manifestarea Noului Om, adica a omului integrat plenar in ecuatia de miscare a Lumii Mari.

 

Ba tocmai ca e dovada reusitei globalizarii

conceputa ca o premiza pentru o ordine mondiala in care individul nu mai exista, fiind inlocuit de turma condusa prin instincte si coercitie si care a devenit impovarator de mare pentru decidenti. Dintr-o turma numeroasa poate aparea un individ capabil sa rastoarne ordinea. Astfel, solutia este pastrarea unei turme controlabile, impartita in grupuri care pot fi echilibrate prin generarea de conflicte provocate voit in functie de interesele de moment. "Sociologia e binecuvintare sau blestem, depinde de cine o foloseste", spunea profesorul Boiangiu ( de care nu-si mai aduce aminte nimeni). Si dumnealui era PROFESOR nu functionar didactic, ministru si propagandist pe post de somitate.

 

e posibila Unificarea in 3...4....5 ani? ...e chiar probabila!:)))

exista tendinta sa proiectezi o lume unificata, adica o lume in care globalizarea s-a desavarsit, undeva intr un viitor foarte indepartat.

or nu e chiar asa. cu catalizaori potriviti, lumea mare isi desavarseste miscarea, astfel manifestindu se unificarea,...extrem de foarte rapid.

daca...mori singur in afara Lumii Mari, sari in barca lumii mari pe loc! sari...tu singur!:))), nu te obliga nimeni!:)))

daca alegerea e intre a muri garantat si nemurire, ia sa vezi ce coada se face la sarit in barca Lumii Mari!:))

deci...acest viitor indepartat in care se manifesta Unificarea, ar cam trebui reanalizat, pentru ca, cu catalizatori potriviti el se poate reduce la...citiva ani.

 

nu globalizarea este 'vinovata' sau afectata....

...ci MODUL de a face un anumit fel de globalizare...managementul slab,mediocru bazat pe fuga dupa forta de munca ieftina tip Caritas[un fel de Caritas in domeniul fortei de munca] cu implicatii in autosabotarea propriilor piete de vinzari...adica tu ,miliardar, iti muti fabrica din orasul tau intr-o tara cu forta de munca ieftina insa cu vinzari spre zero si vrei sa-ti pastrezi aceleasi vinzari in orasul plin cu someri?!!!!...si in acelasi timp s-a creat o ideologie demagogica periculoasa care arunca la gunoi conceptul de natiune-nationalism ce asigura un echilibru sistemic macroeconomico-social....globalizarea nu se poate realiza decit prin natiuni si pas cu pas o perioada lunga de timp,cu rabdare[ sint popoare care nu si-au incheiat procesul de formare ca natiune ,constiinta nationala si care nu pot trece direct la constiinta globala].

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor