Costache: Tanarul cu coronavirus are o usoara faringita

Joi, 27 Februarie 2020, ora 23:29
4745 citiri
Costache: Tanarul cu coronavirus are o usoara faringita
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul interimar al Sanatatii, Victor Costache, a declarat, joi, ca tanarul depistat cu coronavirus prezinta o forma usoara de faringita, pentru care primeste tratament simptomatic, mentionand ca acesta va ramane internat 14 zile la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals".

"Tanarul este foarte putin simptomatic, are o usoara faringita, pentru a fi mai clar, are o usoara roseata in gat. Pentru asta, evident, ramane in izolare la 'Matei Bals' timp de 14 zile si i se va acorda tratament simptomatic impotriva durerii, antiinflamator", a afirmat Costache la B1 TV.

Costache a spus ca la nivel national sunt 189 de persoane in carantina, dintre care 123 sunt din Gorj, persoanele care au intrat in contact fie cu pacientul zero - italianul, fie cu pacientul unu - tanarul internat la "Matei Bals".

Ministrul Sanatatii a explicat ca tanarul a fost depistat pozitiv la coronavirus chiar daca nu a intrat in contact cu italianul bolnav prin faptul ca virusul ramane activ pe suprafete mult timp.

"Ne putem pazi foarte bine de acest virus. Acest virus are capacitatea de a rezista pe suprafete undeva la 9-14 zile. Este foarte important sa ne spalam pe maini foarte des, sa folosim gelurile dezinfectate si sa evitam sa ne atingem fata. Asa se explica ca probabil tanarul a atins o suprafata pe care o atinsese italianul", a precizat Costache.

El a mai mentionat ca izolarea la domiciliu se aplica tuturor persoanelor care vin din zonele de risc, cum ar fi Veneto si Lombardia si sunt puse in carantina persoanele care vin din focarele de infectie cum ar fi zona din China si din cele 11 localitati din Italia.

"Avem 189 in carantina pe teritoriu, din care 123 sunt numai din Gorj. Majoritatea sunt persoanele care au fost in contact fie cu pacientul zero, cu italianul, fie cu pacientul 1 - tanarul internat. (...) Va explic de ce sa nu intram in panica. Impreuna cu pacientul infectat au stat in casa 7 persoane care la test au iesit negative si toti vor fi carantinati", a spus Costache.

El a adaugat ca persoanele in varsta sunt mai susceptibile sa faca o forma mai grava atunci cand contacteaza virusul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tanar gorj coronavirus faringita , #coronavirus