De ce depinde varful epidemiei? Romania nu va fi mult diferita - Interviu cu directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Martie 2020, ora 12:00
29147 citiri
De ce depinde varful epidemiei? Romania nu va fi mult diferita - Interviu cu directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile
Foto: Regina Maria

Numarul cazurilor de infectari va continua sa creasca, vom atinge un varf, dar nu se poate spune cand, singura noastra speranta este sa nu ajungem la nivelul Italiei si eu am credinta ca nu vom ajunge acolo, dar e greu de spus in acest moment, afirma dr. Adriana Pistol, director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr Adriana Pistol a aratat ca cei veniti din zone galbene si rosii au fost pana acum bine monitorizati, nu putem spune ca vedem doar varful aisbergului, dar pe masura cei revenitii vor fi mai multi si monitorizarea va fi mai dificila.

Totodata, dr Pistol a explicat diferentele dintre tulpinile virusului, dar si masurile care trebuie luate. Cea mai impotanta: "Nu intrati in panica!".

In ce faza a epidemiei este acum Romania?

Dupa numarul de cazuri suntem in scenariul trei. Deci destul de la inceput. Masurile luate au incetinit evolutia epidemiei, sa vedem pana cand vom reusi aceasta incetinire. Am luat masurile din toate statele lumii pentru incetinirea epidemiei si acest lucru, deocamdata, se vede.

Exista teama ca imbolnavirea nu genereaza imunitate, deci ne tot putem invarti in cerc.

Informatiile noastre sunt ca se capata imunitate, nu stim care va fi durata acestei imunitati, daca ea tine foarte multi ani. Dar pe moment, apare imunitatea.

Sunt persoane care privesc cu suspiciune faptul ca Romania inregistreaza mai putine infectari decat alte tari europene, avand in vedere numarul mare de romani veniti din zone galbene sau rosii. Si se tem ca multe cazuri scapa capacitatii noastre de testare si raman cumva sub radar.

Nu e asa. Intr-adevar, au intrat multe persoane din Italia si Spania, dar mai ales intr-o perioada in care aceste tari nu aveau asa multe cazuri. Cei care au intrat dupa ce epidemia s-a extins in acele state au fost carantinati in locuri special amenajate si sunt permanent controlati.

Cata vreme toate persoanele sunt sub observatie, nu putem sa spunem ca vedem doar varful aisbergului. Garantat nu vedem chiar 100% dintre cazuri, dar asa e peste tot in lume.

Dar daca ar fi dedesubt un numar foarte mare de cazuri, va imaginati ca oamenii aceia nu ar sta acasa linistiti, ci ar umple spitalele, ceea ce nu se intampla.

Majoritatea celor care ajung la spitale sunt doar speriati, dar nu prezinta simptome de boala, sunt sanatosi.

Deci monitorizarea celor intrati in tara e foarte buna?

E suficient de buna. Nu poti avea un politist la usa fiecaruia. Dar sunt suficient de bine tinuti sub control. Sigur ca pe masura ce numarul lor va creste si posibilitatea de a-i tine sub control scade. Asta e si rationamentul pentru care cred ca numarul de cazuri va creste.

Teoria conspiratiei suspecteaza ca numarul imbolnavirilor, chiar al deceselor, ar fi ascuns de autoritati.

Da, traim in perioada in care toata lumea e suspicioasa. Nu vad insa argumentul pentru care cineva ar ascunde asa ceva. Nu cred ca poate exista vreun beneficiu pentru cineva.

In plus, aceasta este situatia de acum, sa vedem ce urmeaza. Cu cine ne comparam noi in acest moment? Cu Spania? Cand a inceput Spania sa aiba probleme? Cu niste saptamani inaintea Romaniei.

Fiecare stat se afla intr-o anumita faza a evolutiei. Si Spania a trecut printr-o faza asemanatoare Romaniei. Timpul si cronologia evenimentelor nu sunt aceleasi, nu poti compara mere cu pere.

La ce va asteptati?

Sa mai creasca numarul de cazuri. Nu va fi Romania foarte mult diferita de alte tari care au luat masuri asemanatoare cu ale noastre si au un numar de cazuri mai mare. Este evident ca vom avea si noi un numar de cazuri mai mare.

Vedem cresterea numarului de cazuri depistate zilnic. Problema este la ce numar, la ce varf vom ajunge. Speranta noastra e ca prin toate masurile care au fost si care vor mai fi adoptate sa nu atingem un varf asemanator cu al Italiei.

Estimarea este ca vom atinge varful cand?

E foarte greu de spus. Tine de prea multi factori, inclusiv de fiecare dintre noi si de complianta fiecaruia fata de recomandari.

Cele mai importante sunt cele permanent difuzate, dar eu am sa incep cu mesajul: nu intrati in panica!Nu este cazul sa fim la extreme: nici panica, nici indiferenta.

Lucrurile trebuie sa fie la mijloc, respectam recomandarile privind spalatul frecvent al mainilor, evitarea aglomeratiilor, stam cat mai mult in casa, evitam concertele, mall-urile, supermarket-uri sau oriunde suntem gramada. Daca dam buzna in magazine sa ne aprovizionam pentru un an, cream toate conditiile pentru ca virusul sa se raspandeasca.

Bine este sa ne aprovizionam ceva mai rar, pe cat posibil cand nu e aglomeratie, sa evitam spatiile inchise si aglomerate, precum mijloacele de transport in comun.

Repet, totul depinde de cat de complianti suntem cu masurile comunicate.

Si in acest caz fericit, de respectare a recomandarilor, unde si la ce nivel vedeti varful?

Este foarte dificil de previzionat. Singura noastra speranta este sa nu ajungem la nivelul Italiei si eu am credinta ca nu vom ajunge acolo. Dar e greu de spus in acest moment.

Circula o serie de scenarii cu grafice privind diferite momente ale varfului si diferite gravitati la varfului. Sa inteleg ca nu sunt de luat in seama?

Pot fi utilizate tot felul de modele matematice care pot previziona diferite varfuri in diferite perioade. Modalitatea in care sunt create si parametrii de care ele tin cont nu le cunosc.

E clar ca va exista un varf, cat de intensa va fi insa circulatia virusului e mai putin previzibil. Dar e clar ca in urmatoarele doua luni numarul de cazuri va creste. Niciun model nu e perfect, depinde care e sursa datelor utilizate, de aceea, nu pot sa spun ca sunt credibile sau nu.

Tulpina virusului care circula in Romania e mai agresiva sau mai blanda decat in alte tari europene?

Noi banuim ca este tulpina din Italia, dat fiind ca majoritatea cazurilor a venit de acolo. Dar diferente esentiale intre tulpinile de coronavirus din punctul de vedere al severitatii nu exista si deci nu prea are importanta ce tulpina este.

Italia nu are totusi o mortalitate mai mare decat restul tarilor?

Are o mortalitate mai mare, dar nu stim daca asta este consecinta unei anume tulpini a virusului. Mortalitatea poate fi provocata si de alti factori: depistare tardiva, grupe de varsta cu mari vulnerabilitati, cum sunt persoanele in varsta si cronicii.

Considerati ca masurile sunt respectate de populatie? Reactioneaza bine?

Relativ. Inca mai e de comunicat si de insistat. Oamenii trebuie convinsi sa fie complianti.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Adriana Pistol Institut Sanatate Publica, #epidemie coronavirus , #coronavirus