Informatii esentiale despre COVID-19 pentru fiecare dintre noi: Cum sa te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 07:08
62696 citiri
Informatii esentiale despre COVID-19 pentru fiecare dintre noi: Cum sa te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Foto: Arhiva Pixabay.com

Masuri fara precedent in istorie au fost adoptate de catre toate statele lumii in legatura cu noul coronavirus care s-a raspandit si a provocat pana acum peste 110.000 de imbolnaviri si mai mult de 4.000 decese, dar a devenit tot mai limpede ca depinde de fiecare dintre noi sa reducem riscul de a ne imbolnavi sau de a-i imbolnavi pe cei din jur.

Cele mai importante sunt masurile de igiena, insa este esential si sa respectam noua regula introdusa de autoritati, aceea de a limita deplasarile si contactul cu ceilalti.

De ce e important

Pentru ca exista o perioada de incubatie in care putem transmite virusul fara sa stim, dar si pentru ca exista purtatori asimptomatici. Trebuie sa fim constienti ca nimeni nu trebuie sa se considere protejat, virusul nu alege (nu tine cont de pozitia sociala, de exemplu).

Au fost depistati pozitiv seful Armatei din Italia, ministrul Culturii din Franta si 5 deputati francezi, o persoana de la Casa Alba (chiar din apropierea presedintelui Trump), iar in Iran au murit pana acum doi demnitari si peste 20 s-au imbolnavit. Presedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a decis sa se autoizoleze ca sa isi protejeze colegii dupa ce a calatorit in tara sa natala, care ieri a devenit "rosie", intrand cu totul in carantina.

La nivel mondial au fost anulate concerte, turnee, evenimente sportive, alte evenimente culturale de mai mica sau mai mare amploare. Toate aceste informatii trebuie sa dea oricui de gandit.

Pe de alta parte, China, tara in care a izbucnit epidemia cu Covid-19, a luat masuri rapide si de amploare, iar graficele arata ca deciziile au fost bune, numarul de cazuri fiind acum in scadere. In schimb, in unele tari europene, precum Italia sau Spania, autoritatile au fost mai lente, iar rata deceselor a crescut exponential.

Sursa: OMS

Toate datele la zi, statisticile, graficele informative sunt prezentate non-stop pe site-ul worldometers.info.

In acelasi timp, medici din Italia si Franta direct implicati in batalia cu Covid-19 au avertizat asupra riscului blocarii sistemelor sanitare, in cazul in care numarul de cazuri creste foarte mult. "Trebuie sa alegem pe cine intubam, intre un pacient de 40 de ani si unul de 60 de ani, amandoi riscand sa moara. E cumplit si ne dau lacrimile, dar nu dispunem de suficiente aparate de ventilatie artificiala (...) Sambata noaptea, dupa 17 zile de munca neintrerupta, i-am auzit vocea obosita si ingrijorata: 'Daca populatia nu intelege sa stea acasa, situatia va deveni catastrofala", relateaza medici italieni citati de Franceinfo.fr.

Alte relatari aici:

NU vrem sa cream panica, vrem doar sa va informam si sa va responsabilizam.

Cum se transmite noul coronavirus

Ministerul Sanatatii ne informeaza prin intermediul materialelor video ca virusul Covid-19 se transmite prin contact direct, prin secretii respiratorii elimitate prin tuse sau stranut si prin atingerea suprafetelor contaminate.

Inca nu se stie cat timp supravietuieste virusul pe suprafete, insa poate fi eliminat cu dezinfectanti pe baza de alcool.

In cele mai multe cazuri, noul coronavirus provoaca simptome precum febra, dureri in gat, nas infundat, tuse si dificultati de respiratie. Pentru unele persoane, aceste simptome pot fi severe si pot evolua catre pneumonie. De exemplu, persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale, cum ar fi diabet, tensiune arteriala ridicata, probleme respiratorii si boli de inima, par a fi mai vulnerabile la imbolnavirea severa.

In cazul unei evolutii negative, pacientul face pneumonie interstitiala sau ii cedeaza rinichii, existand marele risc de deces.

Masuri esentiale, obligatorii

Inca de la primele semne ca noul coronavirus va ajunge in Romania autoritatile au spus clar ce trebuie sa facem si DE CE:

Spalati-va mainile de multe ori pe zi

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%. Spalarea mainilor elimina virusul.

Utilizarea mastii de protectie ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde.

Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel evitati atingerea, daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandindu-se in tot corpul.

Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile.

Daca in momentul in care tusiti, va acoperiti gura cu mainile, puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanti ce contin clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande, ne asigura MS.

Citeste aici si alte informatii de baza despre distrugerea coronavirusului:

Atentie! "Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul" si "Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta".

Ce facem daca simtim ca avem probleme

De la primele simptome, ne izolam la domiciliu si contactam telefonic medicul de familie, ne indeamna Ministerul Sanatatii.

"Perioada de incubatie a noului coronavirus este cuprinsa intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare", se arata in materialul informativ.

In cazul in care specialistii vor aprecia ca exista o suspiciune de infectare cu Covid-19, bolnavul este preluat cu izoleta si dus intr-unul din spitalele special amenajate. De asemenea, contactii lui sunt izolati la domiciliu, testati si, daca este cazul, plasati in carantina.

Care este diferenta fata de gripa?

Fiecare dintre noi a auzit cel putin o persoana spunand ca masurile autoritatilor sunt exagerate, pentru ca, nu-i asa?, si gripa e periculoasa, avem deja cateva zeci de decese, dar nimeni nu intra in carantina din cauza ei.

Comparatia nu sta in picioare, spun specialistii.

Similaritatile ar fi ca amandoua infectiile pot provoca probleme respiratorii grave si chiar decesul, amandoua se transmit prin contact si picaturi de saliva, iar masurile de preventie sunt cam aceleasi.

In schimb, Covid-19 are o rata de transmitere de 2-2,5 (fata de 1-1,8 in cazul gripei) si, mai grav, numarul de imbolnaviri severe si al deceselor este mai mare.

O explicatie mai tehnica, dar lamuritoare a fost postata pe Facebook de un medic italian: "Gripa infecteaza mult mai putina populatie, pe parcursul mai multor luni, iar cazurile complicate sunt mai rare si doar atunci cand virusul distruge barierele de protectie ale traiectului nostru respirator(...) Covid 19 provoaca o gripa banala in cazul tinerilor, dar in cazul varstnicilor provoaca un adevarat SARS, deoarece ajunge direct in alveolele plamanilor, facandu-le incapabile sa funtioneze.

Se instaleaza insuficienta respiratorie grava, iar dupa cateva zile de spitalizare oxigenul care poate fi administrat intr-un cabinet nu mai este suficient."

Alte argumente aici:

Ce se intampla daca nu respectam masurile impuse de autoritati

"Daca nu stii, te invat. Daca nu poti, te ajut. Daca nu vrei, te oblig", ni se spunea la scoala. Asa se intampla si in cazul de fata. Deja au fost deschise dosare penale pentru cei care au fost prinsi ca au iesit din izolarea la domiciliu impusa de autoritati si s-au dat amenzi usturatoare.

Vezi aici cateva statistici care arata efectul pozitiv al masurilor luate de Guvern:

Citeste mai multe despre cele 4 scenarii posibile in care poate evolua infectia Covid-19 in Europa.

Surse de informatii credibile

Pe Internet apar tot felul de studii nefondate, zvonuri alarmiste sau manipulari care pot face foarte mult rau, de aceea este bine sa te informezi din surse autorizate.

Guvernul a pus la dispozitie de mai mult timp un

Tel verde 0800 800 358

pentru cetateni.

"TelVerde este pentru informare, NU este pentru urgente!. La acest numar de telefon sunati gratuit din orice retea de telefonie fixa sau mobila, zilnic, intre 8:00 - 23:00, pentru a obtine informatii suplimentare despre noul tip de infectie cu Covid-19. Sunati NUMAI in situatii justificate, pentru a nu bloca linia alocata", informeaza MS.

In plus, Ministerul de Externe a pus la dispozitie un numar de telefon +4021.320.20.20 pentru romanii din strainatate, la care pot afla informatii la care se poate suna din orice retea, cu tarif normal, 24 de ore din 24. Linia telefonica este destinata strict informarii cetatenilor.

Alte surse credibile cu informatii la zi:

- Site-ul Ministerului Sanatatii

- Site-ul Ministerului de Interne, unde sunt postate comunicate cu toate datele la zi si deciziile Comitetului National pentru Situatii speciale de Urgenta

- OMS Romania

- OMS international

- Aplicatia European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC

De asemenea, Ziare.com va tine la curent cu toate stirile importante si va transmite zilnic in format LIVE text - Cele mai noi date despre coronavirus, din Romania si din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#masuri igiena coronavirus, #surse informatii coronavirus, #statistici coronavirus, #coronavirus gripa , #coronavirus
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Primul lucru de care trebuie sa te feresti e media.