Romania a ajuns la 372 de decese de COVID-19. Dupa numeroase critici, Vela a modificat acordul cu BOR: NU avem voie la biserica

Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 23:54
42676 citiri
Romania a ajuns la 372 de decese de COVID-19. Dupa numeroase critici, Vela a modificat acordul cu BOR: NU avem voie la biserica
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Romania a ajuns la 7.216 cazuri de imbolnavire, dintre care 372 s-au dovedit pana acum mortale, iar numarul pacientilor care ajung la sectiile de terapie intensiva a crescut la 245.

Saptamana Mare aduce la noi si scandaluri ce au in centru biserica, dupa ce ministrul de Interne Marcel Vela, cel care este de facto comandantul operatiunii anti-covid pe timpul starii de urgenta, a anuntat marti seara un protocol cu Patriarhia prin ce acorda derogari ca oamenii sa poata merge sa ia Pastele si sa li se aduca si lumina Invierii de la biserici.

Decizia a starnit reactii dure, inclusiv presedintele Klaus Iohannis cerandu-i public sa rupa acest acord, pentru ca, altfel, "dupa sarbatori vom avea inmormantari".

Astfel, ministrul Vela a iesit seara tarziu sa anunte modificarea acestui acord. Asadar, potrivit noului protocol, NU AVEM VOIE sa mergem la biserica. Atat Lumina Sfanta, cat si painea binecuvantata vor fi aduse la domiciliul romanilor de catre voluntari.

La nivel global coronavirusul a infectat deja peste 2 milioane de oameni, iar numarul deceselor a trecut de 130.000. In aceste conditii, Donald Trump a decis sa taie finantarea pe care americanii o trimit la OMS - vreo 500 de milioane de dolari. In SUA s-a inregistrat un nou record de decese: 2.228 de morti in 24 de ore.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

23:54 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a afirmat ca 16 % din numarul total de cazuri de infectare cu Covid-19 sunt in randul personalului medical, precizand ca aceasta cifra este destul de mare.

23:29 - Presedintele Uniunii Salvati Romania (USR), Dan Barna, a declarat, miercuri seara, ca va sustine in Parlament prelungirea starii de urgenta propusa de presedintele Klaus Iohannis, aratand ca "nu exista niciun argument sa relaxam masurile".

23:12 - Piata Berceni Sud a fost inchisa temporar, miercuri, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru ca nu a respectat normele pentru combaterea prevenirii coronavirusului, fiind aplicata si o amenda in valoare de 10.000 de lei.

22:48 - Ministrul Marcel Vela anunta ca protocolul incheiat intre MAI si BOR va fi modificat. Astfel, slujbele se vor oficia fara participarea credinciosilor, iar oamenii nu mai au voie sa se duca la biserica pentru a lua Sfintele Pasti, ci acestea le vor fi aduse la domiciliu de voluntari.

Detalii - Vela a modificat acordul cu BOR: Nu avem voie sa mergem la biserica pentru painea binecuvantata

22:41 - Un cetatean roman infectat cu noul coronavirus a murit in Germania, unde era lucrator sezonier, in regiunea Baden-Wurttemberg, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit ministerului, aceasta persoana a murit sambata iar miercuri autoritatile germane au confirmat faptul ca era infectata cu noul coronavirus. MAE mentioneaza ca cetateanul roman se afla in Republica Federala Germania din luna martie, activand ca lucrator sezonier.

22:28 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune ca masurile administrative anuntate in urma acordului incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne si Patriarhie, rspectiv faptul ca angajatii MAI vor ajuta la impartirea Sfintelor Pasti si a Luminii sfinte, i se par greu de gestionat si imprevizibile. El a precizat ca riscurile pentru sanatatea publica sunt evidente, potrivit News.ro.

22:10 - Managerul Spitalului Judetean Targoviste a fost amendat cu 20.000 de lei, dupa ce, marti, zeci de angajati ai unitatii medicale au iesit in strada sa se inchine la moastele Sfantului Nifon.

Arhiepiscopia Targovistei a organizat, marti, in municipiu o procesiune cu moastele Sfantului Nifon, "pentru incetarea pandemiei" de coronavirus. Procesiunea a trecut prin fata spitalelor si bisericilor. Credinciosii au fost indemnati sa urmareasca de la balcon, ceea ce s-a si intamplat. In fata Spitalului Judetean Targoviste, insa, pe strada au iesit mai multi angajati, cei mai multi echipati cu masti, halate si papuci de interior, iar imaginile au aparut pe retele de socializare. Inclusiv managerul spitalului era alaturi de angajatii care s-au inchinat la trecerea moastelor, potrivit Agerpres.

21:58 - Pandemia de coronavirus a cauzat moartea a 131.319 de persoane in lume, dintre care doua treimi in Europa, potrivit unui bilant al AFP. Statele Unite a inregistrat cel mai mare numar de morti (26.950), inaintea Italiei - 21.645, a Spaniei - 18.579 si a Frantei - 17.167.

De asemenea, sunt 2.029.917 de cazuri, dintre care 88.716 in Europa (1032.227 cazuri), continentul cel mai afectat.

21:38 - Alte 10 persoane au murit din cauza coronaviruslui in Romania, bilantul negru ajunge astfel la 372 de decese.

21:18 - Seful Pentagonului Mark Esper a acuzat miercuri China de lipsa de transparenta referitor la noul tip de coronavirus, la mai mult de patru luni de la primele informatii provenite din Wuhan, la sfarsitul lui decembrie.

"Este clar ca ar fi putut fi mai transparenti mai devreme si sa ofere mai multe date. Chiar si astazi credem ca ascund informatii", a spus el.

21:09 - Franta a inregistrat 10.643 de decese din cauza coronavirusului de la inceputul epidemiei. De asemenea, in total, 106.206 de cazuri sunt confirmate in Franta, cu 2.633 mai mult in 24 de ore.

20:55 - Mitropolitul Teofan al Moldovei si Bucovinei a solicitat, miercuri, autoritatilor sa permita credinciosilor sa mearga de Pasti pana in fata bisericii, pentru a lua paine sfintita, sau pana la cimitir, pentru a aprinde o lumanare.

20:40 - Se inmultesc apelurile medicilor, care le cer guvernantilor sa nu lase oamenii pe strada in noaptea de Inviere. Medicul Cristina Hrustovici, de la Suceava, ii acuza pe cei care au facut acordul cu BOR de un calcul politic si ca au cedat insistentelor bisericii, fara sa tina cont de argumentele stiintifice, potrivit Mediafax. Pana acum, ministrul de Interne Marcel Vela nu a anuntat daca va renunta la acord, asa cum a cerut Klaus Iohannis.

"Saptamana viitoare, cand va avea loc o explozie a cazurilor de imbolnavire si, inevitabil, a deceselor, si bolnavii nu vor avea unde sa stea si nici cine sa-i ingrijeasca nu va mai avea, sa nu plangeti si sa nu va plangeti. Va spune asta un om care, in noaptea de Inviere va fi in spital, cu o candela aprinsa si, daca pacientii mi-o vor permite, cu o carte de rugaciuni in mana", spune medicul.

20:19 - Guvernul federal si landurile germane au convent miercuri prelungirea masurilor de distantare sociala pana la data de 3 mai.

20:07 - In intreaga lume, oameni de stiinta lucreaza neobosit pentru a stabili care este animalul responsabil de transmiterea la oameni a coronavirusului nou cunoscut sub numele de SARS-CoV-2.

Astfel, un studiu nou, realizat de Xuhua Xia, profesor de biologie la Universitatea din Ottawa, bazat pe o analiza computerizata a genomului diferitelor tipuri de coronavirusuri, pune transmiterea virusului SARS-CoV-2 pe seama cainilor fara stapan, ipoteza care nu a fost dovedita de fapte concrete.

19:51 - Un barbat suspect de COVID-19 s-a spanzurat in Spitalul Judetean de Urgenta din Botosani. Potrivit unor surse, citate de Mediafax, barbatul era depresiv dupa ce ar fi ramas fara loc de munca.

19:35 - O companie din Italia a dezvoltat un vaccin impotriva noului coronavirus, care a provocat peste 21.000 de morti in aceasta tara, si il va testa pe oameni la sfarsitul lunii aprilie, astfel incat, in caz de succes, "sa poata fi distribuit la nivel mondial in 2021", relateaza EFE miercuri, citat de Agerpres.

19:20 - In ultimele 24 de ore in Italia au murit 578 de oameni, numarul total al deceselor fiind de 21.645.

19:03 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, miercuri, in sedinta de guvern, ca Romania are o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, in 57 de puncte de testare.

18:50 - O femeie de 106 ani, considerata cel mai varstnic pacient care a invins noul coronavirus in Marea Britanie, a fost externata miercuri. Connie Titchen, o strabunica din Birmingham, a invins virusul in mai putin de trei saptamani si a fost declarata vindecata de medicii de la City Hospital.

18:29 - Premierul francez Edouard Philippe a declarat miercuri ca angajatii din sistemul de sanatate in regiunile cele mai afectate de COVID-19 vor primi cate o prima de 1.500 de euro, precum si o plata mai ridicata decat de obicei pentru orele suplimentare.

18:18 - Autoritatile din judetul Satu Mare vor incepe o testare comunitara pentru depistarea COVID-19, dupa un model al unui institut din Germania.

18:09 - 31 de cadre medicale din judetul Giurgiu sunt infectate cu noul coronavirus, cu sase mai multe ca in urma cu 24 de ore, se arata intr-un comunicat de presa emis miercuri de Institutia Prefectului Judetului Giurgiu.

17:56 - Spania a inregistrat miercuri 523 de decese din cauza COVID-19 in 24 de ore, iar in total 18.579 de oameni au murit. Numarul noilor contaminari in 24 de ore a crescut la peste 5.000, dupa sase zile consecutive de scadere, iar bilantul total al cazurlor confirmate a crescut la peste 177.000.

17:39 - Marea Britanie a inregistrat miercuri inca 761 de decese provocate de noul coronavirus, numarul total al persoanelor ucise ajungand la 12.868. In acelasi timp, numarul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 a crescut la 98.476, cu 4.605 cazuri confirmate in ultimele 24 de ore.

17:27 - Numarul contractelor individuale de munca suspendate de la intrarea in vigoare a starii de urgenta (16 martie) a scazut, miercuri, la 970.005, potrivit informatiilor inregistrate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Cu doua zile inainte, la ultima informare transmisa de MMPS, numarul contractelor de munca suspendate era de 1.046.527.

17:22 - Locuitorii Phenianului s-au adunat miercuri - mai putin ordonat decat de obicei - la statuia monumentala a lui Kim il Sung, cu ocazia marcarii a 108 ani de la nasterea fondatorului regimului stalinist nord-coreean, in timp ce aceasta tara izolata lupta pentru a se protejade noul coronavirus, relateaza AFP.

17:16 - Christian Tour a anuntat miercuri ca a decis sa trimita 75% dintre angajati in somaj tehnic, iar proprietarii companiei afirma ca cea mai potrivita solutie pentru industria turismului din Romania ar fi posibilitatea ca angajatii sa lucreze cu program redus, la distanta, iar statul sa ofere suport angajatorului in acoperirea costurilor salariale.

17:07 - Angajatii Serviciului Judetean Anticoruptie Bacau au fost trimisi in izolare acasa, dupa ce unul dintre angajati a fost internat in spital, fiind confirmat cu noul coronavirus.

"Sunt contacti directi ai unui coleg care a fost confirmat si se afla internat in acest moment", a declarat, pentru Mediafax, Sarmizia Fetcu, purtatorul de cuvant al Directiei Generale Anticoruptie, care a precizat ca institutia va fi in continuare operationala.

16:58 - Un ordin al ministrului Sanatatii care vine cu precizari legate de instituirea masurii de carantina institutionalizata sau la domiciliu pentru persoanele afectate de COVID-19 a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial.

16:53 - Ministrul Finantelor Florin Citu a declarat miercuri ca economia va avea in 2020 o contractie de - 1,9% din PIB, iar deficitul este estimat de 6,7% din PIB. Ministrul a precizat, referindu-se la rectificarea bugetara care va fi discutata miercuri in sedinta de Guvern ca ministerele Muncii si Sanatatii vor primi bani in plus.

16:46 - Sase paciente, proaspete mame, care au fost infectate cu coronavirus si care se aflau internate la Maternitatea Bega din Timisoara, spital - suport Covid-19, au fost externate, miercuri, in aplauzele medicilor. Ele vor ramane in izolare la domiciliu pentru urmatoarele doua saptamani, in timp ce bebelusii lor, sanatosi, sunt in continuare internati la maternitate.

16:40 - Sapte tone de echipamente de protectie medicala, constand in 100.000 de masti de protectie, sunt aduse miercuri in tara din Turcia cu o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane.

16:31 - Sala Polivalenta Cluj-Napoca va fi transformata in centru de spitalizare pentru bolnavii de COVID-19, cu o capacitate de 350 de locuri, unde pacientii vor fi primiti, triati, cazati si tratati. "Se cumpara echipamente si suntem cu arma la picior", a spus primarul orasului, Emil Boc.

16:23 - FMI avertizeaza ca deciziile politice adoptate pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus ar putea declansa un nou val de proteste, daca masurile adoptate de guverne vor fi considerate insuficiente sau ca favorizand persoanele instarite.

16:16 - OMS recomanda tarilor care relaxeaza restrictiile ce au fost impuse pentru a combate raspandirea noului coronavirus ar trebui sa astepte cel putin doua saptamani pentru a evalua impactul unor astfel de schimbari inainte de a adopta o noua relaxare a acestor masuri de izolare si carantina.

16:09 - Un preot din parohia Dragosloveni, comuna Dumbraveni, isi indeamna enoriasii sa stea acasa in noapte de Paste si le promite acestora ca va duce lumina Invierii in casele lor, precum si la toate mormintele din cimitir.

16:07 - Restrictiile impuse in statele UE pentru stoparea raspandirii noului coronavirus sunt necesare, dar ele vin cu un pret economic enorm si nu pot dura la infinit, insa inaintea ridicarii lor este nevoie sa fie indeplinite criteriile epidemiologice, sa se asigure o capacitate suficienta a sistemului sanitar pentru a trata bolnavii si o testare extinsa a populatiei, potrivit foii de parcurs prezentate miercuri de Comisia Europeana pentru ridicarea treptata a masurilor de izolare, in care printre recomandari se mentioneaza inlocuirea starii de urgenta cu interventii precis directionate care sa asigure transparenta si responsabilitatea democratica.

16:00 - Un numar de 100.000 de doze de hidroxiclorochina vor fi donate de Sandoz, dozele urmand a fi distribuite spitalelor pentru tratarea a peste 4.000 de pacienti spitalizati si diagnosticati cu COVID-19, conform protocolului national standard de tratament aprobat de autoritatile din Romania.

15:53 - Numarul deceselor provocate in Olanda de epidemia de COVID-19 a depasit miercuri 3.000, dupa ce in ultimele 24 de ore au fost raportate inca 189 de victime, totalul ajungand astfel la 3.134, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Sanatate Publica (RIVM), transmit Reuters si Xinhua.

Conform celei mai recente raportari zilnice a Institutului, au fost inregistrate 734 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, ceea ce ridica bilantul total la 28.153 de persoane contaminate.

15:50 - Patru cadre operative de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati sunt infectate cu COVID-19, iar alte 31 au fost plasate in izolare la domiciliu, a anuntat, miercuri, Directia de Sanatate Publica (DSP) Galati.

15:44 - Politia Romana arata cum poate fi refolosita o declaratie, modificand data, daca traseul este acelasi.

15:42 - Salvati Copiii lanseaza o linie telefonica gratuita ( 0800.070.009) pentru parintii ai caror copii intampina dificultati emotionale si comportamentale in perioada de izolare sociala.

15:39 - Aproximativ 40 de comercianti din pietele agroalimentare din Targu Mures, care nu detin certificate de producatori agricoli, au protestat miercuri, aratand ca vor ramane cu marfa nevanduta din cauza restrictiilor impuse de Ordonanta Militara numarul 8 si ca s-au plans inclusiv Institutiei Prefectului Mures, care nu le-a dat o solutie.

15:37 - Pacientii diagnosticati cu boala COVID-19 pot expulza sau elimina prin excretii coronavirusul infectios cu doua sau trei zile inainte de aparitia primelor simptome, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista stiintifica Nature Medicine, relateaza EFE.

15:36 - Numarul contaminarilor cu noul coronavirus a crescut miercuri in Rusia cu peste 3.300, un alt record zilnic pe plan national, ajungand la un total de 24.500 de cazuri, dupa doua saptamani de crestere exponentiala, potrivit dpa.

Astfel, numarul de cazuri de COVID-19 a crescut cu aproximativ 800%, fata de cel de la inceputul lunii. Autoritatile federale au raportat ca la 1 aprilie erau inregistrate aproximativ 2.700 de cazuri.

15:32 - Ministrul Fondurilor Europene Marcel Bolos precizeaza ca bonusul de 2.500 de lei brut/luna acordat personalului medical va trebui platit de fiecare spital in parte si abia apoi banii vor fi decontati din fonduri europene.

15:26 - Creste numarul deceselor la caminul de batrani din Galati, unde este focar de COVID-19, dupa ce o alta femeie in varsta a murit in ultimele 24 de ore, ducand bilantul la 10 persoane decedate. Alti 97 de oameni, pacienti si angajati, sunt infectati.

15:21 - Comisiile de specialitate din Parlament propun plenului incuviintarea decretului de prelungire a starii de urgenta emis de presedintele Klaus Iohannis, cerand insa ca Guvernul sa prezinte periodic un raport privind masurile pentru combaterea epidemiei de Covid 19 si motivele care le-au determinat, in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta sa prezinte un rapport complet in legatura cu actiunile intreprinse si cu consecintele acestora, iar in termen de 60 de zile Ciurtea de Conturi sa faca un control privind modul in care au fost gestionate resursele publice. Votul in plen este programat joi, online.

15:12 - Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Constanta a gasit, in urma unui control la firma care prepara mancarea pentru persoanele carantinate intr-un hotel din Mamaia, mai multe nereguli, printre care alimente expirate, produse tinute in conditii improprii, alimente carora le-a fost schimbata starea termica, mobilier cu rugina si mucegai in blocul alimentar, ustensile si vase neprofesionale si deteriorate.

15:04 - Cinci persoane din Centrul de Ingrijire si Asistenta de la Branisca, administrat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara, au fost infectate cu coronavirus si au fost transferate la spital, iar 9 ingrijitori s-au autoizolat voluntar in acest centru care a si intrat in carantina.

14:53 - Iranul anunta 94 de morti in 24 de ore, ceea ce duce bilantul total la 4.777 in cea mai afectata tara din Orientul Mijlociu. Republica islamica a inregistrat de la inceputul epidemiei in tara 76.389 de contaminari cu noul coronavirus, a precizat Kianush Jahanpur.

14:48 - Patriarhia are o noua reactie dupa ce presedintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Marcel Vela sa anuleze "asa-zisul acord" cu Biserica, prin care erau stabilite numeroase derogari.

"Acordul Patriarhiei Romane cu MAI a fost fost unul interinstitutional, oficial si public. Este firesc, in calitate de crestini si cetateni care respectam riguros legea, sa cerem in contextul celei mai mari Sarbatori crestine cateva lucruri esentiale care nu intra in conflict cu nimic din reglementarile in vigoare.

Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta. Asta face BOR riguros de la inceputul pandemiei si ii ajuta concret pe cei afectati. Pana in acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica si mai departe", arata Banescu, purtatorul de cuvant al BOR.

14:37 - Numarul cadrelor medicale din judetul Botosani infectate cu COVID-19 a ajuns la 77, se arata intr-o informare de presa transmisa, miercuri, de Centrul Judetean de Comunicare coordonat de Institutia Prefectului.

14:23 - Primarul comunei Acas, Tibor Balog, este cercetat penal dupa ce ar fi participat o adunare de 30 de persoane, in localitate, procurorii precizand, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca acesta "avea obligatia de a impune respectarea restrictiilor de adunare".

14:08 - Noi reactii impotriva ministrului Vela. Liderul TSD, deputatul Bogdan Cojocaru, sustine ca afirmatia privind intentia unor primari PSD de a incita oamenii sa mearga de Inviere la biserica este inaceptabila, acuzandu-l pe Vela de ignoranta si lipsa de respect fata de credinciosi.

"Ministrul de Interne 'Marcel - hai Valea' militianu in geaca de piele, care reuseste performanta unica in lume de a trimite pompierii sa duca foc, la propriu, a declarat astazi ca are informatii ca primari PSD pregateau actiuni in genul 10 august in noaptea Sfintelor Pasti, pentru a starni credinciosii sa asalteze bisericile! Pe langa incompetenta, Vela e si incredibil de ignorant si dovedeste lipsa de respect fata de oameni si de credinta lor! Cum sa-si imagineze cineva ca o biserica poate fi luata cu asalt de Sfintele Pasti?

Ce sa fi facut credinciosii la indemnul primarilor PSD? Sa se bata cu politia si armata? Ce crede domnul ministru ca-i credinciosul roman - un terorist? Da, oamenii au nevoie de credinta si se vor comporta decent! Dar sa faci asemenea afirmatii de parca primarii PSD ar fi sefi de bande criminale organizate formate din credinciosi ortodocsi in ziua Sfintelor Pasti este inacceptabil!", afirma Cojocaru.

13:54 - Restrictiile cu privire la deplasare care au intrat in vigoare luna trecuta in Germania in vederea unei opriri a raspandirii noului coronavirus urmeaza sa fie prelungite pana cel putin la 3 mai, dezvaluie in editia de miercuri cotidianul economic Handelsblatt, care citeaza agentia germana de presa DPA, relateaza Reuters.

13:50 - Celula de criza insarcinata cu gestionarea epidemiei noului coronavirus a anuntat miercuri 3.388 de noi contaminari - cel mai grav bilant cotidian in Rusia de la inceputul epidemiei - care creste numarul total al cazurilor la 24.490, relateaza Reuters. Celula a anuntat de asemenea alte 28 de decese. Bilantul total al mortilor a crescut la 198 de morti.

13:46 - Lady Gaga a facut un apel la liderii lumii sa doneze fonduri pentru cercetarile privind coronavirusul. Pe 18 aprilie, Lady Gaga organizeaza un concert televizat caritabil pentru cei care lupta cu pandemia de COVID-19.

13:39 - O noua strategie de testare pentru coronavirus este folosita la Oradea, managerul Spitalului Judetean, George Carp, declarand ca noua metoda, folosita si in Israel, permite determinarea potentialului infectios al unui grup si a fost folosita in cazul celor aflati in carantina.

"Am apelat la o metoda de testare in grup pentru comunitati. Am apelat la aceasta metoda care se foloseste si in alte boli (malaria), prin care testarea de grupuri de 32-64 de indivizi ne permite sa determinam potentialul infectios al grupului. L-am aplicat in carantina si am reusit sa izolam acele grupuri care sunt cu potential infectios. Si Germania foloseste aceasta metoda. De asemenea, Israelul este un exemplu elocvent pentru treaba asta. Asa incercam sa putem sa stapanim raspandirea virusului", a declarat George Carp, managerul Spitalului Judetean Oradea, conform ServusCluj.ro.

Oradea a transformat spitalul Municipal, de 450 de paturi in spital Covid. Totodata, potrivit managerului George Carp, toate grupurile de risc sunt testate periodic pentru a se putea identifica din timp potentialii pacienti care raspandesc virusul.

13:34 - Finlanda ridica miercuri baraje rutiere care izoleaza regiunea capitalei Helsinki, a anuntat premierul Sanna Marin, relateaza Reuters.

Deplasarile din regiunea Uusimaa - focarul epidemiei noului coronavirus in Finlanda - si restul tarii erau interzise de la 28 martie, in vederea evitarii unei raspandiri a virusului in alte regiuni.

13:30 - Germania a inregistrat miercuri 2.486 de noi contaminari cu noul coronavirus, iar bilantul imbolnavirilor a crescut la 127.584, a anuntat institutul de boli infectioase Robert Koch, relateaza Reuters. De asemenea, numarul mortilor a crescut cu 285 la 3.254 de la inceputul epidemiei.

Autoritatile atrasesera atentia ca panta descendenta nu inseamna neaparat ca Germania a depasit varful, scaderea cazurilor fiind corelata cu scaderea testarii din perioada Pastelui.

13:27 - China a anuntat miercuri o scadere a bilantului contaminarilor cu noul coronavirus, insa ramane ingrijorata de numarul tot mai mare al contaminarilor in regiunea de la frontiera cu Rusia, relateaza Reuters.

13:24 - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a inchis temporar Piata Gorjului si Piata Titan 2 - Minis, pana la remedierea unor deficiente constatate, si a aplicat amenzi de 30.000 de lei pentru neregulile gasite. La Piata Veteranilor din sectorul 6 al Capitalei a fost data o amenda de 10.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonantei militare numarul 3.

13:21 - Odata cu perioada de autoizolare a consumatorilor, actiunile platformei online de filme Netflix si actiunile gigantului american de comert Amazon au atins cele mai inalte cote pe bursa americana si au depasit indexul general Nasdaq. Marti, actiunile Netflix au crescut cu 4,2%, in timp ce titlurile Amazon au inregistrat un avans de 5%.

13:13 - USR cere ca ministrul de Interne, Marcel Vela, sa isi dea demisia in contextul discursului sustinut de presedintele Klaus Ioahnnis, dupa ce seful statului a anuntat ca ii va cere lui Vela sa revina asupra protocolului dintre MAI si BOR.

13:06 - Numarul dosarelor penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor a ajuns la 401, in timp ce 6.866 de persoane au fost doar in 24 de ore prinse incalcand restrictiile de circulatie. Ele au primit amenzi de 14.560.984 de lei.

13:02 - Un copil de 5 ani din Pordenone, Italia, a fugit de acasa sa isi imbratiseze mama, aflata in prima linie de lupta impotriva coronavirusului intr-un spital din Trieste. Femeia nu a mai mers acasa de o luna, ca sa evite infectia.

Baietelul s-a strecut afara din casa dupa o cearta cu bunicii sai si a vrut sa ii ceara unui sofer sa-l duca la mama lui.

12:57 - Pana la acest moment in Romania au fost facute 74.827 de teste. In 24 de ore au fost facute 4.730 de teste, cifra cu mult mai mare decat cea din bilantul de ieri, care nici nu atingea 3.000.

12:55 - Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 23.353 de persoane si alte 67.317 de persoane sunt in izolare la domiciliu.

12:53 - Au fost inregistrate alte 337 de noi cazuri de imbolnavire in ultimele 24 de ore, bilantul total urcand la 7.216 cazuri. A crescut si numarul celor internati pe sectiile ATI, de la 241 cati erau marti, la 245, cifra de miercuri. Numarul celor declarati vindecati a ajuns la 1.217.

12:30 - Apar primele cereri pentru demiterea lui Marcel Vela din functia de ministru de Interne. Deputatul USR Iulian Bulai spune ca e timpul pentru o remaniere guvernamentala.

"'Stati acasa! Altfel dupa sarbatori vom avea inmormantari!' Multumesc, presedintelui Klaus Iohannis! Pactul Guvern-BOR va fi anulat. Dupa aceasta grava eroare a ministrului Vela, reiterez solicitarea de demitere a acestuia din functia de sef al MAI.

Este timpul pentru o remaniere guvernamentala. Omul care a fost insarcinat cu protejarea noastra, Vela, a fost dispus sa faca compromisuri impardonabile care ar fi dus la cresterea deceselor de covid 19 in Romania", scrie Bulai pe Facebook.

12:15 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o noua declaratie de presa. El anunta ca le va cere lui Ludovic Orban si ministrului Vela sa revina asupra "asa-zisului acord" cu Patriarhia, referitor la impartirea Sfintelui Pasti si a luminii.

"Stati acasa, altfel dupa sarbatori vom avea inmormantari!", e mesajul presedintelui.

Aici puteti urmari declaratia LIVE TEXT

12:07 - Marcel Vela continue sa-si apere derogarile acordate de Paste, de aceasta data la Digi24, cu o noua teorie. Ministrul de Interne sustine nici mai mult nici mai putin ca reprezentantii altor partide politice ar fi vrut sa creeze evenimente "gen 10 august".

"Pentru sambata, sunt suficienti de multi cetateni implicati in alte partide politice care vor sa faca diversiuni si sa creeze mici evenimente gen 10 august care sa starneasca crediciosii sa asalteze bisericile. (...) Nu doream ca jandarrmeria sau politia sa intervina intr-un mod care ar fi fost discutabil", a spus Marcel Vela la Digi24.

Potrivit ministrului de Interne, are informatii sigure potrivit carora sunt primari PSD care ar fi pregatit astfel de diversiuni.

12:00 - Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat miercuri pentru News.ro ca acordul cu Ministerul Afacerilor Interne privind impartirea de Pasti si de Lumina sfanta este in consonanta cu toate reglementarile in vigoare si ca politia face astfel "un gest major de civilitate crestina". El a precizat si ca voluntarii acreditati sunt echipati mult mai bine decat curierii care aduc produse comandate online.

11:52 - Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian l-a convocat pe ambasadorul Chinei in Franta, Lu Shaye, pentru a-i transmite "dezaprobarea" fata de "anumite declaratii recente" cu privire la noul coronavirus, a anuntat el intr-un comunicat, relateaza AFP.

Ambasada Chinei in Franta a publicat duminica pe site un lung text intitulat "Restabilirea faptelor distorsionate - Observatii ale unui diplomat chinez in post la Paris". Occidentalii sunt acuzati in acest text de denigrarea pe nedrept a Chinei, dupa ce au catalogat maladia covid-19 drept "mica gripa" la inceputul epidemiei. In text sunt criticati totodata - fara probe - membri ai personalului francez din azile de batrani (Ehpad) din cauza ca si-au "abandonat posturile de pe o zi pe alta (...) lasand sa moara pensionari de foame si de boala".

11:45 - Angajatii Teatrului de Stat Constanta au donat cate 10 la suta din salariu pentru a cumpara materiale de protectie impotriva contaminarii cu virusul Sars-Cov-2 pentru cadrele medicale ale Spitalului Judetean Constanta, achizitionand masti de protectie, halate chirurgicale si igienizant de maini.

11:41 - Au fost anuntati inca 5 morti, ceea ce urca bilantul deceselor zilei la 11 si pe cel total la 362.

Vezi aici detalii despre decesele anuntate miercuri

11:39 - Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, apreciaza ca masurile speciale impuse in contextul pandemiei risca sa fie "prelungite artificial" prin decizia de a trimite politistii sa interactioneze masiv cu categorii vulnerabile.

11:21 - Federatia "Solidaritatea Sanitara" anunta lansarea publica a Platformei de monitorizare a infectarii cu SARS-CoV-2 a salariatilor din sanatate, creata in cadrul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea" (CCDSS).

Platforma prezinta numarul total de salariati infectati, mergand pana la nivel de unitate si metodologia de culegere a acestor informatii. Platforma poate fi accesata pe: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/

11:14 - In contextul epidemiologic actual, cei mai multi angajati (80%) nu se mai asteapta la vreo prima cu ocazia sarbatorilor pascale, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Conform sondajului, chiar si cei care nu exclud totusi posibilitatea unei prime (12%), cred ca este putin probabil sa primeasca ceva in plus la salariu.

11:07 - Noua cetateni de etnie roma au fost dusi de mascati in spital si internati cu forta in Spitalul de Boli Infectioase din Craiova, dupa ce trei membri ai familiei din care fac parte au fost testati pozitiv cu noul coronavirus.

Cei noua oameni, printre care si un bebelus de 5 luni, se aflau in izolare acasa dupa ce s-au intors din Anglia. Trei dintre ei au iesit pozitiv la coronavirus, dar s-au opus internarii la spital.

11:00 - Islanda a testat 10% din populatie pentru noul coronavirus, iar aceasta mica tara, cu o populatie de 364.000 de locuitori, a inceput depistarea cu o luna inainte ca primul pacient sa fie confirmat pe teritoriul sau, ceea ce poate fi considerat un caz de manual pentru gestionarea pandemiei, relateaza miercuri AFP.

10:56 - Scolile, gradinitele si cresele din Danemarca urmeaza sa se redeschida miercuri, informeaza DPA, precizand ca masura va viza circa 10.000 de copii.

10:54 - Opt puncte de trecere a frontierei sunt in prezent deschise pentru cei care fac naveta intre Ungaria si Romania, a anuntat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, informeaza MTI.

10:51 - Legendarul sahist rus Garry Kasparov, un opozant al regimului de la Kremlin, considera ca presedintele Vladimir Putin si-a pierdut "increderea" in fata crizei coronavirusului si a prabusirii ulterioare preturilor la petrol, potrivit EFE.

10:45 - Universitatea Politehnica Timisoara a realizat prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienti, cu care ar putea fi dotate sectiile de terapie intensiva si care ar fi util in lupta cu coronavirusul.

10:44 - Primarul general, Gabriela Firea, anunta ca a cumparat din bugetul Primariei 120.000 de halate de protectie si 200.000 de manusi de unica folosinta, acestea urmand sa fie distribuite medicilor de familie din Capitala.

10:40 - In timp ce Vela inca explica la Antena3 cum decizia lui privind derogarile de Paste nu incalca de fapt ordonanta militara data tot de el, parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Bisericii Catolice, le adreseaza un mesaj credinciosilor catolici care se simt lezati de faptul ca autoritatile nu iau masuri unitare.

"Cuvant pentru romano-catolici: am celebrat Invierea din morti a lui Cristos exact asa cum a facut-o Papa Francisc. Am respectat indicatiile Sf. Scaun, ale episcopilor nostri si ale autoritatilor din Romania", a scris pe Facebook parintele Dobos.

10:35 - Ministrul de Interne Marcel Vela spune ca nu incalca nicio ordonanta cu protocolul cu BOR.

"La lumina, la marea intrebare, va dau marele raspuns. Nu se incalca nicio regula. In seara de Inviere oamenii nu merg la biserica dupa lumina. Sfanta Slujba se face doar de catre preoti in biserica, nu se duce nimeni dupa lumina la biserica. Sa ajunga totusi lumina la cetatean, voluntari sau preoti vor duce lumina in strada. Nu e incalcata nicio ordonanta", a spus Vela la Antena3.

10:26 - Johnson & Johnson Romania sprijina cu 650.000 de lei, prin intermediul Crucii Rosii Romane, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si un program logistic adresat pacientilor cronici, a anuntat miercuri compania.

10:12 - Circa 225.000 de cetateni germani blocati peste hotare ca urmare a restrictiile impuse asupra calatoriilor internationale din cauza pandemiei de coronavirus au fost adusi acasa dupa ce Berlinul a inceput operatiunile de repatriere, a anuntat miercuri Ministerul de Externe german, potrivit agentiei de presa dpa.

10:06 - NATO creeaza echipe de sprijin pentru combaterea amenintarilor hibride in Macedonia de Nord si Muntenegru in contextul amplificarii dezinformarii si informatiilor false promovate de Rusia si China in Balcanii Occidentali privind pandemia cauzata de noul coronavirus, a anuntat marti ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, potrivit agentiei de presa MIA.

10:05 - Un politist de la Biroul Rutier al Politiei Braila s-a infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre un ofiter care a fost infectat de sotia lui, asistenta medicala la Spitalul Militar din Galati.

10:02 - Masurile de distantare sociala ar putea fi necesare pana in anul 2022, au stabilit oamenii de stiinta, care sunt de parere ca exista posibilitatea ca noul coronavirus sa apara si in anii urmatori, titreaza, miercuri, The Guardian.

10:00 - Emil Pascut, liderul sindicalui Diamant, scrie ca daca cineva ii gaseste in lege ca Politia este specializata sa imparta "Sfanta Lumina", el se va calugari.

09:56 - Presedintele PMP, Eugen Tomac, a spus, la RFI, ca "Romania trebuie sa se pregateasca de recesiune", precizand ca "ar fi cea mai mare eroare sa dam afara oameni in aceasta perioada".

09:54 - Actrita Rita Wilson a vorbit despre perioada in care ea si sotul ei, actorul Tom Hanks, au suferit de COVID-19. Invitata intr-o emisiune de pe postul CBS, Rita a vorbit despre experienta sa cu boala. Actrita a povestit ca a fost "foarte obosita, a avut dureri mari, a simtit un disconfort atat de mare incat nu dorea sa fie atinsa", a avut febra puternica si si-a pierdut simturile mirosului si gustului.

Pe de alta parte, Tom Hanks nu a avut febra atat de mare si nu a experimentat pierderea simturilor.

09:50 - Constantenii sunt obligati, incepand de miercuri, sa isi acopere gura si nasul la iesirea din casa. Pentru aceasta pot folosi masti simple sau chirurgicale, dar si esarfe sau fulare. Obligativitatea purtarii mastilor in spatii publice a fost introdusa, prima data, in judetul Galati, pe 4 aprilie.

Purtarea mastilor de protectie este obligatorie, pana in acest moment, in judetele Bacau, Hunedoara, Maramures, Galati, Vaslui, Iasi, Suceava, Prahova si Constanta.

09:47 - Politistii fac haz de necaz dupa ce ministrul de Interne le-a dat ordin sa duca lumina de Paste cetatenilor la usa. Marian Godina a postat un filmulet in care arata cum se antreneaza pentru aceasta misiune.

09:41 - Potrivit unor surse politice citate de Antena 3, un scandal urias a izbucnit intre presedintele Klaus Iohannis si ministrul Marcel Vela, dupa ce acesta din urma a anuntat ca politistii vor imparti lumina de Paste.

De altfel, acesta ar fi si motivul pentru care Klaus Iohannis a anuntat ca va sustine, astazi, o sedinta cu membrii Guvernului, printre care si ministrul Marcel Vela.

Decizia anuntata de Marcel Vela ar fi contestata si de mai multi ministri, astfel ca nu este clar daca acesta s-a consultat cu cineva cand a luat-o.

09:24 - 16 persoane au participat, pe 5 aprilie, la o slujba religioasa in Apahida, judetul Cluj, dupa care patru membri ai familiei unuia dintre credinciosi au fost testati pozitiv cu noul coronavirus. Procurorii au deschis un dosar penal.

09:15 - Inca 6 decese de coronavirus au fost inregistrate in Romania, anunta Grupul de Comunicare Strategica. In acest moment, avem 357 de morti in total.

09:06 - Turul ciclist al Frantei, prevazut initial in perioada 27 iunie si 19 iulie, va debuta pe 29 august, la Nisa, urmand sa se incheie pe Champs-Elysees, la Paris, duminica 20 septembrie.

08:57 - Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, va primi salariul redus cu 20% pentru urmatoarele sase luni, o consecinta a constrangerilor economice cauzate de pandemia de coronavirus. Reducerea salariala se va aplica, de asemenea, ministrilor si directorilor din administratia publica.

08:48 - Presedintele Klaus Iohannis are la ora 12:30, la Palatul Cotroceni, o sedinta privind masurile care se impun in contextul prelungirii starii de urgenta cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul de Finante Vasile Citu, ministrul Apararii Nicolae Ciuca, ministrul Economiei Virgil Popescu, ministrul Sanatatii Nelu Tataru, ministrul Muncii Violeta Alexandru si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. La finalul sedintei, Iohannis va sustine o declaratie de presa.

08:39 - Un barbat din Australia a fost condamnat la 6 luni de inchisoare dupa ce a fugit din izolarea de 14 zile impusa. El se afla in carantina intr-un hotel si a plecat de acolo pentru a-si vizita iubita. A plecat pe iesirea de incendiu si a folosit transportul public.

08:30 - Zece state americane, sapte de pe coasta de est si trei de pe coasta de vest, care au o contributie de peste 38% la PIB-ul Statelor Unite, au decis sa isi coordoneze planurile de redeschidere a economiilor separat de Casa Alba, determinandu-l pe presedintele Donald Trump sa vorbeasca despre o revolta.

08:21 - La nivel mondial, s-au inregistrat deja peste 2 milioane de infectari cu COVID-19, dintre care peste 125.000 de oameni au murit.

08:12 - Inca un bebelus nascut in focarul de la Maternitatea Odobescu din Timisoara este infectat. Baiatul s-a nascut pe 2 aprilie si nu este dintre cei zece bebelusi care au fost testati pozitiv si la retestare au iesit, in mare parte, negativ.

Dupa doua saptamani de la nastere, bebelusul a facut febra. In urma testelor, atat baietelul, cat si mama lui au fost depistati ca fiind infectati. Cei doi au fost transferati la clinica Bega, dedicata cazurilor de coronavirus.

La ora actuala, sunt 15 mame infectate si doi bebelusi, cu totii confirmati cu COVID-19, toti de la Maternitatea Odoboescu, transmite Press Alert.

08:03 - Dupa doua zile de declin, Statele Unite au inregistrat un bilant record de 2.228 de decese ca urmare a imbolnavirii cu noul coronavirus, cel mai mare numar zilnic de morti la nivel mondial.

07:54 - Presedintele Donald Trump a anuntat suspendarea contributiei SUA la OMS, pe motivul "proastei gestionari" a pandemiei. Precizand ca suma pe care americanii o platesc anual OMS este de 400-500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari si "chiar mai putin" cat contribuie China, Trump a apreciat ca SUA au datoria sa ceara explicatii.

07:45 - Guvernul din Cehia a anuntat un plan in 5 pasi pentru ca locuitorii sa revina la viata normala. Autoritatile au transmis ca vor ridica gradual restrictiile in urmatoarele saptamani, primele masuri de relaxare intervin pe 20 aprilie.

07:36 - O instanta franceza a obligat Amazon sa-si limiteze livrarile din Franta la bunuri esentiale, precum alimente si produse medicale, si va continua sa analizeze riscurile de contagiune cu coronavirus in depozitele companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#LIVE coronavirus Romania morti , #coronavirus